Ραμαζάνι: Το μουσουλμανικό Πάσχα

ramadan
Πηγή: Pinterest

Κάθε χρόνο, οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο αναμένουν την παρατήρηση της ημισελήνου, το σημάδι που σηματοδοτεί την έναρξη της πρώτης επίσημης ημέρας του Ραμαζανιού, του ένατου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου και του ιερότερου στον ισλαμικό πολιτισμό.

Η αρχή του Ραμαζανιού κυμαίνεται κάθε χρόνο, επειδή το ισλαμικό σεληνιακό ημερολόγιο ακολουθεί τις φάσεις του φεγγαριού. Η αρχή και το τέλος του Ραμαζανιού καθορίζονται από μια επιτροπή παρατήρησης του φεγγαριού στη Σαουδική Αραβία.

calendar
Πηγή: Pinterest

Ξεκινά την ημέρα μετά τον εντοπισμό της ημισελήνου από την επιτροπή, η οποία μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς είναι αρκετά αχνή και μπορεί να φανεί μόνο για περίπου 20 λεπτά. Εάν το φεγγάρι δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι λόγω ομίχλης ή σύννεφων, οι σεληνιακοί υπολογισμοί χρησιμοποιούνται για να προβλέψουν εάν βρίσκεται στον ουρανό. Το 2023, το Ραμαζάνι έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 22 Μαρτίου και να τελειώσει στις 21 Απριλίου με τους εορτασμούς του Eid alFitr.

people
Πηγή: essenceofqatar.com

Το τέλος του Ραμαζανιού, που ονομάζεται Eid al-Fitr, είναι αργία. Εκείνη την ημέρα, οι μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους ή τζαμιά για να προσευχηθούν ειδικές προσευχές, που ονομάζονται Salat al-Eid, οι οποίες συνήθως ακολουθούνται από ένα μικρό πρωινό, το πρώτο τους γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ένα μήνα.

Οι βασικοί πυλώνες του Ισλάμ

  1. Shahadah: επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει άλλη θεότητα εκτός από τον Θεό και ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του.
  2. Salat: προσευχηθείτε πέντε φορές την ημέρα.
  3. Zakat: δώστε φιλανθρωπία.
  4. Sawm: νηστεία κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού.
  5. Hajj: προσκύνημα στη Μέκκα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή.
Διαβάστε επίσης  MAD VMA 2019: Οι βραβεύσεις που θα συζητηθούν
book
Πηγή: Pinterest

Η προέλευση του Ραμαζανιού

Το Ραμαζάνι ήταν επίσης μέρος των ημερολογίων των αρχαίων Αράβων. Το όνομα Ραμαζάνι προέρχεται από την αραβική ρίζα «ar-ramad», που σημαίνει καυτή ζέστη. Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι το 610 μ.Χ. Γ., ο άγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε στον Προφήτη Μωάμεθ και αποκάλυψε το Κοράνι, το ιερό βιβλίο του Ισλάμ. Αυτή η αποκάλυψη, Laylat Al Qadar (ή η «Νύχτα της Εξουσίας») πιστεύεται ότι συνέβη κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Οι μουσουλμάνοι νηστεύουν κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα ως έναν τρόπο να τιμήσουν την αποκάλυψη του Κορανίου.

streets
Πηγή: Pinterest

Η διαδικασία του Ραμαζανιού

Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, οι μουσουλμάνοι στοχεύουν να αναπτυχθούν πνευματικά και να δημιουργήσουν ισχυρότερες σχέσεις με τον Αλλάχ. Το κάνουν αυτό προσευχόμενοι και απαγγέλλοντας το Κοράνι, κάνοντας τις πράξεις τους σκόπιμες και ανιδιοτελείς και αποφεύγοντας να κουτσομπολεύουν, να λένε ψέματα και να τσακώνονται.

pray
Πηγή: Pinterest

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του μήνα, η νηστεία μεταξύ ανατολής και δύσης του ηλίου είναι υποχρεωτική για όλους τους μουσουλμάνους, εκτός από άτομα που είναι άρρωστα ή ηλικιωμένα. Οι χαμένες ημέρες νηστείας μπορούν να ανακτηθούν καθ ‘όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, είτε ταυτόχρονα είτε μία τυχαία μέρα. Έτσι τα γεύματα είναι ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους να συναντηθούν με άλλα μέλη της κοινότητας και να σπάσουν τη νηστεία μαζί.

food
Πηγή: Pinterest

Το πρωινό πριν από την αυγή, ή suhoor, πραγματοποιείται συνήθως στις 4:00 π.μ. πριν από την πρώτη προσευχή της ημέρας, fajr. Το βραδινό γεύμα, iftar μπορεί να ξεκινήσει μόλις τελειώσει η βραδινή προσευχή, maghreb(συνήθως γύρω στις 7:30). Δεδομένου ότι ο Προφήτης Μωάμεθ έσπασε τη νηστεία του με χουρμάδες και ένα ποτήρι νερό, οι μουσουλμάνοι τρώνε χουρμάδες τόσο στο suhoor όσο και στο iftar.

tea
Πηγή: Pinterest

Μετά την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού, οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν το τέλος του με το Eid al-Fitr (τη «γιορτή της διακοπής της νηστείας»), η οποία ξεκινά με κοινές προσευχές την αυγή. Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών εορτασμού, οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται για να προσευχηθούν, να φάνε, να ανταλλάξουν δώρα και να υποβάλουν τα σέβη τους στους νεκρούς συγγενείς. Επίσης διοργανώνονται καρναβάλια και μεγάλες συγκεντρώσεις προσευχής σε ορισμένες πόλεις.

Διαβάστε επίσης  Το πείραμα που νίκησε το ρατσισμό
table
Πηγή: Pinterest

Σε διάφορες χώρες του κόσμου παρατηρούνται διαφορετικές παραδόσεις κατά τη διάρκεια αυτού του ιερού μήνα, αλλά υπάρχουν μερικές που είναι πιο διαδεδομένες από άλλες. Αυτά περιλαμβάνουν: το βρυχηθμό του φαραγγιού ιφτάρ για να σηματοδοτήσει το σπάσιμο της νηστείας, το ξύπνημα νωρίς, τη χρήση διακοσμήσεων με φώτα, κοινόχρηστα συμπόσια και μια ποικιλία παραδοσιακών πιάτων.

Αλλά ανεξάρτητα από το τι έχουν προγραμματίσει οι συμμετέχοντες για τις παραδοσιακές συγκεντρώσεις suhoor και iftar φέτος, το πνεύμα αυτής της μακραίωνης παράδοσης θα παραμείνει το ίδιο, μια εποχή ευσέβειας και αυτο-περισυλλογής.

 

ramadan
Πηγή: Pinterest

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Ramadan 2023 Ανακτήθηκε από: www.history.com (τελευταία πρόσβαση 20.04.2023)

How do Muslims celebrate Ramadan Ανακτήθηκε από www.nationalgeographic.com (τελευταία πρόσβαση 20.04.2024)

How Muslims mark Ramadan Ανακτήθηκε από www.pbs.org (τελευταία πρόσβαση 20.04.2023)

Φοιτήτρια ισπανικής φιλολογίας και πολύγλωσση, μου αρέσουν τα ταξίδια καθώς σε φέρνουν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες. Παράλληλα, η συγγραφή εμφανίζει νέα μονοπάτια δημιουργικότητας τα οποία θα ήθελα να εξερευνήσω.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και