Το supercell ή υπερκυτταρική καταιγίδα είναι μια πολύ οργανωμένη καταιγίδα. Αν και τα supercells είναι σπάνια, αποτελούν μια υπερβολικά μεγάλη απειλή για τη ζωή και την περιουσία μας
Όπως και το single cell storm το supercell αποτελείται από ανοδικά ρεύματα. Ωστόσο, η άνοδος σε ένα supercell είναι εξαιρετικά ισχυρή φτάνοντας ταχύτητες των 240 – 280 χλμ. την ώρα. Το κύριο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το supercell από τις άλλες καταιγίδες που έχουμε συζητήσει είναι το στοιχείο της περιστροφής.
Το περιστρεφόμενο ανοδικό ρεύμα ενός supercell, που ονομάζεται μεσοκυκλώνας το βοηθά να παράγει ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως γιγαντιαίο χαλάζι (διαμέτρου άνω των 5 εκ.), ισχυρές ριπές περίπου 130 χλμ. την ώρα ή και περισσότερο αλλά και ισχυρούς ανεμοστρόβιλους. To περιβάλλον γύρω από ένα supercell χαρακτηρίζεται από υψηλή αστάθεια, δηλαδή από ισχυρούς ανέμους οι οποίοι αλλάζουν πολύ γρήγορα κατεύθυνση και ταχύτητα.
Καθώς ξεκινά η κατακρήμνιση, οι ισχυροί άνεμοι ανώτερου επιπέδου ευθύνονται για την ισχυρή βροχόπτωση. Η καταιγίδα αυτή μπορεί να επιβιώσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα με μόνο μικρές διακυμάνσεις στη δύναμή της. Ακριβώς ο στροβιλισμός σε μεγάλο ύψος βοηθά τον σχηματισμό μεσοκυκλώνων στο supercell.
Το μπροστινό άκρο της περιοχής υετού ενός supercell χαρακτηρίζεται από ελαφρά βροχή. Ο πιο δυνατός υετός πέφτει πλησιέστερα στο ανοδικό ρεύμα, βόρεια και ανατολικά του, με τη μορφή καταρρακτώδους βροχής ή/και ισχυρού χαλαζιού . Η περιοχή κοντά στο κύριο ανοδικό ρεύμα (συνήθως προς το πίσω μέρος της καταιγίδας) είναι η πιο συνηθισμένη περιοχή για σχηματισμό έντονου καιρού.
Υπερκυτταρικη καταιγιδα επληξε τη Χαλκιδικη
Στο επίκεντρο της υπερκυτταρικής καταιγίδας βρέθηκε στις 10/7/2019 η νοτιοδυτική Χαλκιδική και η χερσόνησος της Κασσάνδρας.
Η υπερκυτταρική καταιγίδα (supercell thunderstorm) είναι ένα σπάνιο φαινόμενο το οποίο εντοπίζεται σε περιοχές που υπάρχει ισχυρή διάτμηση του ανέμου, η οποία οδηγεί στη δημιουργία ενός ανοδικού περιστρεφόμενου ρεύματος. Οι υπερκυτταρικές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν καταρρακτώδεις βροχές, ισχυρό χαλάζι, θυελλώδεις ανέμους, και μερικές φορές καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους.
Όπως φαίνεται στον Χάρτη 1, στις 10:30 το βράδυ ώρα Ελλάδος (10/7/2019) το καταιγιδοφόρο νέφος ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένο (κόκκινες αποχρώσεις), ενώ η κεραυνική δραστηριότητα ήταν εξαιρετικά ισχυρή με πολλές δεκάδες κεραυνούς να πλήττουν τη χερσόνησο της Κασσάνδρας.
Ταυτόχρονα (Χάρτης 2), η κορυφή της καταιγίδας ξεπέρασε το επίπεδο της τροπόπαυσης (δηλαδή το ανώτατο όριο μεταξύ τροπόσφαιρας και στρατόσφαιρας), φτάνοντας σε ύψη πάνω από 12.5 χιλιόμετρα.
Καταιγίδες τόσο μεγάλης οριζόντιας και κατακόρυφης ανάπτυξης και έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, συνδέονται με ισχυρότατους ανέμους και καταστροφικά αποτελέσματα, όπως αυτά που δυστυχώς έζησε η Χαλκιδική το βράδυ της 10/7/2019.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
- Φυσική των νεφών και φαινόμενα μέσης κλίμακας, ανακτήθηκε από www.maredu.gunet.gr, τελευταία επίσκεψη 8/11/2020
- Υπερκυτταρική καταιγίδα έπληξε τη Χαλκιδική, ανακτήθηκε από www.greenagenda.gr, τελευταία επίσκεψη 8/11/2020
- Υπερκυτταρική καταιγίδα στο Κάνσας , ανακτήθηκε από www.allnewz.weebly.com, τελευταία επίσκεψη 8/11/2020