Τραγούδια γραμμένα για την φυλακή, μια ιδιαίτερη κατηγορία.
Λόγω επικαιρότητας, σκέφτηκα να βάλω σε μια σειρά κάποια κομμάτια που αναφέρονται στα κάγκελα.
Και όχι, δεν θα βαφτίσω καλό το κακό και άγιο τον εγκληματία.
Για πολλούς μουσικούς, η φυλακή υπήρξε μια πηγή έμπνευσης. Πολλές πραγματικές υποθέσεις έγιναν τραγούδια τους. Άλλοι πάλι παρομοιάζουν συνθήκες και καταστάσεις με την κράτηση στο σωφρονιστήριο.
Έτσι έχουμε πολλά τραγούδια που αναφέρονται σε ανθρώπους παραβατικούς, σε ανθρώπους του περιθωρίου. Είτε πέρασαν μια νύχτα μέσα στα κάγκελα. Είτε είκοσι χρόνια. Είτε σκότωσαν άνθρωπο, είτε έκλεψαν κάποιον άλλο.
Όμως υπάρχουν κι εκείνοι που άδικα πέρασαν έστω και ένα λεπτό στην φυλακή. Η μεγαλύτερη αδικία στον κόσμο είναι να περνά ένας αθώος μισό λεπτό εκεί μέσα
Χωρίς άλλη καθυστέρηση θα περάσω στα κομμάτια.
Bob Dylan – Hurricane
Παράδειγμα αθώου που πέρασε είκοσι χρόνια στην φυλακή, είναι ο Rubin “Hurricane” Carter. Πυγμάχος, μεσαίας κατηγορίας.
Το 1966, η αστυνομία συνέλαβε τον Hurricane και τον φίλο του John Artis, για τριπλή δολοφονία. Χωρίς αρκετά στοιχεία, οι ένορκοι καταδίκασαν και τους δυο τους σε ισόβια. Η καταδίκη τους είχε χρώματα ρατσισμού, καθώς ήταν μια κάπως περίεργη χρονική περίοδος στην Αμερική.
Το 1975, έγραψε την αυτοβιογραφία του. Ο Bob Dylan την διάβασε και μετά από μια επίσκεψη στην φυλακή, συνέθεσε το παραπάνω κομμάτι. Πείστηκε ότι ο Hurricane ήταν αθώος.
Το τραγούδι είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα του μέχρι και σήμερα. Την δεκαετία του ’80, μετά από συναυλίες του Dylan και ένα μαζικό κύμα υποστήριξης του κόσμου, η υπόθεση βγήκε και πάλι προς τα έξω.
Ο Hurricane αποφυλακίστηκε, αθώος πλέον και επίσημα, το 1988.
Graham Nash – Prison Song
Το δεύτερο άλμπουμ του Graham Nash δεν έφτασε εκεί που περίμενε ο καλλιτέχνης. Το Wild Tales κυκλοφόρησε το 1974 και έφτασε στην 34η θέση του billboard.
Ο Graham Nash κατηγόρησε την έλλειψη διαφήμισης για την αποτυχία, όπως την χαρακτήρισε, του άλμπουμ του. Βέβαια, μας χάρισε το Prison Song, ένα από τα ωραιότερα κομμάτια που έχουν γραφτεί την τότε δεκαετία. Κι ένα από τα πιο σκοτεινά θα λέγαμε.
Και ένα από τα πιο αληθινά, γενικότερα.
Η ιστορία που περιγράφεται στα verses έρχεται και συγκρούεται με την ωμή πραγματικότητα του refrain.
Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να γράψει κάποιος για το συγκεκριμένο κομμάτι.
Μόνο να βάλει κάποιους στίχους, έτσι για μια γεύση, κάπου να φαίνονται.
And here’s a song to sing / For every man inside
If he can hear you sing / It’s an open door
There’s not a rich man there, who couldn’t pay his way
And buy the freedom, that’s a high price for the poor.
Υ.Γ. : Καταφέραμε στην Ελλάδα ένα τέτοιο τραγούδι να το πάρουμε και να το μετατρέψουμε σε μια σάχλα για φιλιά και έρωτες. Μην την ακούσει κανείς.
