Επαγγελματική αναζήτηση: Μια ατελείωτη Οδύσσεια

Η ζωή ξεκινάει εκεί που τελειώνει το comfort zone σου

Είναι εκείνη η ανήσυχη, αγωνιώδης, αδύναμη φωνούλα μέσα σου: δε θέλω, πνίγομαι, πλήττω, δυσανασχετώ, δε μου αρέσει, φτάνει… Είναι και οι φωνές των γύρω σου, της οικογένειάς σου, δυνατές και ξεκάθαρες, που έρχονται να ενισχύσουν τους φόβους σου: είναι δύσκολοι καιροί, υπάρχει τόση ανεργία… Θα αφήσεις αυτή τη δουλειά να πας που; Και τι θα κάνεις μετά; Πώς θα το κάνεις; Άσ’ τα αυτά και κοίτα να παντρευτείς! Κι εκεί μπαίνει η λογική σου, δέχεσαι ότι έχουν δίκιο, και κάπως έτσι περνάνε μέρες, μήνες, χρόνια, στην ασφαλή οικειότητα του comfort zone σου, που όμως σε μαραζώνει.

Η φωνούλα όμως του συναισθήματός σου δεν παύει όσο κι αν η λογική προσπαθεί να τη φιμώσει, ζητάει άτολμα αλλά επίμονα να ακουστεί.  Σου λέει ότι θέλεις να βρεις τον προορισμό σου και ότι αρκετά το ανέβαλες. Πάρε απόφαση και ξεκίνα το ταξίδι. Ακόμα κι αν δε βρεις την Ιθάκη, εφόσον το ταξίδι θα είναι προς την αναζήτηση του ανώτερου εαυτού σου, θα είναι τουλάχιστον αποκαλυπτικό και κάπου όμορφα θα σε βγάλει. Καλό όμως είναι να ξεκινάς με έναν προορισμό κατά νου, με αποφασιστικότητα και μια διαδρομή χαραγμένη, ώστε να μη χαθείς στη πορεία.

Κάποιοι είχαν τη τύχη, με τον δικό τους τρόπο, να ανακαλύψουν τον προορισμό τους. Κάποιοι όμως μπορούν να σου πουν με βεβαιότητα τι δε θέλουν, δεν έχουν ιδέα όμως τι θέλουν, τι είναι αυτό που τους ενεργοποιεί και τους παθιάζει, δεν το ένιωσαν ποτέ. Εκεί, προτού ξεκινήσεις το ταξίδι προς την Ιθάκη σου, χρειάζεται να ξεκινήσεις πρώτα το ταξίδι στα έγκατα του εαυτού. Με τον τρόπο σου, με βοήθεια ή χωρίς, και στους δικούς σου χρόνους, είναι απαραίτητο να βρεις και να ακούσεις την αυθεντική σου φωνή, απαλλαγμένος από φορεμένους φόβους και στερεότυπα.  Κι εκεί θα γίνει η μαγεία! Θα νιώσεις δυνατότερος από ποτέ, η φωνή σου θα υπερισχύσει των φόβων σου, δεν θα σε αφήνει να την αγνοήσεις. Θα ανοίξει πανιά στην καρδιά σου, έτοιμος πια για το ταξίδι με κάθε τρόπο και σε κάθε καιρό.  Σε διατάζει πια, η επιλογή να μείνεις στάσιμος δεν υπάρχει! Η πιο γλυκιά διαταγή.

Διαβάστε επίσης  'Ενα νόμισμα δύο πλευρές: manager και leader

Ο ρόλος του επαγγέλματος στην ικανοποίηση των αναγκών μας

Το επάγγελμα συνήθως εμπλέκεται και επηρεάζει όλες τις βαθμίδες των αναγκών μας και γι’αυτό είναι ανάγκη και όχι ονειροπόληση να επιλέξουμε το κατάλληλο για εμάς. Όταν καλούμαστε να κάνουμε αυτή την επιλογή στην εφηβεία, συνήθως κανείς δε μας δίνει να καταλάβουμε ότι στο επάγγελμα μας θα αφιερώνουμε σχεδόν τη μισή μας μέρα, και άρα τη μισή από την παραγωγική μας ζωή. Και ότι αν επιλέξουμε κάτι που δε μας γεμίζει και απλά ικανοποιεί τις βιοποριστικές μας ανάγκες, μπορεί να βρεθούμε σε αδιέξοδο και μάλιστα σε κάποια στιγμή που  η στροφή θα είναι πολύ δυσκολότερη αν υπάρχουν υποχρεώσεις και ευθύνες, απ’ότι θα ήταν στα ανέμελα 20.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σύμφωνα με την πυραμίδα του Maslow οι ανάγκες διαχωρίζονται στις βασικές (τροφή, νερό, αέρας), στην ανάγκη για ασφάλεια (σπίτι, ρούχα, ασφαλές περιβάλλον), στην ανάγκη για αγάπη (φίλοι, οικογένεια, σύντροφος), στην ανάγκη για εκτίμηση (επιτυχία, σεβασμός, αυτοεκτίμηση) και στην κορυφή η ανάγκη για αυτοπραγμάτωση (δημιουργικότητα, αυθεντικότητα, σπουδαιότητα, να νιώθεις πλήρης).  Σε όσες βαθμίδες εμπλέκεται το επάγγελμα είναι απαραίτητο να προσφέρει θετικά. Να μας προσφέρει τα χρήματα να βιοποριστούμε και να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες μας καθώς και την ανάγκη για στέγαση, ρουχισμό, γιατρό -αν χρειαστεί-, και ό,τι άλλο μπαίνει κάτω από την ομπρέλα της ασφάλειας που απαιτεί χρήματα (να μην ανοίξουμε την κουβέντα για δημόσια υγεία, σε άλλο άρθρο!)

Διαβάστε επίσης  Design thinking: Ο δρόμος προς την καινοτομία

Στη βαθμίδα της ασφάλειας εντάσσεται και το comfort zone του καθενός, η ζώνη εκείνη μέσα στην οποία λειτουργούμε στον αυτόματο πιλότο και όλα είναι οικεία, εύκολα και ασφαλή, μπορεί όμως να μας κοστίσουν τη δημιουργικότητα και τη χαρά μας.

Είναι πολύ ρεαλιστικό να πω ότι αν οι βασικές ανάγκες δεν ικανοποιούνται, είναι πολύ δύσκολο να ονειρευτείς και να ανέβεις στην κορυφή, στην αυτοπραγμάτωση, αν και υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που τα κατάφεραν, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες της ζωής τους. Δύο από αυτούς είναι ο Chris Gardner, που η ζωή του ενέπνευσε την ταινία The pursuit of happyness  με τον Will Smith (2006), και ο John Paul De Joria , o ιδρυτής της εταιρίας προϊόντων περιποίησης Paul Mitchell. Και οι δύο αυτοί κύριοι, πριν να γίνουν πετυχημένοι, εκατομμυριούχοι και γνωστοί, βρέθηκαν άστεγοι για κάποιο διάστημα της ζωής τους.

Μέσα από τη δουλειά μας μπορούμε να γνωρίσουμε την επαγγελματική επιτυχία, τον σεβασμό και την εκτίμηση των συναδέλφων και των συνεργατών μας, και φτάνοντας στην κορυφή της πυραμίδας, να εκμεταλλευτούμε το δυναμικό μας, να δημιουργήσουμε, βρίσκοντας αυτό που μας παθιάζει και μας ενεργοποιεί. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να είμαστε αυθεντικοί, να νιώθουμε και να ακούμε τον εαυτό μας όσο το δυνατόν απαλλαγμένοι από ανυπόστατους φόβους, στερεότυπα, προκαταλήψεις και επίκριση, εσωτερική και εξωτερική. Όπως είπε ο Charlie Chaplin, να μη ζούμε κόντρα στην αλήθεια μας.

Advertising

 

 

Στην αυθεντικότητα εντάσσω και την αναγνώριση των αξιών μας και τι σημαίνει επιτυχία στη ζωή γενικά για τον καθένα. Αν για εμάς επιτυχία είναι να έχουμε μια αρμονική, ισορροπημένη ζωή αλλά καλούμαστε να εργαζόμαστε 12 ώρες τη μέρα, δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είμαστε ευτυχισμένοι. Βέβαια, στον αντίποδα, όπως είπε και η Oprah, χρειάζεται να κάνεις αυτό που πρέπει μέχρι να μπορέσεις να κάνεις αυτό που θέλεις! Αν λοιπόν αυτές οι έννοιες δεν είναι ξεκαθαρισμένες, χρειάζεται αρκετή ενδοσκόπηση για να βρεθεί η άκρη του νήματος. Κι εκεί στην κορυφή της πυραμίδας είναι που βρίσκει ο καθένας και το δικό του νόημα στη ζωή.

Διαβάστε επίσης  Βελτιώνοντας τη σύνθεση: Κάδρο μέσα στο κάδρο

Πριν όμως από τον στόχο και τις ανάγκες θα βάλω τα όνειρα. Να μη ξεχνάμε να ονειρευόμαστε, δεν έχει σημασία αν τα όνειρα είναι μεγάλα ή μικρά, αρκεί να είναι απενοχοποιημένα και δικά μας. Και να μη ξεχνάμε ότι κανένας δεν μπορεί να τα επηρεάσει στην πραγματικότητα, παρά μόνο εμείς. Τα όνειρα μας δίνουν πνοή, ελπίδα και ενέργεια για να συνεχίσουμε μέχρι να βρούμε το δώρο μας και να το χαρίσουμε στον κόσμο.

Ακολουθεί η ομιλία του Σπύρου Μιχαλούλη της Orientum στο TEDx το 2016 όπου προτείνει ότι το επάγγελμα που μας ταιριάζει, είναι αυτό που απλά…κάνει την καρδιά μας να χτυπάει πιο δυνατά:

Advertising

 

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Maslow%27s_hierarchy_of_needs

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Eggers

Το σινεμά τρόμου του Robert Eggers

Ο Νεοϋορκέζος Robert Houston Eggers, φέτος συμπληρώνει την τέταρτη κατά

Βραδιές με δωρεάν προβολές στα Ιωάννινα!

Οι κινηματογραφικές προβολές συνεχίζονται με τις κινηματογραφικές αίθουσες να γεμίζουν!