Η φράση «Big 4» αναφέρεται στις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών. Η ομάδα αυτή αποτελείται από τις PwC, Deloitte, EY και KPMG. Ο όρος επαγγελματικές υπηρεσίες αναφέρεται σε μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών όπως: ελεγκτικές υπηρεσίες, φορολογικές, συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ανάλυσης και ελέγχου ρίσκου.
Γιατί όμως ονομάζονται μεγάλες;
Το μέγεθος, η φήμη και η παγκόσμια κάλυψη των υπηρεσιών τους τις έχει καταστήσει ηγέτες στον κλάδο τους. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο που παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες αλλά είναι πολύ μικρές σε σύγκριση με τις Big 4. Αθροιστικά τα συνολικά έσοδα και των τεσσάρων επιχειρήσεων μαζί για το 2016 άγγιξαν τα 127,7 δις USD.
Το 1910 οπότε σιγά – σιγά άρχισαν οι ελεγκτικές εταιρείες να αποκτούν διεθνείς πελάτες δημιουργήθηκαν οι Big 8. Έπειτα μέσω του ανταγωνισμού και πολλών συγχωνεύσεων έμειναν οι Big 5 οι οποίες ήταν : PwC, Deloitte, EY, KPMG και η Arthur Andersen η οποία όμως το 2002 εμπλέχθηκε στο σκάνδαλο της Enron ως ο εξωτερικός ελεγκτής της, κατηγορήθηκε για αμέλεια και παρόλο που οι κατηγορίες αποσύρθηκαν η εταιρεία κατέρρευσε. Έτσι οδηγηθήκαμε στις Big 4.
Γενικά οι τέσσερις αυτές επιχειρήσεις αναφέρονται ως οι μεγαλύτερες λογιστικές εταιρείες και παρόλο που οι ελεγκτικές υπηρεσίες αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των εργασιών τους και αν λάβουμε υπόψιν ότι ελέγχουν τα λογιστικά βιβλία των 99 από τις 100 εταιρείες της Fortune 100, οι ελεγκτικές υπηρεσίες αντιστοιχούν στο 1 / 3 των εσόδων τους. Το υπόλοιπο 65 % προέρχεται από διάφορες υπηρεσίες που έχουν με την πάροδο των ετών ενσωματώσει οι εταιρείες στις λειτουργίες τους. Ενδεικτικά : οικονομικές συναλλαγές, τεχνολογία, φορολογικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες Εξαγορών – Συγχωνεύσεων, συμβουλευτικές υπηρεσίες στρατηγικής. Αναλυτικότερα:
Deloitte
Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία από τις Big 4 και σε όρους εσόδων αλλά και σε όρους εργαζομένων. Ακόμα θεωρείται η πρώτη συμβουλευτική εταιρεία στον κόσμο βάση εσόδων και μεριδίου αγοράς. Η Deloitte είναι η εταιρεία ανάμεσα στις τέσσερις, η οποία βασίζεται λιγότερο στις ελεγκτικές της υπηρεσίες που παράγουν μόνο το 25 % των εσόδων της. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες της για το 2016 ήταν 13,1 δις USD, πάνω από το 1 / 3 των συνολικών εσόδων.
Price waterhouseCooper
Λειτουργεί υπό το όνομα PwC και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών βάσει εσόδων και τρίτη βάσει εργαζομένων. Η PwC είναι η πρώτη μεταξύ των Big 4 στην παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών. Το 43 % των εσόδων της για το 2016 προήλθε από τον τομέα ελεγκτικών υπηρεσιών της.
EY
Είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία και η δεύτερη σε όρους υπαλλήλων. Τα έσοδα της από τις ελεγκτικές υπηρεσίες ανήλθαν στο 39 % των συνολικών εσόδων της για το 2016. Η EY «ελέγχει» το 23 % των εταιρειών που είναι στην «Fortune 100» και παρέχει κάποιο είδος υπηρεσίας σε σχεδόν 80% από αυτές.
KPMG
Είναι η μικρότερη από τις Big 4 και σε όρους εσόδων και σε όρους εργαζομένων. Αν και το «μικρότερη» είναι σχετικό καθώς είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την αμέσως επόμενη ελεγκτική εταιρεία (BDO LLP). Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της αναλογούν στο 40 % των συνολικών της εσόδων και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μετά από την PwC.
Οι Big 4 ως εργοδότες
Πέρα όμως από το ότι αποτελούν τις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες παγκοσμίως, οι Big 4 είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες και παρέχουν ευκαιρίες καριέρας σε αποφοίτους σε όλον τον κόσμο. Συνολικά και οι τέσσερις εταιρείες κατά το έτος 2017 απασχολούσαν 971.968 εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2015 οι Big 4 προσέλαβαν 4.750 αποφοίτους. Οι τρεις από τις τέσσερις αυτές εταιρείες ( η Deloitte δεν έδωσε στην δημοσιότητα τα συγκεκριμένα στοιχεία) δέχθηκαν 83.000 αιτήσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις.
Για πολλούς αποφοίτους η πρόσληψή τους σε μία από τις Big 4 αποτελεί πολυπόθητο στόχο καθώς η εμπειρία που αποκτά ο εργαζόμενος σε αυτές της εταιρείες θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισοδυναμεί στην αγορά εργασίας με την αποφοίτηση από ένα πανεπιστήμιο της Ivy League (Harvard, Prinston, Yale κλπ).
Σήμερα, οι Big 4 αποτελούν «εργοστάσια» παραγωγής υψηλά καταρτισμένου στελεχιακού δυναμικού στην οικονομική διοίκηση επιχειρήσεων. Έτσι, έχοντας αποκτήσει αυτήν την πολύτιμη εμπειρία, οι εργαζόμενοι στις Big 4 προσλαμβάνονται από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο για να καταλάβουν θέσεις ευθύνης στην διοίκηση αυτών των εταιρειών. Για να το διαπιστώσουμε, αρκεί να δούμε τα βιογραφικά των CFO τέτοιων εταιρειών όπως : η Coca Cola και η General Electric.