Η ίδια η φωτογραφία μπορεί να μας μάθει πως να λειτουργούμε μαζί της και πως να την εφαρμόζουμε. Σ΄αυτό το άρθρο λοιπόν, θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις σκέψεις μου για τα μαθήματα που έχω πάρει εγώ από τη φωτογραφία.
1. Η ομορφιά είναι παντού
Αυτό σημαίνει ότι στα πιο συνηθισμένα μέρη ή και απίθανα μπορείτε να συλλάβετε κάτι όμορφο ή ενδιαφέρον. Παρατηρήστε και απαθανατίστε καλές φωτογραφίες.
2. Κατανοήστε το χρώμα
Τα χρώματα δεν υπάρχουν έτσι, είναι συστατικά στοιχεία, όπως οι γραμμές, η γεωμετρία ή τα πλαίσια. Δώστε προσοχή στα ενδιαφέροντα σχέδια και τις αποχρώσεις που υπάρχουν γύρω σας και δείτε πώς θα αλλάξουν οι φωτογραφίες σας.
3. Πειραματιστείτε
Μην περιορίζετε τον εαυτό σας σε μία μόνο φωτογραφική μηχανή και φακό. Οι διαφορετικές επιλογές εξοπλισμού προσφέρουν και διαφορετικούς τρόπους παρατήρησης. Ακόμη μη μένετε σε ότι σας προσφέρετε γύρω, σκεφτείτε και δημιουργήστε με τα χέρια σας το σκηνικό, το θέμα ή ότι άλλο χρειάζεται η φωτογραφία σας ή ακόμη και το project σας.
4. Έχετε πάντα μια φωτογραφική μηχανή μαζί σας
Οι καλύτερες ευκαιρίες για φωτογραφίες παρουσιάζονται όταν δεν είστε προετοιμασμένοι δηλαδή όταν δεν έχετε τη μηχανή μαζί σας . Κάντε τη φωτογραφία μέρος της ζωής σας και έχετε πάντα τη φωτογραφική σας μηχανή μαζί, αν θέλετε να υπάρχει ποιότητα στις λήψεις σας. Βέβαια, σήμερα πάντα έχουμε μια φωτογραφική μηχανή μαζί μας, αφού έχουμε κινητά τηλέφωνα. Κι αν είστε από αυτούς που αγαπούν την τεχνολογία και έχετε επενδύσει σε ένα καλό smartphone σίγουρα θα υπάρχει και μια αξιοπρεπής κάμερα σε αυτό για τα απρόσμενα κλικ σας.
5. Αποτυπώστε τον εαυτό σας
Όχι δεν εννοώ να βγάζεις selfies αλλά συμπεριλαμβάνοντας τμήματα του εαυτού σας σε μια φωτογραφία μπορεί να προσθέσεις μια πολύ προσωπική ”πινελιά”. Πηγαίνετε πέρα από το «εμένα στο καθρέφτη» και δοκιμάστε διαφορετικές οπτικές γωνίες κλπ. για την αποτύπωση του εαυτού σας στις φωτογραφίες σας. Αυτό για παράδειγμα μπορεί να σταθεί και ως φωτογραφικό project με όποιο θέμα και τρόπο επιθυμεί και ταιριάζει στον καθένα.
6. Παρατηρήστε
Οι φωτογραφίες που έχουν μια παραπάνω δυναμική είναι αυτές που ο φωτογράφος παρακολουθούσε στενά το περιβάλλον του. Περπατήστε, κοιτάξτε και ακούστε, καταλάβετε πραγματικά πού βρίσκεστε και στη συνέχεια φωτογραφίστε.
7. Εκτυπώστε τις εικόνες σας
Εκτυπώνοντας τις φωτογραφίες σας ή ένα ολοκληρωμένο project θα αισθανθείτε περισσότερο φωτογράφος με το υλικό σας στα χέρια σας. Ακόμη η εκτύπωση είναι και μια εμπειρία που ανοίγει τα μάτια. Φαίνονται τα λάθη, αποκαλύπτονται ιστορίες και λόγοι για το κάθε κλικ και μια απερίγραπτη χαρά καθώς και περηφάνεια όπως και μεγάλη ενθάρρυνση για νέες φωτογραφικές περιπέτειες.
8. Διατηρείτε ένα φωτογραφικό ημερολόγιο
Αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο για κάποιους, αλλά για σας που δεν το έχετε δοκιμάσει προσπαθήστε το. Η λήψη φωτογραφιών της καθημερινής σας ζωής, τα πράγματα που σας εμπνέουν, αγαπημένα πρόσωπα μπορούν να δημιουργήσουν μια όμορφη και πλούσια ιστορία της ζωής σας. Το να τη βλέπεις αργότερα συχνά αποκαλύπτει αφηγήσεις και νοήματα που δεν γνώριζες πριν, ακόμη και για τον ίδιο σας τον εαυτό.
9. Πιστέψτε στον εαυτό σας
Πολλοί φωτογράφοι δεν βλέπουν κάτι ιδιαίτερο στις φωτογραφίες τους. Μπορεί να έχετε δεχτεί κι αρνητικές κριτικές ή απορρίψεις στη δουλειά σας. Παρόλα αυτά να επιμένετε, να προσπαθείτε, να αλλάζετε, να σκέφτεστε, να πειραματίζεστε αλλά και να υποστηρίζετε το είδος σας την οπτική και την αισθητική σας. Μέσα από την επιμονή και την εξέλιξη θα επιτύχετε τους προσωπικούς φωτογραφικούς σας στόχους.
10. Αποφύγετε την πολλή επεξεργασία
Η επεξεργασία δε θα κάνει καλύτερη τη φωτογραφία σας αν δεν είναι. Το μήνυμα, την ουσία, την ομορφιά, το θέμα όπως κι αν βαφτίζετε αυτό που φωτογραφίζετε αν δεν υπάρχει ήδη στη φωτογραφία, η επεξεργασία είναι περιττή. Μη μπερδεύεστε, φωτογραφία δεν είναι τα προγράμματα επεξεργασίας. Χρησιμοποιείστε τα με σύνεση.