Μοντέρνα ελληνική κουζίνα με τον Πάνο Πιτσόλη

Ελληνική κουζίνα: Δύο λέξεις με χιλιάδες συναισθήματα, πρόσωπα και αρώματα που βρίσκονται βαθιά ριζωμένα  στη μνήμη μας συνοδεύοντάς την στο πέρασμα του χρόνου. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όμως, με το άκουσμα αυτών των λέξεων σε καθενός το νου ανακαλούνται εικόνες από μυρωδάτο μουσακά, παστίτσιο, γεμιστά ή αχνιστά λαδερά από τα χρυσά χέρια κάποιου οικείου προσώπου. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια που οι αναμνήσεις μας απ’ αυτήν παραμένουν αναλλοίωτες η Ελληνική κουζίνα προχώρησε αποκτώντας μία «μοντέρνα» πλευρά, την οποία θα εξερευνήσουμε με τον Πάνο Πιτσόλη, ο οποίος μέσα από το προσωπικό του κανάλι στο YouTube (panos pitsolis official) και την εκπομπή που εμφανίζεται στον σταθμό Fresh 96.1 μας προτείνει εύκολες γευστικές συνταγές της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας.

Χοιρινή τηγανιά

 

Υλικά

250 γρ. χοιρινό

Advertising

Advertisements
Ad 14

1 ξερό κρεμμύδι

1 κόκκινη πιπεριά

1 πράσινη πιπεριά

ρίγανη

Advertising

μισό λεμόνι

50 γρ. κρασί λευκό

αλάτι

πιπέρι

Advertising

νερό

1 κ.γ. βούτυρο

 

Εκτέλεση

Αρχικά, προετοιμάζουμε  τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, τα οποία πρέπει να κοπούν. Επομένως, κόβουμε σε κομμάτια το κρέας, σε ροδέλες το κρεμμύδι και σε μπαστουνάκια τις πιπεριές. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά, μαζί με ελαιόλαδο μέχρι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρέας με λίγο πιπέρι, χωρίς αλάτι (διότι το αλάτι έχει την δυνατότητα να σφίγγει το κρέας). Θωρακίζουμε καλά  έτσι ώστε να πάρει χρώμα από κάθε πλευρά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, παράλληλα όσο βάζουμε υλικά παρακολουθούμε αν χρειάζεται περαιτέρω λάδι το τηγάνι, σ’ αυτή την στιγμή μπορούμε να προσθέσουμε και το αλάτι. Έπειτα ρίχνουμε στο τηγάνι τις πιπεριές μαζί με ρίγανη και δυναμώνουμε την φωτιά. Στύβουμε λίγο λεμόνι, ρίχνουμε λευκό κρασί και νερό παρακολουθώντας τη βράση για τα επόμενα 7΄ περίπου και βάζουμε το βούτυρο. Τέλος σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας ρίχνουμε αλατοπίπερο.

Διαβάστε επίσης  Φύλλο πίτας από... σπίτι, όχι και τόσο δύσκολο τελικά
Advertising

 

Μανιτάρια γεμιστά

 

Υλικά

4 τεμ. μανιτάρια σαμπινιόν

4 φέτες μπέικον

Advertising

40 γρ. φέτα

100 γρ. γάλα

50 γρ. αλεύρι

50 γρ. βούτυρο

Advertising

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

παρμεζάνα

Advertising

Χαρακτηριστική τροφή που χρησιμοποιείται στην ελληνική κουζινα τα μανιτάρια μαγειρεμένα γεμιστά
Τελική εικόνα των γεμιστών μανιταριών.

Εκτέλεση

 

Για τα μανιτάρια

Αρχικά, αφαιρούμε από τα μανιτάρια με προσοχή το εξωτερικό τους περίβλημα  το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα εύγευστο. Τα τοποθετούμε σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα προσθέτοντας λίγο αλατοπίπερο,  αρκετό ελαιόλαδο διότι τα μανιτάρια το απορροφούν καθώς λειτουργούν σαν σφουγγάρια και τα βάζουμε στον φούρνο για 6-7΄ στους 180 °C.

Advertising

Για τη γέμιση

Για τη γέμιση δημιουργούμε μία σφιχτή μπεσαμέλ. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε βούτυρο, μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά τα υλικά μεταξύ τους μέχρι να δημιουργηθεί η βάση της μπεσαμέλ. Έπειτα, προσθέτουμε το γάλα αργά και ανακατεύουμε μ’ ένα σύρμα διαρκώς για να μην αποκτήσει σβόλους*. Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και αποσύρουμε απ’ την φωτιά. Αφού κρυώσει, βάζουμε τη φέτα σπάζοντάς την με το χέρι σε κομμάτια. Στη συνέχεια, σ’ ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι. Παράλληλα, κόβουμε σε μικρά κομμάτια το μπέικον, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, τα σοτάρουμε καλά, βάζουμε ελάχιστο πιπέρι και το προσθέτουμε στη μπεσαμέλ μαζί με όσα υγρά έχουν βγει στο τηγάνι.

Διαβάστε επίσης  Αλμυρό κέικ με γραβιέρα και σύκα: το απόλυτο σνακ για τσάι

*Προσοχή θέλουμε μία σφιχτή μπεσαμέλ για να σταθεί μέσα στο μανιτάρι χωρίς να χυθεί απ’ έξω.

Γέμισμα

Advertising

Με το χέρι ή με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα μανιτάρια με τη μπεσαμέλ. Ρίχνουμε από πάνω αρκετή παρμεζάνα και τα βάζουμε ξανά στον φούρνο για 3-4’ εωσότου γκραντιναριστούν ( λιώσει η παρμεζάνα ).

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Φλώρινα. Από τα παιδικά μου χρόνια είχα κλίση προς τις τέχνες με μεγαλύτερες αγάπες την μουσική, την λογοτεχνία, την ποίηση και την μαγειρική. Ωστόσο, με κέρδισε η αγάπη για τον συνάνθρωπο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φοιτώ στο τμήμα της Νοσηλευτικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Παράλληλα βέβαια δεν ξεχνώ την αγάπη για την μαγειρική γεγονός που με ώθησε σε σπουδές αρτοζαχαροπλαστικής, όπως και την αγάπη μου για την λογοτεχνία καθώς διατηρώ σελίδα στο instagram με προσωπικά quotes, το όνομα αυτής Erinn.e.yes ή Ερινύες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι πορσελάνινες κούκλες του 19ου αιώνα

Οι πορσελάνινες κούκλες, που πολλές από εμάς μπορεί να έχουμε
χιονοδρομικο καλαβρυτα

Χιονοδρομικό, ζεστή σοκολάτα και χαλαρές καταστάσεις στα Καλάβρυτα

Μετά τις γιορτές, η ανάγκη για λίγη ηρεμία και χαλάρωση