Γευστική Πανακότα φράουλας με λίγες θερμίδες


www.newsbeast.gr

Η πανακότα είναι ιταλικό γλυκό που προέρχεται από τη Βόρεια Ιταλία, που έχει μεγάλη παράδοση στα γαλακτοκομικά. Η Panna cotta σημαίνει «μαγειρεμένη κρέμα» στα ιταλικά. Περιέχει πολύ λίγα συστατικά και είναι βασικά ένα απλό μείγμα κρέμας, ζάχαρης και βανίλιας. Προστίθεται ζελατίνη για να δέσει το μείγμα και να δημιουργηθεί μια κρέμα που θα έχει συνοχή. Το τελικό προϊόν είναι πλούσιο και απαλό στη γεύση. Αυτό το επιδόρπιο είναι τέλειο ως ένα ελαφρύ γλυκό, κατάλληλο μετά από ένα βαρύ γεύμα. Αν θέλετε να κάνετε ακόμα πιο ελαφριά panna cotta, μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρέμα των 35% λιπαρών με light ή γάλα, κάτι το οποίο θα πράξουμε και στη σημερινή συνταγή. Η πανακότα είναι ένα πολύ εύκολο γλυκό, πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε εύκολα πάρα πολλά γαστρονομικά προφίλ και διαφορετικές γαστρονομικές παραδόσεις, όπως φερειπείν να βάλεις μέσα σκωτσέζικο ουίσκι και για ντεκόρ μια σάλτσα φρούτων του δάσους και να την μεταμορφώσεις σε ένα γλυκό με σκωτσέζικο χαρακτήρα. Πρόκειται δηλαδή για ένα γλυκό φέρνει κοντά κάθε μέρος και κάθε κουλτούρα της οικουμένης.

Η ιστορία της

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η panna cotta δεν αναφέρεται στα ιταλικά βιβλία μαγειρικής πριν από τη δεκαετία του 1960, ωστόσο, συχνά αναφέρεται ως παραδοσιακό επιδόρπιο της περιοχής του Πεδεμοντίου της Βόρειας Ιταλίας. Μια μη διασταυρωμένη ιστορία λέει ότι εφευρέθηκε από μια γυναίκα ουγγρικής καταγωγής, στο Langhe στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Ένα λεξικό μαγειρικής του 1879 την αναφέρει ως latte inglese «Αγγλικό γάλα», από μαγειρεμένη κρέμα με ζελατίνη, αν και άλλες πηγές λένε ότι η γίνεται με κρόκους αυγού.· Ίσως το όνομα της να παρέπεμπε τότε σε οποιαδήποτε κρέμα. Η περιφέρεια του Piemonte περιλαμβάνει την panna cotta στον κατάλογο των παραδοσιακών προϊόντων διατροφής της περιοχής για το 2001. Η συνταγή περιλαμβάνει κρέμα γάλακτος, γάλα, ζάχαρη, βανίλια, ζελατίνη, ρούμι και άλλα υλικά. Ένας άλλος συγγραφέας θεωρεί ότι η παραδοσιακή αρωματική ουσία προέρχεται από ροδάκινο.

Στη σημερινή συνταγή, θα προσεγγίσουμε την panna cotta με μια πιο healthy ματιά.

Συνταγή για 4 μερίδες :

Υλικά : 

100 γρ γάλα με 0% λιπαρά
15 γρ φρουκτόζη
10 γρ φύλλα ζελατίνης
80 γρ πουρέ φράουλας
1 βανιλίνη
150 γρ κρέμα γάλακτος φυτική

Εκτέλεση :

Τοποθετούμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε πάνω σε χαμηλή φωτιά ένα κατσαρολάκι με το γάλα, τη φρουκτόζη και τον πουρέ φράουλας. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να πάρουν μια βράση. Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τις στραγγισμένες ζελατίνες μέσα στο μείγμα και αφήνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά περίπου. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ομογενοποιούμε, γεμίζουμε ποτήρια 60 γραμμάρια περίπου και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν για περίπου τρεις ώρες. Για ντεκόρ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψιλοκομμένες φράουλες και λίγα φύλλα δυόσμου.

Καλή σας απόλαυση!

Advertisements
Ad 14

Advertising

Ονομάζομαι Καλλιγεράκης Αλκιβιάδης,είμαι τέως αθλητής κολύμβησης,έχω ασχοληθεί λίγο με την Ναυπηγική,έπειτα με την Βυζαντινή και την παραδοσιακή ελληνική μουσική,έχω σπουδάσει ζαχαροπλάστης και αρτοποιός,αλλά το μεράκι της ψυχής μου είναι συγγραφή. Έχω εκδώσει την πρώτη μου ποιητική συλλογή το 2015 με τίτλο ''Μεθυσμένη Γη'',αλλά ασχολούμαι με όλα τα συγγραφικά είδη. Η αρθρογραφία είναι ένας νέος κόσμος για εμένα και ελπίζω με τα άρθρα μου να μπείτε κι εσείς μέσα σε αυτό το κόσμο και να τον διαβούμε συνάμα.
Ας γνωριστούμε λοιπόν,με έναν από τους πιο αισθαντικούς και συγκινητικούς τρόπους έκφρασης.. Το γράψιμο!

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…