Διαγωνισμός χορού: Η επιστροφή του Voguing

dance
Πηγή: Pinterest

Η κουλτούρα του ballroom που ενδυνάμωσε τους τρανσέξουαλ, τους Λατίνους, τους μαύρους και κάθε είδους αποκλεισμένους στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του εβδομήντα και του ογδόντα είναι σήμερα ένα εργαλείο για ανθρώπους με τις ίδιες προκλήσεις, αλλά σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη. Στα τέλη του εικοστού πρώτου αιώνα, η δύναμη του voguing χορού ως κοινωνικού κινήματος έχει επίσης εξαπλωθεί στην Ευρώπη.

Είναι ένας εξαιρετικά στυλιζαρισμένος σύγχρονος χορός που εξελίχθηκε από τη σκηνή χορού του Χάρλεμ τη δεκαετία του 1980. Έγινε περισσότερο γνωστός χάρη στο βίντεο της Madonna “Vogue” (1990). To Voguing αργότερα ανέκτησε την προσοχή του κοινού όταν η χορευτική ομάδα Vogue Evolution διαγωνίστηκε στην τέταρτη σεζόν του America’s Best Dance Crew.

pose
Πηγή: Pinterest

Το «Voguing» είναι ένας χορός που χαρακτηρίζεται από την ενσωμάτωση μοντελικών στοιχείων μαζί με γωνιακές, γραμμικές και άκαμπτες κινήσεις των χεριών, των ποδιών και του σώματος. Είναι ένα στυλ χορού που βασίζεται σε κινήσεις που μιμούνται τις στάσεις και τις εκφράσεις του προσώπου των μοντέλων του περιοδικού Vogue.

Η Vogue όχι μόνο τιμά το διάσημο περιοδικό μόδας, αλλά βασίστηκε στις πόζες των μοντέλων της από την υψηλή ραπτική και την αρχαία αιγυπτιακή τέχνη. Υπερβολικές χειρονομίες προστέθηκαν σε αυτό για να πουν μια ιστορία, μιμούμενες παραστάσεις ειδών σε κατηγοριοποιημένα είδη drag.

vogue
Πηγή: Pinterest

Αυτός ο χορός, με αφροαμερικανικές και λατινικές ρίζες, γεννήθηκε στη δεκαετία του ’60 του περασμένου αιώνα ως μορφή έκφρασης της LGBT κουλτούρας. Σήμερα η μόδα δεν έχει κανένα είδος σεξουαλικού σήματος ή διαφοροποίησης, οπότε ο καθένας μπορεί να τη χορέψει, αγόρια, κορίτσια και παιδιά.

Τα κοστούμια

Όσον αφορά τα ρούχα που χρησιμοποιούνται, δίνεται έμφαση στη σεξουαλικότητα, χωρίς να κρύβετε ή να εμποδίζετε η κίνηση. Φωτεινά και σφιχτά μπλουζάκια και πουκάμισα, σφιχτά παντελόνια, τζιν και κάλτσες από ελαστικά υλικά, μπορούν επίσης να προστεθούν στολίδια και αξεσουάρ όπως βραχιόλια και μεγάλα, φωτεινά σκουλαρίκια.

Διαβάστε επίσης  Μάχη του Χέιστινγκς: Η καθιέρωση των Νορμανδών στη Βρετανία
costume
Πηγή: Vogue India

Η μελωδία της μόδας

Όπως συμβαίνει με πολλά σύγχρονα στυλ χορού, η μόδα έχει υποστεί πολλές αλλαγές από τη στιγμή που παράχθηκε. Μερικοί από τους χορευτές voguer δέχτηκαν αυτές τις αλλαγές. Άλλοι παρέμειναν πιστοί στο παλιό στυλ. Αλλά οι διαφορετικές απόψεις που άρχισαν να εμφανίζονται έκαναν τη μόδα να αρχίσει να εξελίσσεται.

