Ελληνική κουζίνα: Δύο λέξεις με χιλιάδες συναισθήματα, πρόσωπα και αρώματα που βρίσκονται βαθιά ριζωμένα στη μνήμη μας συνοδεύοντάς την στο πέρασμα του χρόνου. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όμως, με το άκουσμα αυτών των λέξεων σε καθενός το νου ανακαλούνται εικόνες από μυρωδάτο μουσακά, παστίτσιο, γεμιστά ή αχνιστά λαδερά από τα χρυσά χέρια κάποιου οικείου προσώπου. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια που οι αναμνήσεις μας απ’ αυτήν παραμένουν αναλλοίωτες η Ελληνική κουζίνα προχώρησε αποκτώντας μία «μοντέρνα» πλευρά, την οποία θα εξερευνήσουμε με τον Πάνο Πιτσόλη, ο οποίος μέσα από το προσωπικό του κανάλι στο YouTube (panos pitsolis official) και την εκπομπή που εμφανίζεται στον σταθμό Fresh 96.1 μας προτείνει εύκολες γευστικές συνταγές της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας.
Χοιρινή τηγανιά
Υλικά
250 γρ. χοιρινό
1 ξερό κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
ρίγανη
μισό λεμόνι
50 γρ. κρασί λευκό
αλάτι
πιπέρι
νερό
1 κ.γ. βούτυρο
Εκτέλεση
Αρχικά, προετοιμάζουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, τα οποία πρέπει να κοπούν. Επομένως, κόβουμε σε κομμάτια το κρέας, σε ροδέλες το κρεμμύδι και σε μπαστουνάκια τις πιπεριές. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, μαζί με ελαιόλαδο μέχρι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρέας με λίγο πιπέρι, χωρίς αλάτι (διότι το αλάτι έχει την δυνατότητα να σφίγγει το κρέας). Θωρακίζουμε καλά έτσι ώστε να πάρει χρώμα από κάθε πλευρά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, παράλληλα όσο βάζουμε υλικά παρακολουθούμε αν χρειάζεται περαιτέρω λάδι το τηγάνι, σ’ αυτή την στιγμή μπορούμε να προσθέσουμε και το αλάτι. Έπειτα ρίχνουμε στο τηγάνι τις πιπεριές μαζί με ρίγανη και δυναμώνουμε την φωτιά. Στύβουμε λίγο λεμόνι, ρίχνουμε λευκό κρασί και νερό παρακολουθώντας τη βράση για τα επόμενα 7΄ περίπου και βάζουμε το βούτυρο. Τέλος σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας ρίχνουμε αλατοπίπερο.
Μανιτάρια γεμιστά
Υλικά
4 τεμ. μανιτάρια σαμπινιόν
4 φέτες μπέικον
40 γρ. φέτα
100 γρ. γάλα
50 γρ. αλεύρι
50 γρ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
παρμεζάνα
Εκτέλεση
Για τα μανιτάρια
Αρχικά, αφαιρούμε από τα μανιτάρια με προσοχή το εξωτερικό τους περίβλημα το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα εύγευστο. Τα τοποθετούμε σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα προσθέτοντας λίγο αλατοπίπερο, αρκετό ελαιόλαδο διότι τα μανιτάρια το απορροφούν καθώς λειτουργούν σαν σφουγγάρια και τα βάζουμε στον φούρνο για 6-7΄ στους 180 °C.
Για τη γέμιση
Για τη γέμιση δημιουργούμε μία σφιχτή μπεσαμέλ. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε βούτυρο, μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά τα υλικά μεταξύ τους μέχρι να δημιουργηθεί η βάση της μπεσαμέλ. Έπειτα, προσθέτουμε το γάλα αργά και ανακατεύουμε μ’ ένα σύρμα διαρκώς για να μην αποκτήσει σβόλους*. Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και αποσύρουμε απ’ την φωτιά. Αφού κρυώσει, βάζουμε τη φέτα σπάζοντάς την με το χέρι σε κομμάτια. Στη συνέχεια, σ’ ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι. Παράλληλα, κόβουμε σε μικρά κομμάτια το μπέικον, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, τα σοτάρουμε καλά, βάζουμε ελάχιστο πιπέρι και το προσθέτουμε στη μπεσαμέλ μαζί με όσα υγρά έχουν βγει στο τηγάνι.
*Προσοχή θέλουμε μία σφιχτή μπεσαμέλ για να σταθεί μέσα στο μανιτάρι χωρίς να χυθεί απ’ έξω.
Γέμισμα
Με το χέρι ή με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα μανιτάρια με τη μπεσαμέλ. Ρίχνουμε από πάνω αρκετή παρμεζάνα και τα βάζουμε ξανά στον φούρνο για 3-4’ εωσότου γκραντιναριστούν ( λιώσει η παρμεζάνα ).