Carrot cake: Από την Αίγυπτο στη Μ. Βρετανία

Το γνωστό βρετανικό birthday cake με την ονομασία carrot cake ξεκινάει το γεωγραφικό του ταξίδι από την Αίγυπτο του 10ου αιώνα. Αρχικά, φαίνεται να είχε μορφή πουτίγκας καρότου, έτσι εμφανίζεται και στα τέλη του 17ου αιώνα σε βιβλία μαγειρικής της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ παίρνει τη σημερινή του μορφή το 1830. Το cheese frosting προστέθηκε αρκετά αργότερα το 1960 ολοκληρώνοντας τη δομή και τη γεύση του cake.

Τα παλαιότερα χρόνια κυρίως τις περιόδους των πολέμων ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένο να επιλέγονται υλικά, όπως είναι το καρότο και το παντζάρι με σκοπό τη δημιουργία γλυκών. Η επιλογή του καρότου για την παρασκευή cake δεν είναι αυθαίρετη, καθώς εμπεριέχει φυσικά σάκχαρα, τα οποία είναι πιο θρεπτικά και εύκολα προσβάσιμα τις περιόδους που η ζάχαρη αποτελούσε υλικό πολυτελείας.

Συστατικά

230 ml φυτικό λάδι, συν κάποια παραπάνω ποσότητα για το ταψί

100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

Advertisements
Ad 14

4 μεγάλα αυγά – 210 γρ. περίπου

1 ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

½ πορτοκάλι, ξύσμα

265 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

335 γρ. μαύρη ζάχαρη

10 γρ. κουταλάκι του γλυκού κανέλα

¼ φρέσκο μοσχοκάρυδο, τριμμένο

265 γρ. καρότα (περίπου 3), τριμμένα

100 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα, χοντροκομμένα (προαιρετικά)

 

Για το γλάσο

100 γρ βούτυρο ελαφρώς αλατισμένο, μαλακωμένο

300 γρ ζάχαρη άχνη

100 γραμμάρια κρέμα τυρί

1 βανίλια

 

Εκτέλεση carrot cake

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180℃. Λαδώστε και στρώστε λαδόκολλα στη βάση και στα πλαϊνά από δύο στρόγγυλες φόρμες 20 εκ. για κέικ. Χτυπήστε σε ένα μπολ το λάδι, το γιαούρτι, τα αυγά, τη βανίλια και το ξύσμα. Ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο με μια καλή πρέζα αλάτι σε ένα μπολ. Πιέστε τυχόν σβόλους ζάχαρης μέσα από τα δάχτυλά σας, ανακινώντας το μπολ μερικές φορές για να βγουν οι σβώλοι στην επιφάνεια. Προσθέστε τα υγρά υλικά στα στερεά. Τρίψτε τα καρότα σε ένα μπολ με πετσέτα και έπειτα στραγγίστε τον χυμό τους καθώς δεν έχει κάποια χρησιμότητα. Προσθέστε τα καρότα και τους μισούς ξηρούς καρπούς, αν χρησιμοποιήσετε στο βασικό μείγμα. Ανακατέψτε καλά να ενωθούν τα υλικά και μετά μοιράστε στις φόρμες.

Διαβάστε επίσης  Γλυκό ψυγείου: το καλοκαίρι στο ψυγείο σου

Ψήστε για 25-30 λεπτά. Για να είστε σίγουροι ότι το κέικ σας έχει ψηθεί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι ή ένα ξυλάκι για σουβλάκι το οποίο θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ και μόλις το δείτε να βγαίνει καθαρό θα είναι έτοιμο να βγει. Εάν κάποιο υγρό μείγμα κολλήσει είτε στο μαχαίρι, είτε στο σουβλάκι, επιστρέψτε στο φούρνο για 5 λεπτά και μετά ελέγξτε ξανά. Αφήνουμε να κρυώσει στις φόρμες.

 

Εκτέλεση γλάσου

Για να φτιάξετε το γλάσο, χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το μισό μαλακό τυρί και χτυπήστε ξανά και μετά προσθέστε το υπόλοιπο (με την προσθήκη του λίγο-λίγο δεν αφήνουμε το γλάσο να σκάσει). Βγάλτε τα κέικ από τις φόρμες. Στη συνέχεια, με ένα πριονωτό μαχαίρι ισιώστε την επιφάνεια του cake που θα τοποθετήστε ως βάση. Δημιουργήστε μία παχιά στρώση από το γλάσο, έπειτα προσθέστε από πάνω το δεύτερο κέικ, αφού επίσης το έχετε ισιώσει με ένα πριονωτό μαχαίρι, τέλος επικαλύψτε με το υπόλοιπο γλάσο μαζί με τα καρύδια ή τα αμύγδαλα. Διατηρείται στο ψυγείο έως και πέντε ημέρες. Καταναλώνεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Συμβουλές

  1.  Για πολλούς μεγάλη δυσκολία στις ψηλές τούρτες είναι να παραμείνει σταθερό το παντεσπάνι που έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση. Για αυτό είναι σκόπιμο πριν τοποθετήσετε την βάση να βάλετε ελάχιστη ποσότητα του frosting στο σκεύος που θα στήσετε.
  2. Το carrot cake είναι ένα γλυκό το οποίο τρώγεται με μεγαλύτερη ευκολία και ευχαρίστηση όταν βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Το σύνηθες πρόβλημα είναι ότι οι ενδιάμεσες στρώσεις του διαθέτουν υλικά τα οποία εκτός ψυγείου μαλακώνουν κάνοντας την τούρτα να γέρνει ή να πέφτει. Ένα tip προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η καταστροφή είναι να τοποθετήσετε στο κέντρο της πρώτης στρώσης frosting λίγα από τα κομμάτια  που κόψατε προκειμένου να ισιώσετε το cake. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η τούρτα να παραμένει σταθερή παρά την θερμοκρασία και το βάρος που έχει.
Διαβάστε επίσης  Γκρανόλα: Δημητριακό με βάση τη βρόμη

 

Δομή και στολισμός carrot cake. Πηγή: https://zhangcatherine.com/carrot-cake/

Καλή σας όρεξη!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Φλώρινα. Από τα παιδικά μου χρόνια είχα κλίση προς τις τέχνες με μεγαλύτερες αγάπες την μουσική, την λογοτεχνία, την ποίηση και την μαγειρική. Ωστόσο, με κέρδισε η αγάπη για τον συνάνθρωπο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φοιτώ στο τμήμα της Νοσηλευτικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Παράλληλα βέβαια δεν ξεχνώ την αγάπη για την μαγειρική γεγονός που με ώθησε σε σπουδές αρτοζαχαροπλαστικής, όπως και την αγάπη μου για την λογοτεχνία καθώς διατηρώ σελίδα στο instagram με προσωπικά quotes, το όνομα αυτής Erinn.e.yes ή Ερινύες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι

Космобет – Нове ліцензійне онлайн казино Cosmobet.ua

Рік заснування 2024 Мінімальний депозит 100 грн Advertisements Мінімальний вивод