Δημιουργικότητα: το κλειδί για την επιτυχία-Από τη Γεωργία Σωτηρίου

14 Νοεμβρίου 2020

Προκειμένου να γίνεις ένας δημιουργικός άνθρωπος πρέπει να σκέπτεσαι πέρα από τα καθιερωμένα όρια. Αυτό όπως και πολλά άλλα χαρακτηριστικά είναι που καθιστούν ένα άνθρωπο δημιουργικό. Βέβαια , η δημιουργικότητα δεν είναι μια απλή νοητική διαδικασία και ο άνθρωπος για να φτάσει σε επίπεδα δημιουργίας και καινοτομίας πρέπει να υπερβεί καταρχάς τον φόβο της μοναξιάς. Η μοναχικότητα είναι αυτή που τον εμπνέει για δημιουργία. Σε απόλυτες συνθήκες μοναξιάς άλλωστε ήταν που εμπνεύστηκαν και σημαντικές προσωπικότητες του κόσμου μας ,που με το έργο τους ξεχώρισαν και συζητούνται μέχρι σήμερα. Προσωπικότητες μεγάλης εμβέλειας όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ή ο Άλμπερτ Αινστάιν είχαν ως κλειδί της έμπνευσής τους τη μοναχικότητα.

Τι είναι εκείνο που χαρακτηρίζει τους δημιουργικούς ανθρώπους πέρα από το “μπέρδεμα” του μυαλού τους όπως αναφέρει και ο ψυχολόγος Scott Barry Kaufman; Αυτό που σίγουρα κάνει έναν άνθρωπο δημιουργικό να ξεχωρίζει είναι πως συλλαμβάνει καλές και πρωτότυπες ιδέες. Παρατηρεί και κρίνει όσα γίνονται στο περιβάλλον του. Ταυτόχρονα έχει ένα μοναδικό τρόπο να εκφράζει τις απόψεις του και όσα συντελούνται στον εσωτερικό του κόσμο. Γνωρίζει από την αρχή πως μπορεί να αποτύχει, όμως ρισκάρει. Γνωρίζει επίσης πως πρέπει να αποστασιοποιήσει τον εαυτό του από το πλήθος. Θα νιώσει ίσως και την απόρριψη από τον περίγυρο του. Παρόλα αυτά όμως ο δημιουργικός άνθρωπος μένει πιστός στην αποστολή του. Τίποτα δε τον εμποδίζει από το να δημιουργήσει αφού οι ιδέες του ρέουν συνεχώς στο κεφάλι , ένα χάρισμα που δεν τον αφήνει σε εφησυχασμό.

Η διορατικότητα επίσης διακρίνει αυτά τα ανήσυχα πνεύματα που στην εποχή μας κυρίως σπανίζουν. Μπορούν να προβλέψουν με κριτική ματιά την έκβαση γεγονότων και καταστάσεων γιατί δε μένουν απλοί παρατηρητές. Έχουν την ικανότητα να βλέπουν πέρα από τα φαινόμενα, να αναλύουν μια κατάσταση, έχουν υπομονή και επιμονή. Δε τα παρατάνε σε κάθε δυσκολία που παρουσιάζεται γιατί γνωρίζουν, είναι μάλλον αρκετά σοφοί να γνωρίζουν πως οι δυσκολίες είναι μέρος της δημιουργικότητας τους. Χωρίς αυτές δε μπορούν να πάνε παραπέρα. Δεν βλέπουν κάθε δυσκολία ως εμπόδιο, αλλά ως πρόκληση, μια πρόκληση που θα τους εξιτάρει το μυαλό και την φαντασία.

Διαβάστε επίσης  Το Σύγχρονο Αθλητικό Χρηματιστήριο. Από τον Σάκη Κωνσταντινίδη

Η δημιουργικότητα, είναι επομένως μια τέχνη του μυαλού που όσοι την κατέχουν αισθάνονται – και πρέπει να αισθάνονται- αφάνταστα προικισμένοι. Τα οφέλη που αποκομίζει ένας δημιουργικός άνθρωπος είναι πολλά. Εκτός του ότι γίνεται δότης ιδεών στο σύνολο, νιώθει περηφάνια και χαρά που προσφέρει η ιδέα της πρωτοτυπίας. Το να πρωτοτυπήσεις σε ένα κόσμο που κυριαρχεί η μαζοποίηση είναι επίτευγμα. Αποτέλεσμα μιας προσπάθειας ατέρμονης, που όποιος την ξεκινήσει δε μπορεί να την αφήσει ποτέ στη μέση ή ανεκπλήρωτη.

“ Καλύτερα να αποτύχεις πρωτοτυπώντας παρά να πετύχεις μιμούμενος “ έλεγε ο Χέρμαν Μέλβιλ , Αμερικανός συγγραφέας.  Μια σκέψη που μας βάζει σε βαθύ αναλογισμό. Γεννηθήκαμε, ήρθαμε σε ένα κόσμο για να είμαστε όλοι το ίδιο; Για να μιμούμαστε πρότυπα και συμπεριφορές; Άρα, ίσως πέρα από τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν πιο πάνω , ένας δημιουργικός άνθρωπος χρειάζεται και τη σοφία να διακρίνει ποια είναι η ουσιαστική υπόσταση του στον κόσμο και τι μπορεί να αφήσει ως παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενεές.

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μάγισσες και μάγοι στην αρχαία ελληνική μυθολογία

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία οι μάγισσες και οι μάγοι διαδραματίζουν
«Η ζωή με το δικό σου φως» Εικόνα:Ρίτα Μπαούση

«Η ζωή με το δικό σου φως»: Ο Αμπντελά Ταϊά φιλοτεχνεί το μυθιστορηματικό πορτραίτο της μητέρας του

Ο Αμπντελά Ταϊά είναι ένας από τους πρώτους Μαροκινούς και