TWA Flight Center: O σταθμός-ορόσημο αρχιτεκτονικής

Πηγή εικόνας: https://www.archdaily.com/

Το TWA Flight Center, παλιό αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, σχεδιάστηκε από τον Φινλανδό αρχιτέκτονα Eero Saarinen. Πρόκειται για ένα πραγματικά πρωτοποριακό κτήριο για την εποχή του, που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται ως σταθμός-ορόσημο αρχιτεκτονικής.

TWA flight center
Πηγή εικόνας: https://voices.uchicago.edu

Ένα έργο που κατασκευάστηκε το 1962 και συνδυάζει τόσο την αισθητική όσο και τη μηχανική σκέψη στο σχεδιασμό του, εφόσον ενσωματώνει την ιδέα μιας φουτουριστικής αρχιτεκτονικής, – βασισμένης στην τεχνολογική πρόοδο, στην πλήρη ανανέωση της ανθρώπινης ευαισθησίας, που προκαλείται από τις μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις. Ουσιαστικά, η μοντέρνα και καινοτόμα αρχιτεκτονική του TWA Flight Center, βρίσκεται στα μοντέρνα υλικά, στη χρησιμοποίηση γυαλιού και σκυροδέματος, και στη γεωμετρία του κτηρίου, στις καμπύλες γραμμές του.

Πηγή εικόνας: https://www.galeriemagazine.com/

Σε ολόκληρο το έργο υπάρχουν πολύ λίγες ευθύγραμμες φόρμες, ορθές γωνίες και αυστηρά γεωμετρικά επίπεδα. Το εμφανές σκυρόδεμα σε συνδυασμό με καμπύλες μορφές και τις κεκλιμένες στέγες του κτηρίου, προσδίδουν μια δυναμική και άκαμπτη μορφοπλασία.  Στο εσωτερικό του σταθμού, η ελεύθερη διάταξη, οι κυκλικές σκάλες, οι δύο σωληνοειδής διαδρόμοι επιβίβασης καθώς και οι γλυπτικές κολώνες, προσφέρουν μια ρευστή αρχιτεκτονική, μια ροϊκότητα και μια συνεχής κίνηση.  Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο αρχιτέκτονας εδώ, προσπάθησε να συλλάβει και να αποδόσει στο σχεδιασμό του την λειτουργία του κτηρίου. Έτσι, εύκολα αναγνώνει κανείς την ιδέα και την αίσθηση της πτήσης.

TWA flight center
Πηγή εικόνας: https://voices.uchicago.edu/

Η κατάργηση των χωρικών ορίων, με το ευρύχωρο, ανοικτό εσωτερικό «atrium» με το θολωτό περίβλημα της οροφής και τα «φτερά» ως πτερύγια αεροπλάνου, τονίζουν την γοητεία του κτηρίου που έγκειται σε αυτή τη μνημειακότητα. Ο Eero Saarinen κατά το σχεδιασμό του, δεν παρέμεινε στην λειτουργία, δηλαδή στην κατασκεύης ενός σταθμού αεροπλάνων και μόνο, αλλά μάλλον έθεσε στόχο του στη δημιουργία μιας «εικονικής» αρχιτεκτονικής και έτσι κατάφερε να χαρακτηριστεί το έργο του ως ενα ορόσημο αρχιτεκτονικής.

Διαβάστε επίσης  ΗΜΕΡΙΔΑ Αtelier 66 - 17/12 στο Μουσείο Μπενάκη
TWA flight center
Πηγή εικόνας: https://www.archdaily.com/

Αδιαμφησβήτητα, το TWA Flight Center, ήταν ένα από τα πρώτα προοδευτικά κομμάτια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής που χρησιμοποιήθηκε σε δημόσιο χώρο για μη στρατιωτική χρήση.  Κι ενώ, ο σταθμός αυτός καθιερώθηκε ως σύμβολο της εποχής των αεροσκαφών, κρίθηκε ως ακατάλληλος λόγω της περιορισμένης χωρητικότητάς του για τις τρέχουσες απαιτήσεις αεροπορικών ταξιδιών, και επομένως σήμερα δεν χρησιμοποιείτε ως αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, αλλά μετά από ανακαίνιση ως ξενοδοχείο αεροδρομίου. Παρόλα αυτά, θεωρείται Εθνικό Ιστορικό μέρος των ΗΠΑ από το 2005, και συνεχίζει να αποτελεί κτιριακό έμβλημα της μεταπολεμικής εποχής στην οποία ανήκει.

TWA flight center
Πηγή εικόνας: https://www.archdaily.com/

Γεννήθηκε στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στη Λεμεσό. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα, εργάζεται ως αρχιτέκτονας μηχανικός. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με διάφορες χειροτεχνίες, διαβάζει βιβλία και περνάει χρόνο με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Friday the 13th

«Friday the 13th»: Η αρχή της διάσημης σειράς ταινιών και η «γέννηση» του Jason Voorhees

Το 1980, ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Sean S. Cunningham,

Το «KinoFest» επιστρέφει για 5η χρονιά στην Πάτρα!

Ένα ακόμα κινηματογραφικό γεγονός επιστέφει στην Πάτρα και αυτόν τον