Η Dozza και οι περίφημες ζωγραφιές της

Dozza
Πηγή εικόνας: travelemiliaromagna.it

Σίγουρα όταν κάποιος σκέφτεται την Ιταλία, το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι η τέχνη. Κυρίως δε, του έρχεται στο μυαλό η τέχνη της Φλωρεντίας ή της Ρώμης και οι τοιχογραφίες των εκκλησιών. Φυσικά, δεν υπάρχει τέχνη μόνο σε αυτές τις δύο πόλεις, ούτε μόνο στο εσωτερικό εκκλησιών. Τέχνη υπάρχει σε κάθε γωνιά της γείτονας χώρας.

Dozza

Έτσι, μπορούμε να τη δούμε και στους τοίχους της Dozza. Η Dozza είναι ένα μικρό χωριό 25χλ νότια της Μπολόνια, μία μικρή φοιτητούπολη της Βόρειας Ιταλίας. Βρίσκεται μέσα σε καταπράσινα χωράφια, όπου καλλιεργούνται τα αμπέλια που παράγουν το κρασί για το οποίο φημίζεται. Συγκαταλέγεται σε ένα κατάλογο με τα πιο όμορφα χωριά της Ιταλίας.

Η φύση που την περιβάλλει είναι μόνο ένας από τους λόγους. Οι άλλοι είναι ο μεσαιωνικός χαρακτήρας της και οι τοιχογραφίες της.  Η έκταση της Dozza είναι πολύ μικρή, δύο κύριοι δρόμοι που ενώνονται από ένα κάθετο στενό. Τα πεζοδρόμια της καλύπτονται από χαμηλές στοές, όπως ακριβώς και της γειτονικής της Μπολόνια.

Dozza
Οι στοές. Πηγή εικόνας: viaggiareunostiledivita.it

La Rocca Sfortzesca

Dozza
La Rocca di Caterina. Πηγή εικόνας: www.travelemiliaromagna.it/en/emilia-romagna-villages-dozza/

Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς με την είσοδο του στη Dozza, είναι το επιβλητικό της φρούριο. Χτισμένο από την Caterina Sforza τον 14ο αι πάνω σε παλαιότερη οχύρωση κατεστραμμένη από διαμάχες χρόνων, είναι γνωστό ως La Rocca di Caterina ή La Rocca Sfrorzesca. Δέχτηκε πολλές τροποποιήσεις και απέκτησε τη σημερινή του μορφή στα 1594. Από τα 1960 λειτουργεί ως μουσείο και φιλοξενεί την «Enotecca», το μαγαζί από όπου κανείς μπορεί να αγοράσει κρασί της επιλογής του,  φυσικά τοπικής παραγωγής.

Την ίδια χρονιά διοργανώθηκε για πρώτη φορά η «Biennale del muro dipinto», το Φεστιβάλ των τοιχογραφιών της  Από τότε και κάθε δύο χρόνια  τον Σεπτέμβριο καλούνται καλλιτέχνες για να διακοσμήσουν τους τοίχους της. Όποιος βρεθεί στο μικρό αυτό χωριό κατά τη διάρκεια αυτού του Φεστιβάλ, θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους. Και οι υπόλοιποι επισκέπτες παρόντες σε άλλες χρονικές περιόδους, όμως, έχουν το προνόμιο να θαυμάζουν τις  ζωγραφιές τους στους τοίχους των διαφόρων σπιτιών. Το περιεχόμενο των τοιχογραφιών ποικίλει παρουσιάζοντας είτε θέματα εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, είτε αφηρημένη τέχνη. Σε κάθε περίπτωση η ζωγραφική της  Dozza φαίνεται πλήρως εναρμονισμένη με το περιβάλλον, δημιουργώντας ένα μοναδικό αξιοθέατο. Κάθε ζωγραφικός πίνακας φέρει την υπογραφή του δημιουργού του, καθώς και ένδειξη με τη χρονολογία δημιουργίας του. Πέρα από ζωγραφιές, γελοιογραφίες και σκίτσα στολίζουν τους τοίχους της μικρή αυτής κοινότητας.

Διαβάστε επίσης  9 Nanas: Oι γυναίκες που στηρίζουν τους ανθρώπους σε ανάγκη

Ορίστε, μερικές από τις τοιχογραφίες

Dozza
Πηγή εικόνας: velvetescape.com
Dozza
Πηγή εικόνας: velvetescape.com
Dozza
Πηγή εικόνας: www.viaggiareunostiledivita.it/dozza-galleria-arte-a-cielo-aperto/
Dozza
Πηγή εικόνας: www.viaggiareunostiledivita.it/dozza-galleria-arte-a-cielo-aperto/

Μπορεί να χαρακτηριστεί το κρυφό διαμάντι της Εμίλια Ρομάνια, αφού παραμένει ακόμα άγνωστη σε πολλούς. Ένα μεσαιωνικό κάστρο, χαμηλές στοές και ζωγραφιές στους τοίχους την κάνουν το ιδανικό μέρος για μία ολιγόωρη εκδρομή στο Βόρειο κομμάτι της Ιταλίας.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο: 

www.bolognawelcome.com/en/places/towers-historic-buildings/rocca-di-dozza-2

www.comune.dozza.bo.it/

www.atlasobscura.com/places/murals-of-dozza

www.myglobalviewpoint.com/one-day-in-dozza-italy/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Γιαννακόπουλο

Τον συγγραφέα, Νίκο Γιαννακόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από τις εκδόσεις