10 μαθήματα από τον φωτογράφο Alex Webb (part I)

Alex Webb

Ο Alex Webb γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1952 είναι φωτογράφος γνωστός για τις ζωντανές και σύνθετες έγχρωμες φωτογραφίες του κι είναι μέλος στο Μagnum από το 1979. Ο Webb είναι ένας φωτογράφος δρόμου που χρησιμοποιεί έντονα χρώματα, φως και συναίσθημα για να καταγράψει πολύπλοκες εικόνες.

1. Βάθος στο κάδρο

Alex Webb
Santo Domingo. 1980. ©Alex Webb/Magnum Photos

 

Το βάθος είναι ένα ισχυρό στοιχείο στο έργο του Alex Webb. Σε πολλές από τις φωτογραφίες του, υπάρχει ένα ισχυρό προσκήνιο και φόντο. Αυτό το στοιχείο βοηθά στο να οδηγεί (το θεατή) να εντάξει τον εαυτό του στο κάδρο και να τον κάνει να δει ότι είδε κι εκείνος σε ένα πρώτο επίπεδο. Αυτό το στοιχείο είναι πολύ βοηθητικό.

Advertisements
Ad 14

TIP: Προσπαθήστε να φωτογραφίσετε θέματα με προσκήνιο, μέση και παρασκήνιο. Να είστε υπομονετικοί και να περιμένετε μέχρι να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία και να σκεφτείτε πώς οι φωτογραφίες σας μπορούν να οδηγήσουν τους θεατές στη φωτογραφία σας και στη συνέχεια να βγουν από αυτές. Όλη αυτή η διαδικασία καταλήγει στο ότι το κάδρο σας πρέπει να εμπεριέχει μια διαδρομή και για σας αλλά και για τους θεατές.

2. Γεμίστε το κάδρο

Alex Webb
USA. New York City. 1983. Coney Island

 

Αν μπορούσα να βάλω σε κατηγορίες κάποια από τα έργα του Alex Webb, θα ήταν “ταραγμένο χάος”. Συχνά γεμίζει το κάδρο με τόσα πολλά θέματα που σχεδόν αισθάνεται πολύ προβληματισμένος. Ωστόσο, πολλά από τα θέματα στις φωτογραφίες του δεν επικαλύπτονται και υπάρχουν πολλές “μίνι-αλληλεπιδράσεις” στις φωτογραφίες του. Αυτό κάνει τις εικόνες του ενδιαφέρουσες – καθώς νομίζω ότι οι φωτογραφίες του λένε πολλές μικρές ιστορίες μέσα στο ίδιο κάδρο.

Διαβάστε επίσης  Φωτογραφίες: Λονδρέζοι τραπεζίτες εν μέσω κρίσης 2008

ΤIP: Προσπαθήστε να προσθέσετε αρκετά στο κάδρο σας – αλλά γνωρίζετε πότε είναι “πολλά” και πότε “πάρα πολλά”. Προσπαθήστε να μην επικαλύπτετε τα θέματα του κάδρου σας και προσπαθήστε να έχετε μια ενδιαφέρουσα  ισορροπία ανάμεσα στις σκοτεινές σκιές και το φως.

3. Περπατήστε … πολύ

Alex Webb
USA. Texas. Dallas. 1981

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα τραβήξετε φωτογραφίες δρόμου είναι να περπατήσετε … πολύ. Όταν περπατάτε έξω, δημιουργείτε  στον εαυτό σας  ακόμη πιο πολλές ευκαιρίες για να βγάλετε φωτογραφίες δρόμου και επίσης να ζήσετε την αίσθηση ενός τόπου είτε του δικού σας, είτε ενός που επισκέπτεστε πρώτη φορά.

4. Ψάξτε για το φως

Alex Webb
ΗΠΑ. San Ysidro, Καλιφόρνια. 1979

Το “The Suffering of Light” είναι ο τίτλος ενός βιβλίου του Webb – ένα φανταστικά όμορφο βιβλίο με απαλό και χοντρό λευκό χαρτί, βελούδινες σελίδες, έντονα λαμπερά χρώματα και μια μεγάλη συλλογή από τα καλύτερα έργα του τα τελευταία 30 χρόνια.

TIP: Όταν φωτογραφίζετε με χρώμα, μην τραβάτε χρώμα για χάρη της λήψης των χρωμάτων. Σκεφτείτε τι είδους μήνυμα ή τι νόημα έχει η λήψη φωτογραφιών με χρώμα. Βεβαιωθείτε επίσης ότι όταν κάνετε λήψη (έγχρωμα) ότι το φως είναι καλό.

5. Το 99,9% των φωτογραφιών δρόμου είναι αποτυχία

Alex Webb
MEXICO. Boquillas (Border). 1979. Jumping

Η τύχη – ή ίσως η αδράνεια – παίζει μεγάλο ρόλο … Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί. Και το πιο συναρπαστικό είναι όταν συμβαίνει το εντελώς απροσδόκητο και καταφέρνετε να είστε εκεί στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή – και πιέσετε το κλείστρο τη σωστή στιγμή. Τις περισσότερες φορές όμως δεν λειτουργεί με αυτό το τρόπο μια φωτογραφική προσπάθεια. Σε αυτό αναφέρεται ο Webb και  υποστηρίζει ότι το 99,9%  των φωτογραφιών είναι αποτυχία. Είναι σπάνιο να φωτογραφίσετε μια μεγάλη φωτογραφία. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει να έχετε υπό τον έλεγχο σας. Πώς φαίνεται το θέμα σας, την ένταση του φωτός, το φόντο, τη στιγμή και ούτω καθεξής. Γνωρίστε λοιπόν ότι όταν τραβάτε φωτογραφία στο δρόμο, το 99,9% των εικόνων σας θα είναι κακές φωτογραφίες.

Διαβάστε επίσης  Photo a day challenge: Η απόλυτη φωτογραφική πρόκληση

TIP: Συμβουλή του Webb βγείτε έξω και φωτογραφίστε όσο μπορείτε. Όσο περισσότερο βγαίνεις έξω και φωτογραφίζεις – τόσο περισσότερες πιθανότητες. Αν βγείτε έξω και φωτογραφίσετε για μια ολόκληρη μέρα και τραβήξετε 100 φωτογραφίες, μπορεί να έχετε 1 αξιοπρεπή φωτογραφία. Εάν βγάλετε 200 φωτογραφίες, μπορεί να έχετε 2 αξιοπρεπείς φωτογραφίες κλπ.

Γεια. Ονομάζομαι Μαριάννα.
Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 94' στην Αθήνα.
Έχω τελειώσει σπουδές πάνω στη Φωτογραφία.
Είμαι άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, γι΄αυτό ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Γράφω, φωτογραφίζω, και κάνω ποδήλατο. Αγαπώ τον καφέ και τους φίλους μου - οι τελευταίοι λένε ότι είμαι μοναχική, αγχώδης, ευαίσθητη και με χιούμορ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι