Η συμβουλή στο φετινό γράμμα του Buffett

Warren Buffett

Ο Warren Buffett πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway δημοσίευσε την ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους.

Αυτή την επιστολή την οποία ο Buffett δημοσιεύει κάθε χρόνο, ο κόσμος των επενδύσεων, και όχι μόνο, την αναμένει με ανυπομονησία για να διαβάσει τις σκέψεις και τις συμβουλές «του σοφού της Omaha» όπως τον αποκαλούν.

Φέτος ο Buffett δεν αναφέρθηκε σε καίρια ζητήματα όπως στην αναγγελία που έγινε πριν από λίγο καιρό ότι η Berkshire Hathaway, η JP Morgan και η Amazon θα δημιουργήσουν μία κοινή εταιρεία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ούτε στην πώληση ενός μεγάλου μέρους του μεριδίου που διατηρούσε η Berkshire Hathaway σε μετοχές της IBM αλλά ούτε και στο Bitcoin.

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε όμως από αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο Warren Buffett στην επιστολή του, είναι η άποψή του ότι «οι επενδυτές οι οποίοι μετρούν το ρίσκο του χαρτοφυλακίου τους βάση του ποσοστού μετοχών – ομολόγων που έχουν, είναι παντελώς λάθος».

Αυτή η άποψη – συμβουλή του Buffett προήλθε από ένα στοίχημα που έβαλε πριν από 10 χρόνια με την εταιρεία Protege Partners η οποία είναι συμβουλευτική και εταιρεία διαχείρισης hedge funds. Ο Buffett στοιχημάτισε ένα εκατομμύριο δολάρια ότι ο S&P 500 θα υπερβεί σε αξία ένα «καλάθι» επιλεγμένων hedge funds σε μία δεκαετία. Ο S&P 500 είχε απόδοση 7,1 % ετήσιο κέρδος στην δεκαετία ξεπερνώντας την μέση αύξηση του 2,2 % του καλαθιού, με τα hedge funds που είχε επιλέξει η Protege Partners. Το στοίχημα αυτό χρηματοδοτήθηκε αρχικά με την αγορά ομολόγων της Αμερικανικής Κυβέρνησης αλλά επειδή η αξία τους αυξήθηκε με ρυθμούς μεγαλύτερους απ’ ότι υπολόγιζαν, για τον λόγο αυτό μετακινήθηκαν στις μετοχές της Berkshire Hathaway.

Διαβάστε επίσης  Το μόνο που σου ζητάω είναι να μου δείξεις εμπιστοσύνη!

Από αυτή την εμπειρία, ο Buffett αντλεί την άποψή του για τον λανθασμένο τρόπο υπολογισμού του ρίσκου βάσει του ποσοστού ομολόγων – μετοχών. Αυτό αποτελεί μία επενδυτική πρακτική πιο συχνή απ’ ότι μπορεί να νομίζει κανείς και ο Buffet αναφέρει ότι ταμεία συντάξεων, πανεπιστήμια καθώς και επενδυτές με σκοπό την αποταμίευση, είναι πολύ πιθανό να κάνουν ένα τέτοιο λάθος. Ο σκεπτικισμός του Buffett γύρω από αυτή την στρατηγική πηγάζει από την άποψή του ότι σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών σταδιακά ο κίνδυνος μειώνεται σε σύγκριση με ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων σε μεγάλες χρονικές περιόδους και αναρωτιέται γιατί αφού τα ομόλογα δεν είναι απαραιτήτως ασφαλέστερα, οι επενδυτές αναγκάζουν τους εαυτούς τους να τα αποκτήσουν.

«Τα υποτιθέμενα μακροπρόθεσμα ομόλογα” χωρίς κίνδυνο “το 2012 ήταν μια πολύ πιο επικίνδυνη επένδυση από μια μακροπρόθεσμη επένδυση σε κοινές μετοχές» αναφέρει ο Buffett. «Εκείνη την εποχή, ακόμη και ένα ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού 1% μεταξύ 2012 και 2017 θα είχε μειώσει την αγοραστική δύναμη του κρατικού ομολόγου».

Το επιχείρημα του Buffett σχετικά με τις μετοχές έναντι των ομολόγων είναι ίσως ακόμα πιο σημαντικό τώρα, επειδή η παραδοσιακή αντίστροφη σχέση μεταξύ των δύο κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων έχει επιδεινωθεί. Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα αυξάνονται μαζί με τις μετοχές, εκτροχιάζοντας τις παραδοσιακές ιδέες διαφοροποίησης.

Είμαι φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο και και μ' αρέσει να μαθαίνω συνεχώς καινούρια πράγματα. Έτσι στον ελεύθερο μου χρόνο διαβάζω βιβλία, από οικονομικά και αστυνομικά μέχρι φυσική και ρωσική λογοτεχνία. Ακόμα μ' αρέσει να ακούω μουσική και να πηγαίνω που και που στον κινηματογράφο για μια καλή ταινία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εθνικό Σύστημα Υγείας: ποιες χώρες διαθέτουν;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξασφαλίζει στους πολίτες ενός κράτους

Barbie: η εξέλιξη της στα χρόνια στο Design Museum του Λονδίνου

Barbie: Η εξέλιξη της στα χρόνια. Το Design Museum του