Johnny Cash – Folsom Prison Blues
Johnny Cash, μια ιστορία μόνος του. Εδώ έχουμε το χαρακτηριστικότερο ίσως τραγούδι του.
Περιλαμβάνεται στο With His Hot and Blue Guitar, το οποίο κυκλοφόρησε το 1955. Μια ζωντανή ηχογράφηση του κομματιού μέσα από την φυλακή του Folsom κυκλοφόρησε το 1968. Κι έγινε αμέσως επιτυχία στην Αμερική, φτάνοντας στη κορυφή των country music charts.
Ο Johnny Cash ήταν γνωστό ότι είχε μια συμπάθεια στους αδύναμους ανθρώπους.
Το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα της ακτιβιστικής του δράσης, σχετικά με τις φυλακές και τους κρατούμενους. Ακόμη και σήμερα, αποτελεί έναν ύμνο των παραβατικών, από όποιο υπόβαθρο κι αν προέρχονται.
Χωρίς αυτό να άρει τις ευθύνες εγκληματιών, βεβαίως. Αλλά και μέσα και έξω από τη φυλακή, είμαστε όλοι άνθρωποι.
Βέβηλος – Σας χαιρετώ
Ο Βέβηλος κυκλοφόρησε τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο. Το παραπάνω κομμάτι είναι του προηγούμενου του.
Αποτελεί μια παρουσίαση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, εάν θέλει κάποιος να το παρατηρήσει. Ξεκινά από την στιγμή της καταδίκης και φτάνει στην αποφυλάκιση. Με ότι υπάρχει ανάμεσα. Κελιά, μεταγωγές, φύλακες, συγκρατούμενους, ξύλο.
Και ακούγεται η ικανοποίηση της εκτίσεως της ποινής.
Μόνο στο μυαλό μας να βάλουμε τις καταστάσεις που περιγράφονται στο τραγούδι, θα ανατριχιάσουμε. Εγώ τουλάχιστον, το παθαίνω.
Επίσης δεν χρειάζονται πολλά να γράψει κάποιος, ακούστε το τραγούδι και σκεφτείτε.
Ευθύμης – Φυλακή
Ακόμη ένα hip-hop κομμάτι. Αυτή τη φορά από τον Ευθύμη, από την προσωπική του δουλειά που κυκλοφόρησε το 2015.
Από τις εποχές των Terror X Crew, ο Ευθύμης προσπαθούσε να κάνει στίχο ότι μας απασχολούσε. Και τα κατάφερνε. Το συγκεκριμένο κομμάτι παντρεύει στοιχεία ρεμπέτικου και rap, μια καθόλου κακή παντρειά θα έλεγε κάποιος. Εγώ θα πω ότι είναι το ωραιότερο τραγούδι του δίσκου.
Δεν περιγράφεται η φυλακή αυτή-καθαυτή. Περιγράφεται και παρουσιάζεται η φυλακή του καθενός. Όποια κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκεται.
Κι όταν κάνεις την σούμα, αφού το ακούσεις το κομμάτι, καταλαβαίνεις ότι όλοι είμαστε συγκρατούμενοι στην τελική. Μας χωρίζουν ελάχιστα, αλλά μας ενώνει το κάγκελο.
Μουσική για φυλακή – Σύνοψη
Ας μην ξεχνάμε, ποτέ, ότι πίσω από τα κάγκελα υπάρχουν άνθρωποι. Οι άνθρωποι πρέπει να ζουν. Όταν στερείς την ελευθερία κάποιου, τον σκοτώνεις. Όσα χρόνια τον καταδικάζεις, τόσες φορές τον σκοτώνεις. Εμείς δεν το καταλαβαίνουμε.
Είναι καλό μέσω της μουσικής να μπούμε για λίγο στον κόσμο τους. Στον κόσμο των κρατουμένων και της φυλακής. Κι αν περάσει από το χέρι μας κάποτε, ας κάνουμε και κάτι για αυτούς πίσω από τα κάγκελα.
Και προς Θεού, δεν αναφέρομαι ούτε στους παράφρονες κατά συρροή δολοφόνους, ούτε στους βαριά ποινικούς κρατούμενους.