![https://www.protagon.gr/kouzina/menoumespiti-kai-kanoume-to-brunch-tis-giortis-44342032687](https://maxmag.gr/wp-content/uploads/2021/08/unnamed-5.jpg)
Το brunch τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει μία συνήθεια που έχει κατακλείσει τον κόσμο με τα αγαπημένα αυτά πρωινά γεύματα να γνωρίζουν μεγάλη ποικιλία, ένα από αυτά που διεγείρει το umami είναι το ευρέως γνωστό σε όλη την υφήλιο γευστικό ζεύγος croque-monsieur και croque-madame, που σημαίνει «τραγανός κύριος» και «τραγανή κυρία» αντίστοιχα. Όταν γίνεται αναφορά στον croque-monsieur γίνεται λόγος για ένα γρήγορο γαλλικό σνακ, το οποίο περιέχει τραγανό ψωμί φόρμας, κασέρι, ζαμπόν και roux της seuce Mornay, της γνωστής σε όλους μπεσαμέλ. Η ειδοποιός διαφόρα της croque-madame είναι το αυγό που την σκεπάζει, το οποίο μπορεί να είναι είτε τηγανητό μάτι, είτε βραστό poached.
Ιστορία του croque-monsieur
Σαφώς, όπως κάθε φαγητό έτσι και τα παραπάνω έχουν ιστορία περί της καταγωγής τους. Σχετικά με τον croque-monsieur υπάρχει η εκδοχή που θέλει αυτό τον μεγάλο γευστικό θησαυρό των γαλλικών bistro να κατάγεται από ένα τυχαίο λάθος ενός εργάτη που άφησε το τοστ του σε μία θερμάστρα κατά την εργασία του.
Ωστόσο, φαίνεται να υπερισχύει μία άλλη εκδοχή κατά την οποία ο croque-monsieur πρωτοεμφανίζεται στην Αυστραλία από τη νομαδική φυλή των Αβορίγινων, οι οποίοι κατανάλωναν κάτι παρεμφερές . Στην ουσία πίεζαν το κρέας του κυνηγιού τους ανάμεσα σε ψωμί, ψήνοντας το πάνω στη φωτιά καρφωμένο σ’ ένα ξύλινο ή σιδερένιο κοντάρι. Αιώνες αργότερα το 1910 τα ίχνη του εμφανίζονται ξανά σ’ ένα παρισινό καφέ που ανήκε στον Michel Lunarca, του οποίου το όνομα πλαισιώνεται από την φήμη της ανθρωποφαγίας, έτσι μία μέρα που σέρβιρε στο μαγαζί του το νέο γευστικό του πιάτο ένας πελάτης τον ρώτησε «τι κρέας περιείχε το τοστ του» και ο Michel απάντησε αστειευόμενος: “de la viande de monsieur!” δηλαδή: «είναι η σάρκα ενός κυρίου».
Ο croque-monsieur απέκτησε πολύ γρήγορα μεγάλη αναγνωσιμότητα, καθώς μόλις 9 χρόνια από την δημιουργία του αναφέρεται στο βιβλίο του Marcel Proust με τίτλο “À l’ombre des jeunes filles en fleurs”. Πολύ γρήγορα γεννήθηκε και η σύντροφος του croque-madame, η οποία ονομάστηκε έτσι λόγω του «καπέλου» που φοράει, όπως όλες οι Γαλλίδες της δεκαετίας της, το οποίο «καπέλο» δεν είναι άλλο από το αυγό που φέρει.
Συνταγή για τον croque-monsieur
Υλικά
8 φέτες ψωμί (ακόμη καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα αν είναι λίγο μπαγιάτικο)
60 γρ. βουτύρου σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλιά μουστάρδα (προαιρετικά)
4 φέτες ζαμπόν
Τυρί emmental χοντροτριμμένο
Εκτέλση για τον croque-monsieur
Αρχικά, αφήστε το φούρνο να προθερμανθεί στους 240°C. Αρχίστε τη διαδικασία της μπεσαμέλ.* Απλώστε το βούτυρο και τη μουστάρδα σε 4 φέτες ψωμί. Πάνω από το βούτυρο, τοποθετήστε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ, μια φέτα ζαμπόν, μια άλλη λεπτή στρώση σάλτσας μπεσαμέλ και το τριμμένο τυρί. Καλύψτε με τη δεύτερη φέτα ψωμί, προσθέστε μια τελευταία στρώση μπεσαμέλ και τριμμένο τυρί. Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τοποθετήστε τα σάντουιτς σ’ ένα ταψί καλυμμένο με αλουμινόχαρτο. Αφήστε τα 15-20′, προσέχοντας τα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και αφήστε το για περίπου 3′ μόνο για να ροδίσει η κρούστα.
![](https://maxmag.gr/wp-content/uploads/2021/08/1-2.jpg)
Υλικά για τη μπεσαμέλ
250 ml γάλα
20γρ βούτυρο
20γρ αλεύρι
αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
*Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά, προσθέστε το αλεύρι, μην σταματήσετε να ανακατεύετε μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Στη συνέχεια, προσθέστε το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να να πάρει τη μορφή της σάλτσας. Τέλος, προσθέστε τα μπαχαρικά σας σύμφωνα με τις επιθυμίες σας.
![](https://maxmag.gr/wp-content/uploads/2021/08/523937_ZfCtU7oe.jpg)
Καλή σας όρεξη!