Ροζ πάγος στις Ιταλικές Άλπεις ανησυχεί τους επιστήμονες

ροζ πάγος
Πηγή εικόνας: www.twitter.com

Το φαινόμενο του ροζ πάγου

Ροζ πάγος εμφανίστηκε στις Ιταλικές Άλπεις και οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Στο πέρασμα Γκάβια, κοντά στην πόλη Μπρέσια το χιόνι που απομένει από τον χειμώνα έχει ροζ ραβδώσεις και το ίδιο συμβαίνει στον κοντινό παγετώνα Πρεσένα.

Ειδικοί εκτιμούν πως η άλγη ευθύνεται για το ροζ χρώμα. Πρόκειται για έναν φωτοσυνθετικό μικροοργανισμό ο οποίος για να αναπτυχθεί χρειάζεται φως και θρεπτικά συστατικά. Η άλγη δίνει στον πάγο ένα πιο σκούρο χρώμα που τον βοηθά να απορροφήσει μεγαλύτερη θερμότητα και άρα να λιώσει πιο γρήγορα.

Ο ροζ πάγος στις Ιταλικές Άλπεις δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο αυτής της κατηγορίας που παρατηρείται. Στην Ανταρκτική ένα πράσινο φύκι ευθύνεται για το μοβ χιόνι που έχει εμφανιστεί. Ειδικοί εκτιμούν ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί επιβιώνουν εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και επιταχύνουν το λιώσιμο των πάγων.

Πηγή εικόνας: www..huffingtonpost.com

Τι λένε οι επιστήμονες;

Ερμηνεία σε ένα περίεργο φαινόμενο καλούνται να δώσουν οι επιστήμονες καθώς κομμάτια ροζ πάγου έχουν παρατηρηθεί σε αρκετά σημεία στις Ιταλικές Άλπεις.

Όπως αναφέρει η Guardian, οι γνώμες σχετικά με την προέλευση των βρύων διίστανται. Σύμφωνα με τον Μπιάτζιο Ντι Μάουρο από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας, το ροζ, ή καρπουζί, χιόνι που παρατηρείται σε τμήματα του παγετώνα Presena πιθανότατα προκαλείται από το ίδιο φυτό που βρέθηκε και στη Γροιλανδία.

«Τα βρύα δεν είναι επικίνδυνα, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη αλλά και στους πόλους» δήλωσε ο Ντι Μάουρο, ο οποίος έχει μελετήσει τα φύκια στον παγετώνα Μόρτερατς στην Ελβετία.

Διαβάστε επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών 2020: Ανάγκη για βιωσιμότητα

Το φυτό, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Ancylonema nordenskioeldii, έχει εντοπιστεί και στη λεγόμενη Σκοτεινή Ζώνη της Γροιλανδίας όπου ως γνωστόν επίσης παρατηρείται λιώσιμο των πάγων.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο πάγος ανακλά περισσότερο από το 80% της ακτινοβολίας του ήλιου πίσω στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο καθώς εμφανίζονται τα φύκια που σκουραίνουν τον πάγο έχει σαν αποτέλεσμα να απορροφάται περισσότερη θερμότητα και ο πάγος να λιώνει πιο γρήγορα. Αυτό πυροδοτεί έναν φαύλο κύκλο, καθώς με το λιώσιμο των πάγων εμφανίζονται περισσότερα φύκια, τα οποία βρίσκουν το απαραίτητο νερό και αέρα ώστε να δημιουργηθούν έτσι κόκκινες αποχρώσεις όπως στον λευκό πάγο στο Passo Gavia, σε υψόμετρο 2.618 μέτρων.

«Ό,τι σκουραίνει το χιόνι το κάνει να λιώσει γιατί επιταχύνει την απορρόφηση της ακτινοβολίας» τονίζει ο Ντι Μάουρο. «Προσπαθούμε να ποσοτικοποιήσουμε την επίδραση άλλων φαινομένων εκτός από τον ανθρώπινο παράγοντα στην υπερθέρμανση της Γης», συνεχίζει, σημειώνοντας πάντως ότι η παρουσία πεζοπόρων και lift του σκι θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με την εμφάνιση των φυκιών.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα πρόβλημα, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμασταν ήταν τα φύκια», σχολίασε η Μάρτα Ντουράντε, μία τουρίστρια στην περιοχή. «Δυστυχώς, κάνουμε ανεπανόρθωτη ζημιά. Νομίζω πως είμαστε ήδη στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή»

Την ίδια ώρα, η Έλσα Ποντζίνι από τη Φλωρεντία αναφέρει πως αισθάνεται ότι η γη «μας ξεπληρώνει όσα της κάναμε». «Το 2020 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά. Έχουν συμβεί φρικτά πράγματα», σημειώνει. «Κατά τη γνώμη μου, τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα επιδεινώνονται. Η κλιματική αλλαγή είναι όλο και πιο ορατή».


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. Pink ice in Italy’s Alps sparks algae probe, ανακτήθηκε από www.news.yahoo.com, τελευταία επίσκεψη 14/7/2020
  2. Algae turn Italian Alps pink, prompting concerns over melting, ανακτήθηκε από www.theguardian.com, τελευταία επίσκεψη 14/7/2020
Διαβάστε επίσης  «Κιβωτός των Σπόρων»: Κινδυνεύει και το τελευταίο μας οχυρό;

Έχω σπουδάσει Γεωλογία, και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Γεωεπιστήμες & στο Περιβάλλον ,με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία.
Μου αρέσει να ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα που αφορούν τις θετικές επιστήμες ,το περιβάλλον,την ιστορία, τον πολιτισμό, την υγεία και την σωστή διατροφή.
Αγαπώ το θέατρο ,το σινεμά και φυσικά τα ταξίδια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μάγισσες και μάγοι στην αρχαία ελληνική μυθολογία

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία οι μάγισσες και οι μάγοι διαδραματίζουν
«Η ζωή με το δικό σου φως» Εικόνα:Ρίτα Μπαούση

«Η ζωή με το δικό σου φως»: Ο Αμπντελά Ταϊά φιλοτεχνεί το μυθιστορηματικό πορτραίτο της μητέρας του

Ο Αμπντελά Ταϊά είναι ένας από τους πρώτους Μαροκινούς και