Η πόλη της Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε την 6η Art Thessaloniki Fair. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 03/11/22. Ο θεσμός της διεθνούς αυτής συνάντησης γκαλερί και καλλιτεχνών διαρκείας 03-06/11/22 ήρθε στην πόλη της Θεσσαλονίκης για άλλη μια χρόνια σε συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του καλλιτεχνικού διευθυντή της Art Thessaloniki, Παντελή Τσάτση. Για άλλη μια χρονιά ο αριθμός των συμμετοχών ήταν αξιοσημείωτος. Γκαλερί απο την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Λάρισα, τις Σέρρες, την Κωνσταντινούπολη, τα Τίρανα και το Βουκουρέστι έδωσαν το παρόν. Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται από κάποια γκαλερί ήταν σε θέση να εκθέσουν τα έργα τους. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η παρουσία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» στην έκθεση.
Ως τιμώμενος καλλιτέχνης είχε οριστεί ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, ενας καλλιτέχνης ο οποίος δε χρειάζεται συστάσεις. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γ. Ζογγολόπουλος και υπο την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Κατερίνας Κοσκινά, οι επισκέπτες ήταν σε θέση να δουν τα ζωγραφικά έργα και τα γλυπτά του καλλιτέχνη.
Γεννήθηκε το 1903 στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στην πόλη του και συγκεκριμένα στο Τμήμα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Εν έτει 1936 παντρεύτηκε την ζωγράφο Ελένη Πασχαλίδου–Ζογγολοπούλου ενώ 2 χρόνια αργότερα, το 1938 αφοσιώθηκε πλήρως στην γλυπτική. Το 1949 ως υπότροφος συνεχίζει τις σπουδές του που αφορούσαν τη γλυπτική στο Παρίσι και το 1952 ως υπότροφος ξανά, μεταβαίνει στην Ιταλία όπου και ειδικεύεται στις τεχνικές της χαλκοχυτικής. Ένα χρόνο μετά γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πολιτισμού (Societé Européene de Culture).
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ξεκινά να διατηρεί εργαστήριο στο Παρίσι μαζί με τη σύζυγό του. Οι δυο τους συμμετείχαν στα εικαστικά δρώμενα της γαλλικής πρωτεύουσας. Μέτρο και αρμονία, πως αυτά συνυπάρχουν και εναρμονίζονται στην τέχνη; Αυτό το ερώτημα απασχόλησε τον καλλιτέχνη. Βραβεύτηκε, διακρίθηκε, τιμήθηκε, εκτέθηκε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Πολλά έργα του φιλοξενούνται σε ελληνικά και ξένα μουσεία.
Ο “αιώνιος έφηβος” μετρά αρκετές συμμετοχές σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Συμμετείχε σε 11 Biennale κατά τα έτη 1940-2001. Το 2004 δημιουργεί το κοινωφελές Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου στο οποίο και κληροδότησε όλα τα δικά του έργα αλλά και της συζύγου του. Φεύγει από τη ζωή λίγους μήνες μετά. Το οίκημα στο οποίο έζησαν και δημιούργησαν οι δύο αυτοί καλλιτέχνες είναι επισκέψιμο και αποτελεί την έδρα του Ιδρύματος. Το ομώνυμο Ίδρυμα έχει σκοπο να μελετήσει, να συγκεντρώσει, να προβάλει, να αναδείξει, να γνωστοποιήσει και γενικότερα να διαχειριστεί την ζωή και το έργο του Γιώργου και της Ελένης Ζογγολόπουλου.
Πέρα από τον τιμώμενο καλλιτέχνη Γιώργο Ζογγολόπουλο στην 6η Art Thessaloniki Fair έλαβε χώρα το Multimedia project Dreams & Reality Ilya & Emilia Kabakov. Έχοντας ως βάση τους την Αμερική και πιο συγκεκριμένα το Long Island, οι ρωσικής καταγωγής καλλιτέχνεςμ πραγματεύονται την καθημερινή ζωή και τα εννοιολογικά στοιχεία δουλεύοντας μαζί από το 1989.
Κάποιος είχε πει πως οι άνθρωποι τείνουν να χαμηλώνουν τις φωνές τους οταν πλησιάζουν τα έργα τέχνης. Εγω έρχομαι για να σου πω τι έχει προηγηθεί απο αυτό. Τι γίνεται όταν οι άνθρωποι στήνουν εκθέσεις. Είναι θορυβώδεις. Πολυ. Και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Φωνές, γέλια, παρατηρήσεις, γνωριμίες, επιφωνήματα θαυμασμού, επιφωνήματα συγκίνησης, τραγούδια και χαρες. Αυτό είναι το σκηνικό οταν στήνεται μια έκθεση. Άγχος, στρες, αγωνία για το χρονο αν θα είναι όλα έτοιμα, αν θα είναι όλα όπως πρέπει. Άνθρωποι. Ωραίοι άνθρωποι. Νέοι και κάπως μεγαλύτεροι. Ευδιάθετοι και κάπως πιο σοβαροί. Εχουν ολοι ενα κοινο. Είναι επαγγελματίες. Και ειναι οι κορυφαίοι.
Η ψυχή της διοργάνωσης όμως θεωρώ πως ειναι οι εθελοντές της. Αυτοί οι 20 άνθρωποι, που προέρχονται στην πλειοψηφία τους απο σχολές καλών τεχνών ειναι συνέχεια εκει. Δυο μέρες πριν την έναρξη απο το πρωι μέχρι το βράδυ αυτοί οι 20 ήταν εκεί. Ανελλιπώς. Και δεν μπορούσαν να κάνουν και αλλιώς. Όλοι δουλεύουν ή σπουδάζουν ή έχουν να κάνουν πράγματα στην καθημερινότητα τους. Όταν είσαι μέλος όμως μιας ομάδας εθελοντών όπως αυτή της Art Thessaloniki δε θέλεις και δε μπορείς να είσαι πουθενά άλλου.
Το συναίσθημα σε γεμίζει. Η επιθυμία σε νικά. Φανταστείτε να βρίσκεστε μέσα στο κλασικό white cube περιβάλλον που επιβάλλει το σκηνικό της γκαλερί. Σταδιακά ο χώρος μεταμορφώνεται. Εξελίσσεται και μεταμορφώνεται σε έναν πολύχρωμο χώρο ιδεών. Πίνακες ζωγραφικής, εικαστικές εγκαταστάσεις- τα γνωστά installations- , φωτογραφίες, γλυπτά καλλιτεχνών του βεληνεκούς του Ζογγολοπουλου αλλα και νέων παιδιών που μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους αποτελεί το ιδανικό πάντρεμα κα υπόδειγμα της διεθνούς Art Thessaloniki.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
https://art-thessaloniki.helexpo.gr (Τελευταία πρόσβαση 04.11.2022)