
To red velvet, που σημαίνει κόκκινο βελούδο, λατρεύτηκε για τη βελούδινη υφή του, καθώς και για τη ζοφερή κόκκινη απόχρωση του cake του. Για τους περισσότερους είναι μία τάση που έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια μέσω του istangram. Όμως, παρά τη συσχέτισή του με τα social media, πρόκειται ξεκάθαρα για ένα γλυκό πολυτελείας της Βικτωριανής εποχής, που σερβίριζαν στα party της elite.
Κόκκινη απόχρωση του red velvet
Σχετικά με το κόκκινο χρώμα του επικρατεί μία διφορούμενη άποψη. Από τη μία πλευρά, η ιστορία το θέλει να προέρχεται από μία χημική αντίδραση ανάμεσα στα υλικά: του οργανικού κακάο που διαθέτει πολλά φυσικά οξέα, τα οποία ταιριάζουν απόλυτα με τη μαγειρική σόδα, και του βουτύρου. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι τα χρόνια της Βικτωριανής εποχής το γλυκό αυτό δεν ήταν καν κόκκινο.
Προσπερνώντας κατά πολύ τη Βικτωριανή εποχή και φτάνοντας στη πιο θανατηφόρα σύγκρουσή της ιστορίας, στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου εκεί φαίνεται να τοποθετείται χρονικά η δεύτερη, αλλά και επικρατέστερη άποψη για το χρώμα. Εκείνη την εποχή τα τρόφιμα δίνονταν μεριδοποιημένα, με δελτίο, οπότε τα υλικά που ήταν διαθέσιμα στους ζαχαροπλάστες ήταν σε ελάχιστες ποσότητες και υλικά, όπως το φρέσκο βούτυρο ήταν δυσπρόσιτα είδη πολυτελείας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες πολλοί ζαχαροπλάστες προκειμένου να κάνουν πιο λαχταριστά τα γλυκά τους άρχισαν να χρησιμοποιούν ζωμό από παντζάρια ή τα ίδια τα παντζάρι, τα οποία έδιναν ελκυστικό χρώμα κρατώντας ζουμερά τα cakes· και πάλι, όμως, δε γίνεται λόγος για ξεκάθαρα κόκκινο χρώμα που να μπορεί να διαφέρει απ’ το καφέ.
Όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε φυσικούς τρόπους από τους οποίους πηγάζει το κόκκινο χρώμα. Η στιγμή που το cake αυτό πραγματικά ονομάστηκε “red” δεν ήταν άλλη παρά τη δεκαετία του ’40. Πιο συγκεκριμένα, όταν το Αμερικανικό κογκρέσο το 1938 νομιμοποίησε την χρήση χρωμάτων ζαχαροπλαστικής.
Το red velvet είναι ένα γλυκό που έχει αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο, και παρόλο που αποτελεί βόμβα θερμίδων καθημερινά αναζητούνται, δημοσιεύονται και εκτελούνται από τους λάτρεις του χιλιάδες συνταγές. Ωστόσο, η παρακάτω συνταγή για red velvet αποτελεί τη διαφορά, καθώς πρόκειται για ένα υγιεινό γλυκό, μία βόμβα ενέργειας με χαμηλές θερμίδες που όλοι μπορούν να έχουν μέσα σε ενάμισι λεπτό και μόνο με μία κούπα.
Συνταγή για το red velvet mug cake
Υλικά για τη ζύμη
3 ασπράδια αυγών
40 γρ. αλεύρι βρώμης
5 γρ. baking powder
10 γρ. κακάο
40 γρ. γιαούρτι
3 γρ. ή 1/2 κγ. μαγειρική σόδα
Χυμό λεμονιού
Γλυκαντική ουσία της επιλογής σας π.χ 5 γρ. μελιού
Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής ή 1/4 ενός παντζαριού *
Υλικά για τη γέμιση
30 γρ. τυρί κρέμα
Γλυκαντική ουσία της επιλογής σας π.χ ένα κομμάτι λευκή σοκολάτα
Εκτέλεση
Η εκτέλεση είναι πολύ εύκολη καθώς δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το να τοποθετήσετε σ’ ένα μπολ όλα τα υλικά του μείγματος της ζύμης και να ανακατέψετε καλά μέχρι να έχετε ένα λείο προϊόν. Σε περίπτωση που σας φανεί αρκετά ρευστό μην προσθέσετε περεταίρω αλεύρι. Αυτό συμβαίνει, διότι το αλεύρι βρώμης απορροφά πιο αργά τα υγρά. Στη συνέχεια, πάρτε μία κούπα και γεμίστε τα 3/4 αυτής με τη ζύμη που φτιάξατε. Προσθέστε μέσα τη γέμιση πρώτα το μισό τυρί κρέμα. Έπειτα, το κομμάτι της σοκολάτας, και μετά το υπόλοιπο τυρί κρέμα. Ρίξτε το υπόλοιπο ζυμάρι. Τέλος, τοποθετήστε την κούπα στον φούρνο μικροκυμάτων για 1′ και 30” στη μεγαλύτερη θερμοκρασία.
*Εκδοχή με παντζάρι: Αφού βράσετε τα παντζάρια αφαιρέστε και πολτοποιείστε το 1/4 του στο μπλέντερ πολύ καλά, προσθέστε στο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και αυξήστε στο αλεύρι κατά 10 γρ.


Καλή σας όρεξη!