Πυξ Λαξ: Το συγκρότημα μύθος και ίσως το εμπορικότερο ροκ συγκρότημα της Ελλάδας. Θα μπορούσε η προηγούμενη πρόταση να είναι ο τίτλος του άρθρου, ωστόσο δεν θα ήταν εξολοκλήρου αντιπροσωπευτική της ιστορικής αναδρομής τους. Χλευάστηκαν, υποτιμήθηκαν, άνθισαν, δοξάστηκαν, κατακρίθηκαν. Αυτά τα μόλις πέντε ρήματα περιγράφουν την πορεία τους στη μουσική σκηνή. Αγαπήθηκαν από το μεγαλύτερο μέρος του κοινού στην Ελλάδα και απέκτησαν πολλούς φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι ενστερνίστηκαν τα τραγούδια τους. Γέμισαν τον Λυκαβηττό, το ΟΑΚΑ ακόμα και μουσικές σκηνές του εξωτερικού, επιτυγχάνοντας να διαλυθούν σαν σύμβολα. Οι δίσκοι τους αγοράζονταν μαζικά από το κοινό με αποτέλεσμα πέντε από αυτούς να γίνουν διπλά πλατινένιοι. Η επανένωσή των Πυξ Λαξ ή μάλλον οι επανενώσεις τους κατέστρεψαν τον μύθο και την αίγλη που είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν.
Παναγιά Βοήθα! ή αλλιώς Πυξ Λαξ
Ο Μπάμπης Στόκας και ο Φίλιππος Πλιάτσικας, φίλοι και συμμαθητές στο σχολείο, ξεκινούν στα εφηβικά τους χρόνια να πειραματίζονται με τη μουσική. Διαμένουν και οι δύο στη Δυτική Αττική και πιο συγκεκριμένα στο Μενίδι όπου ξεκινάει το μουσικό τους ταξίδι. Με άλλους φίλους τους δημιουργούν το συγκρότηματα με αρχικό όνομα <<Παναγιά Βοήθα>>! και παίζουν σε σχολικές εκδηλώσεις. Για τις πρόβες, διαμορφώνουν το τσαγκαράδικο του πατέρα του Φίλιππου Πλιάτσικα, σε υποτυπώδες στούντιο και ξημεροβραδιάζονται δημιουργώντας διάφορα τραγούδια. Αξιοσημείωτο είναι πως χρέη manager εκείνη την εποχή, εκτελούσε η μητέρα του Πλιάτσικα. Ο Μπάμπης Στόκας μάλιστα, της ζητούσε να φέρνει κεριά ώστε να κάνει ατμόσφαιρα στο στούντιο, καθώς υποστήριζε ότι δεν μπορεί να τραγουδήσει διαφορετικά!
Πυξ Λαξ είναι ο Μάνος Ξυδούς
Η μετάλλαξη του συγκροτήματος από ερασιτεχνικό σε επαγγελματικό οφείλεται στον Μάνο Ξυδούς, τον κάποτε υπάλληλο δισκογραφικής εταιρείας. Ήταν αυτός που, όταν άκουσε την δουλειά των Πυξ Λαξ, απαίτησε από την εταιρεία να τους ηχογραφήσουν. Η ιστορία; Γνωστή! Οι Πυξ Λαξ όχι μόνο έβγαλαν τον πρώτο τους δίσκο <<Τι άλλο να πεις πιο απλά>> το 1990, αλλά και ο τεράστιος Μάνος Ξυδούς γίνεται μέλος της μπάντας. Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός πως οι περισσότεροι αγνοούν αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη, ο οποίος ήταν η ψυχή του συγκροτήματος, ερμηνεύοντας με περίσσιο πάθος το καθετί. Δυστυχώς στις 13 Απριλίου του 2010 έφυγε από την ζωή, αφήνοντάς μας ωστόσο το πλούσιο έργο του. Το παρακάτω βίντεο είναι από την πραγματικά τελευταία συναυλία του συγκροτήματος το 2004 στο Λυκαβηττό όπου ερμηνεύει το <<Εσύ εκεί>>, προκαλώντας ρίγος.
Άξιο αναφοράς είναι οι ιστορίες και οι συνθήκες με τις οποίες δημιουργήθηκαν ορισμένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια των Πυξ Λαξ.
Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας έχει γενέθλια και η Δήμητρα Καραμπεροπούλου (μέλος του συγκροτήματος) του χαρίζει ένα βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκης. Προτρέπει τον Φίλιππο να το διαβάσει και να γράψει ένα τραγούδι εμπνευσμένο από το βιβλίο αυτό. Η επιθυμία της γίνεται πράξη καθώς από τυχαίες φράσεις και λέξεις δημιουργείται ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του συγκροτήματος. Ο τίτλος; Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο!
Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;
Ο Μάνος Ξυδούς κάνει αμέριμνος την βόλτα του στην γειτονιά του και φτάνει στο πάρκο των Αγίων Αναργύρων. Έπειτα από το συνεχόμενο καύσωνα που ταλαιπωρούσε την Αθήνα η λίμνη που βρισκόταν εκεί είχε ξεραθεί. Στον δρόμο του Μάνου βρέθηκε ένας πιτσιρικάς και του έκανε μια αθώα, παιδική ερώτηση. <<Κύριε υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;>>.
Άσ’ την να λέει
Ξεκάθαρα το πιο αμφιλεγόμενο τραγούδι των Πυξ Λαξ. Ήταν μια κίνηση απελπισίας του συγκροτήματος τον πρώτο καιρό της ύπαρξής τους. Σκοπός ήταν να το τραγουδήσει ένας γνωστός λαϊκός τραγουδιστής ώστε να διαφημιστεί το συγκρότημα. Η αρχική πρόθεση ήταν να το δώσουν στον Στράτο Διονυσίου ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ λόγω του θανάτου του. Έτσι το τραγούδι έγινε γνωστό από την φωνή του Βασίλη Καρρά!
Τι είναι αυτό που μας ενώνει
Το συγκρότημα έρχεται σε επαφή με τον Σέρβο καλλιτέχνη Μπογιάμα και τον μανατζέρ του, το 1999. Την περίοδο εκείνη η Σερβία βομβαρδιζόταν από τις Νατοϊκές Δυνάμεις. Ο μάνατζερ προσφέρει τη μουσική του τραγουδιού στο συγκρότημα και αυτό με την σειρά του το εμπλουτίζει με τους ελληνικούς στίχους. Σκοπός τους ήταν να δείξουν αλληλεγγύη στον σερβικό λαό. Η πρόθεσή τους να επισκεφθούν την γειτονική χώρα για μια συναυλία δεν ενσαρκώνεται ποτέ λόγω των ελεύθερων σκοπευτών που είχαν εγκατασταθεί.
Ποδήλατα δίχως φρένα
Ο Μάνος Ξυδούς όντας τρομερά ερωτευμένος με μια κοπέλα, θέλησε να ταξιδέψει μαζί της στο Άμστερνταμ ώστε να της κάνει πρόταση γάμου. Εκεί επισκέπτονται ένα από τα γνωστά coffee shops της πόλης και υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ξεκινά να της μιλά για την πρώην του! <<Ποδήλατα οι σκέψεις δίχως φρένα>> άλλωστε! Το κορίτσι τρομερά εκνευρισμένο αποχωρεί και ο Ξυδούς μένει μόνος. Τότε καλεί τον Μπάμπη Στόκα να τον επισκεφθεί με αποτέλεσμα οι δυο μαζί να γράψουν αυτό το τραγούδι στο Άμστερναμ!
Το τέλος της μαγείας
Πρέπει να αποδεχτούμε εμείς οι ακροατές και κυριώς οι συντελεστές του συγκροτήματος πως οι Πυξ Λαξ έπαψαν να υφίστανται από το 2004. O Neil Young σε ένα στίχο του αποτυπώνει την αλήθεια <<it’s better to burn out than to fade away>>. Στίχος που οδήγησε μάλιστα στην αυτοκτονία τον Kurt Cobain! Η πράξη αυτη σαφώς ήταν ακραία, ωστόσο οφείλει να φύγει κανείς από το προσκήνιο ως επιτυχημένος και δοξασμένος. Οι συνεχόμενες επανενώνσεις τους για μια τελευταία συναυλία δεν τιμά ούτε τον Στόκα ούτε τον Πλιάτσικα, ούτε τους φανς, ούτε την ιστορία του συγκροτήματος, μήτε προπάντων τον Μάνο Ξυδούς.
<<Κανείς μας δεν ήταν αυτό που λέμε καλός μουσικός. Παίζαμε στην ουσία παιδικά πράγματα και προσπαθούσαμε τις όποιες συναισθηματικές εμπειρίες είχαμε να τις περάσουμε μέσα σε αυτά τα πράγματα>> είχε δηλώσει ο Μάνος. Όταν χάνεται το πάθος, η αλήθεια και το συναίσθημα, μένουν μόνο τα παιδικά πράγματα, τα παιδικά ακόρντα και οι παιδικές νότες! Ο νέος δίσκος που έβγαλαν οι Πυξ Λαξ ο Μπάμπης Στόκας και Φίλιππος Πλιάτσικας δεν ήταν ισάξιος των προσδοκιών του κόσμου αλλά και της ιστορίας του συγκροτήματος. Δεν έχουν ανάγκη από τέτοιες άψυχες <<δουλειές>>. Βρίσκονται και θα βρίσκονται σε χρυσές σελίδες της ελληνικής μουσικής ιστορίας λόγω της διαχρονικότητας των τραγουδιών τους. Οι Πυξ Λαξ από τα 90s μέχρι και το 2004 έχτισαν το μύθο τους και αυτό δεν αλλάζει παρά τις όποιες αυτοκαταστροφικές, για την υστεροφημία τους, μετέπειτα επιλογές τους.