Καλλιτεχνικό σκάκι και διαγωνισμοί. Από τον Αγγελή Ραφαήλ

13 Οκτωβρίου 2018
Καλλιτεχνικό σκάκι και διαγωνισμοί. Από τον Αγγελή Ραφαήλ
http://www.ert.gr/wp-content/uploads/2017/02/%CE%A3%CE%9A%CE%91%CE%9A%CE%99-1-1021×576.jpg

Πρόσφατα έλαβαν χώρα αρκετοί σημαντικοί διαγωνισμοί, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο 61ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σκακιστικής Σύνθεσης (WCCC, World Congress of Chess Composition) στο οποίο εμπεριέχονται δύο σημαντικοί διαγωνισμοί:

  • Το 42ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων (WCSC, World Chess Solving Championship).
  • Ανοιχτός διαγωνισμός λύσεις (τελευταίο τουρνουά του παγκοσμίου κυπέλλου)

Όσον αφορά το 42ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων (WCSC, World Chess Solving Championship), έλαβε χώρα μεταξύ 4-5 Σεπτεμβρίου στην Οχρίδα Σκοπίων. Στον Ανοιχτό Διαγωνισμό συμμετείχαν 87 λύτες. Νικητής αναδείχθηκε ο γνωστός GM John Nunn(Μ. Βρετανία), ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συμμετείχαν 19 χώρες και συνολικά συμμετείχαν 200 περίπου προβληματιστές, συνθέτες και λύτες, από 32 χώρες. H Ελληνική ομάδα που συμμετείχε στον διαγωνισμό αποτεούνταν από τους σκακιστές: Νικόλαο Μενδρινό, Νικόλαο Σιδηρόπουλο και Παναγιώτη Κονιδάρη. Η ομάδα κατατάχθηκε δέκατη. Πρώτη βγήκε η Πολωνία με διαφορά μόνο 0,25 μονάδων από τη Ρωσία. Παγκόσμιος πρωταθλητής για μία ακόμα χρονιά αναδείχθηκε ο Πολωνός Piotr Murdzia. Στο πρωτάθλημα επίσης αγωνίστηκαν ο βετεράνος Ανδρέας Παπασταυρόπουλος και ο έφηβος(για το καλλιτεχνικό σκάκι σε αυτήν την κατηγορία αγωνίζεται όποιος δεν έχει κλείσει τα 23 του χρόνια) Ευθύμιος-Ραφαήλ Αγγελής.

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς εθνικού επιπέδου, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα το 3ο Κύπελλο Λύσης Προβλημάτων «Βύρων Ζάππας». Σε αυτόν συμμετείχαν 48 λύτες από 7 πόλεις της Ελλάδας (Αγ. Κήρυκο Ικαρίας, Αθήνα, Δράμα, Πάτρα, Πρέβεζα, Χαλκίδα και Χανιά) αλλά και από το εξωτερικό. Παρόλα αυτά λόγω κακοκαιρίας η συμμετοχή κάποιων πόλεων ματαιώθηκε. Παρόλα αυτά ο διαγωνισμός είχε αρκετά μεγάλη συμμετοχή και ολοκληρώθηκε επιτυχώς, καθώς πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Χάρης  Φουγιαξής από την Αθήνα. Επίσης ο επόμενος διαγωνισμός καλλιτεχνικού σκακιού (λύσης προβλημάτων) στην Ελλάδα θα γίνει τις πρώτες μέρες του 2019, οπότε και θα διεξαχθεί το 6ο Ανοιχτό Κύπελλο Λύσης Προβλημάτων που θα έχει και αυτό τη μορφή παράλληλου διαγωνισμού σε πολλές πόλεις ταυτόχρονα. Εκτός όμως των εθνικών διαγωνισμών, στα πλαίσια του παγκόσμιου κυπέλλου έχουν οργανωθεί πολλά τουρνουά σε διάφορες πόλεις του κόσμου.

Διαβάστε επίσης  Προσκλήσεις: Οι 100 ρόλοι που δεν πρόλαβα να παίξω.
Φωτογραφία από τα σοκάκια της παλιάς πόλης της Οχρίδας, Ευθύμιος-Ραφαήλ Αγγελής, Σεπτέμβριος 2018.

Κλείνοντας θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου σε ολόκληρη την εθνική ομάδα αλλά και στους λύτες, Νίκο Σιδηρόπουλο, που πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και στους δύο διαγωνισμούς, κατακτώντας τον τίτλο του FM (και μία νόρμα ΙΜ) και στον Παναγιώτη Κονιδάρη που τα πήγε εξίσου καλά στο διεθνές Open και πέτυχε δεύτερη νόρμα FM, γεγονός το οποίο αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για την χώρα μας αλλά ακόμα περισσότερο για το Ελληνικό σκάκι. Σίγουρα το καλλιτεχνικό σκάκι προσφέρεται και για το απλό κοινό, αφού κατά τη διάρκεια του χρόνου θα πραγματοποιηθεί πλήθος διαγωνισμών, δίνοντας την ευκαιρία ανάδειξης νέων λυτών.

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βιέννη: έρωτας με την πρώτη ματιά!

Καθώς το καλοκαίρι μας αποχαιρετά, η Βιέννη αρχίζει να μεταμορφώνεται
Χωρισμός

Χωρισμός: Να «παραιτηθώ» ή να «σκοτώσω»;

Χωρισμός, γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να δώσουμε ένα τέλος