Ζυμαρικά.. Είμαι σίγουρος ότι ένα από τα γαστριμαργικά, αριστουργήματα που ξεχύθηκαν από το κέρας της Αμάλθειας, εάν αυτό υφίστατο ,σίγουρα θα ήταν τα ζυμαρικά. Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για ένα πεντανόστιμο και αμφιλεγόμενο πιάτο ζυμαρικών. Τις τελευταίες δεκαετίες λοιπόν έχει εγκαθιδρυθεί ένα πιάτο ζυμαρικών στη χώρα μας, το οποίο έχει αμερικάνικες, γαλλικές και ιταλικές επιρροές. Το πιάτο αυτό ονομάζεται, πένες με βότκα και τόνο. Ένα πιάτο ,που αν θέλετε την γνώμη μου έχει και χαρακτήρα και πλούσια γεύση. Τα υλικά του είναι απλά, πένες, πελτές ντομάτας, βότκα ,κρέμα γάλακτος και τόνος. Θεωρώ όμως, ότι η συνταγή αυτή βρίσκεται ακόμη στην πρωτόλεια μορφή της. Έτσι λοιπόν προσπάθησα να την παραλλάξω σε κάτι διαφορετικό, το δίχως άλλο, αλλά συνάμα και ελληνικό. Ας το πάμε όμως βήμα, βήμα.
Αρχικά εστίασα στο ζυμαρικό. Αντικατέστησα λοιπόν τις ιταλικές πένες ,με τις ελληνικές και βουτυράτες κουρκουμπίνες. Οι κουρκουμπίνες είναι ένα ζυμαρικό που προέρχεται από την Εύβοια, είναι πολύ πλούσιο και αρκετά ευαίσθητο, θέλει προσοχή με το ανακάτεμα για να μην διαλυθεί και δίνει μια πολύ γεμάτη γεύση βουτύρου στο στόμα. Εν συνεχεία, στην θέση του τόνου έβαλα την σαρδέλα, στην παστή της μορφή, αυτην της κονσέρβας δηλαδή. Η σαρδέλα θα δώσει μια έντονη γεύση umami στο φαγητό, που δεν θα το πιστεύετε, χωρίς να αφήνει γεύση από ψάρι στο στόμα σας. Αντιθέτως, θα σας δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει ζωμός κρέατος μέσα στην σάλτσα. Το υπέροχο Αρσενικό Νάξου πήρε την θέση της παρμεζάνας και έδωσε στην συνταγή, αλμύρα, αψάδα και βαθιά νοστιμιά. Εφάμιλλο της παρμεζάνας σε ένταση, αλλά με διαφορετικά αρώματα, πιο άγρια και πιο πιπεράτα. Η βότκα έγινε ένα υπέροχο τσίπουρο, για να αποδώσει μια γνήσια ελληνικότητα, αλλά και μια διαφορετική αίσθηση καψίματος, από την αλκοόλη, στον ουρανίσκο. Και τέλος, η κρέμα γάλακτος, αυτό το γαλλικό και παχύρευστο δημιούργημα αντικαταστάθηκε, από ένα συγκλονιστικό προϊόν, το αγελαδινό γιαούρτι, το οποίο θα δώσει μια κρεμώδη υφή στην σάλτσα και έντονες οξύτητες, χωρίς το βαρύ σώμα της κρέμας γάλακτος, το οποίο πολλές φορές τυγχάνει, λόγω ποσότητας, να καλύπτει όλες τις υπόλοιπες γεύσεις των πιάτων.
Σας παραθέτω λοιπόν τάχιστα την συνταγή για τις Κουρκουμπίνες με τσίπουρο, σαρδέλα, Αρσενικό Νάξου και γιαούρτι
Υλικά :
500 γρ κουρκουμπίνες
αλάτι/πιπέρι/ζάχαρη
200 γρ Αρσενικό Νάξου τριμμένο
150 γρ γιαούρτι αγελαδινό πλήρες
1 κρασοπότηρο τσίπουρο, χωρίς γλυκάνισο
1 κονσέρβα παστή σαρδέλα
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
ελαιόλαδο
Παρασκευή :
Ξεκινάμε σοτάροντας σε ένα βαθύ τηγάνι, με ελάχιστο ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά, τον πελτέ ντομάτας. Στην συνέχεια,π ροσθέτουμε την σαρδέλα και την διαλύουμε μαζί με τον πελτέ, μέχρι να χαθεί. Έπειτα σβήνουμε με το τσίπουρο, περιμένουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, ένα ποτήρι νερό και το αφήνουμε. σε μια υδαρή μορφή, στην άκρη. Εν συνεχεία, βράζουμε τις κουρκουμπίνες μας 2 λεπτά λιγότερο από όσο λέει η συσκευασία μας και τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και λίγο πριν δέσει ρίχνουμε το τυρί και το γιαούρτι και αναδεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και απολαμβάνουμε μαζί με ένα ωραίο λευκό κρασί.
Καλή σας απόλαυση!
Πηγή φωτογραφίας : www.madameginger.com