Το πρώτο στυλ, γνωστό σήμερα ως «Old Way Vogue», είναι μια ακολουθία κομψών στάσεων, με γραμμικές και γωνιακές κινήσεις εμπνευσμένες από πολεμικές τέχνες και στρατιωτικές παρελάσεις. Αυτή η παλαιότερη, πιο παραδοσιακή μορφή βασίζεται στις αρχικές κινήσεις, δίνοντας έμφαση στη χάρη και τη στάση του σώματος.

dance moves
Πηγή: Pinterest

Η νέα εποχή

Η Αναγέννηση του Χάρλεμ (1920-1935) είχε ιδιαίτερη επιρροή για τους μαύρους σε αυτή τη διαδικασία. Αποτελεί τη χρυσή εποχή του αφροαμερικανικού πολιτισμού. Αυτό το πνευματικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κίνημα έφερε μαζί του κύματα λογοτεχνίας, τέχνης και μουσικής στις ζωές των αφροαμερικανών. Πολλοί από αυτούς ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι ή είχαν queer ταυτότητες όπως για παράδειγμα, Claude McKay, Langston Hughes μεταξύ άλλων.

moves
Πηγή: Pinterest

Αυτό το κίνημα ήταν μια πρόκληση για τους κοινωνικούς κανόνες και τις δομές. Το επίκεντρο ήταν οι διασταυρώσεις και οι πολυπλοκότητες της φυλής, του φύλου και της σεξουαλικότητας. Όλα ρέουν και εξελίσσονται συνεχώς, χωρίς πλούσιες κατηγορίες και στεγανά.

Voguing πάνω στη σκηνή

Μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του 1980, η μόδα άρχισε να εμφανίζεται μεταξύ των drag σκηνών της Νέας Υόρκης. Οι voguers διαγωνίζονταν για τα βραβεία και τη φήμη των ομάδων τους καθώς στο τέλος του χορού η κριτική επιτροπή τους βαθμολογούσε και η πιο δημιουργική ομάδα κέρδιζε το βραβείο στο τέλος του show.

Διαβάστε επίσης  Στρατόπεδα συγκέντρωσης στον 21ο αιώνα
voguing
Πηγή: Pinterest

Αίθουσες Ballroom

Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπήρχαν πολλές αίθουσες χορού, καμπαρέ και drag dances που υπήρχαν από τα τέλη του 1800 ως χώροι όπου οι ταυτότητες LGBTQ όχι μόνο ήταν ορατές, αλλά γιορτάζονταν ανοιχτά. Αν και οι διακρίσεις ήταν επίσης παρούσες από την πλευρά της στενόμυαλης κοινωνίας που επιτιθόταν στη σεξουαλική συναισθηματική ποικιλομορφία και τις queer πραγματικότητες.

voguing
Πηγή: Pinterest

Συμπερασματικά, τα φυλετικά ζητήματα της εκπροσώπησης και της οικειοποίησης σε σχέση με τη μόδα εξακολουθούν να είναι σημαντικά και εξακολουθούν να έχουν σημασία σήμερα. Είναι σημαντικό να απευθυνθούμε σε αυτούς προκειμένου να διατηρήσουμε παραδόσεις που είναι τόσο μαύρες όσο και LGBTQ, σπάζοντας τον μύθο ότι οι έγχρωμες ζωές των LGBTQ δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ, ενώ στην πραγματικότητα ήταν δημόσιες και ορατές, διεκδικώντας ταυτόχρονα την ενδυνάμωση της δικής τους ταυτότητας.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Vogue: Breve historia del voguing, Ανακτήθηκε από https://www.vogue.mx/estilo-de-vida/articulo/el-voguing-que-es-baile-historia (τελευταία πρόσβαση 11/5/23)

Every.lgbtq: Vogue así es el baile de la resistencia y el empoderaminto,  Ανακτήθηκε από https://every.lgbt/vogue-baile-resistencia-empoderamiento,  (τελευταία πρόσβαση 11/5/23)

Φοιτήτρια ισπανικής φιλολογίας και πολύγλωσση, μου αρέσουν τα ταξίδια καθώς σε φέρνουν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες. Παράλληλα, η συγγραφή εμφανίζει νέα μονοπάτια δημιουργικότητας τα οποία θα ήθελα να εξερευνήσω.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που