Angkor: Χαρτογραφώντας μια αυτοκρατορία

Angkor Wat

Υπάρχουν χαμένες πόλεις που για αιώνες  είναι  τυλιγμένες  κάτω  από το  άγριο πέπλο  της ζούγκλας, που μπορούν να σου  μαρτυρούν κρυμμένα μυστικά; Και όμως υπάρχουν! Και η Αngkor Wat η περίφημη πρωτεύουσα της μεγαλύτερης αρχαίας  αυτοκρατορίας στη  νοτιοανατολική Ασία είναι μια από αυτές.

Η Αngkor Wat, είναι ναός που βρίσκεται στην περιοχή Άνγκορ της Καμπότζης και χτίστηκε για τον βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν 2ο κατά τον 12ο αιώνα ως ο κύριος ναός και πρωτεύουσα του κράτους του. Ήταν ιερός τόπος πολλών θρησκειών, όπως του Ινδουισμού, καθώς ήταν αφιερωμένος στον Βισνού, όσο και του Βουδισμού. Ο ναός αυτός αποτελεί σύμβολο για την Καμπότζη, καθώς και το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο ιερό, οποιασδήποτε θρησκείας, στον κόσμο.

lider2

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πάνω από μία χιλιετία, δρόμοι, κανάλια, αγάλματα και κάποιοι ναοί παρέμειναν θαμμένοι κάτω από την πυκνή βλάστηση της ζούγκλας, στην ορεινή περιοχή Πχνομ Κουλέν  βορειοδυτικά της Καμπότζης, ώσπου μια ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ  χρησιμοποίησε μια αερομεταφερόμενη τεχνολογία φώτο-σάρωσης  γνωστή ως Lidar και ξέθαψε την αρχαία πόλη της Μαχεντραπαρβάτα, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 1.200 ετών. Η τεχνολογία αυτή αποκάλυψε ένα δίκτυο δρόμων και καναλιών που αποτυπώνουν τα ερείπια της  αρχαίας πόλης και τη  συνδέουν με το συγκρότημα ναών του Angkor Wat.

Η τεχνολογία αυτή παρήγαγε ουσιαστικά τον πρώτο λεπτομερή χάρτη ενός μεγάλου αστικού τοπίου συμπεριλαμβανομένων των δρόμων και άγνωστων  ναών. Τα δεδομένα της σάρωσης αποκάλυψαν επίσης έκταση γης που καλύπτεται με αναχώματα  διασπαρμένα σε όλη την πόλη για τα  οποία γίνεται λόγος για αρχαίο νεκτοταφείο.

lidar1.jpg
Χαρτογράφηση της περιοχής γύρω από τον ναό Angkor Wat με την τεχνολογία LIDAR

Μέχρι πρότινος,  οι μελετητές πίστευαν ότι οι πόλεις των Χμερ ήταν κλειστοί χώροι πλαισιωμένοι  με τοίχους η τάφρους,, ενώ τώρα αναθεωρούν τις απόψεις τους καθώς η τεχνολογία αυτή έδειξε ότι τα οικιστικά δίκτυα εκτείνονταν πέρα από από τα τείχη δημιουργώντας πολύ μεγαλύτερα αστικά τοπία.  Συγκεκριμένα το έργο της χαρτογράφησης εμφάνισε απόδειξη της αστικοποίησης και στις δυο πλευρές του τάφρου που περιβάλει τον ναό του Angkor Wat. Τα ευρήματα στηρίζουν ουσιαστικά τη θεωρία ότι το Angkor αυξήθηκε πέρα από τις δυνατότητες του. Το Angkor Τhom συγκεκριμένα επεκτάθηκε 35 x2  και όχι απλώς 9 x2  που  είναι συμβατικά αναγνωρισμένα εντός των τειχών του. Βασιζόμενοι σε αυτά τα ευρήματα οι  επιστήμονες ενισχύουν όλο και περισσότερο τη θεωρία πως η αυτοκρατορία των Χμερ έπεσε εξαιτίας αυτής της έντονης αστικής  διάχυσης που απαιτούσε μεγάλη αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

ankor.jpg

Advertising

Αξίζει να σημειωθεί πως, το Lidar  παρέχει την απαράμιλλη ικανότητα να διεισδύει στην πυκνή φυτοκάλυψη και να χαρτογραφεί τα ευρήματα στο δασικό έδαφος. Αποτελεί ένα   εξαιρετικά  χρήσιμο εργαλείο  στα χέρια των  αρχαιολόγων και  ίσως με αυτόν τον μαγικό τρόπο να  αναδυθούν στην επιφάνεια  και άλλες  πόλεις κρυμμένες  στους  αιώνες.

 Ο ΝΑΟΣ ΑNGΚOR WAT

To Αngkor Wat είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα της κλασική αρχιτεκτονικής των Χμερ.Ο ναός είναι μια αναπαράσταση του όρους Meru, το σπίτι των θεών: η κεντρική πεντάδα των πύργων συμβολίζει τις πέντε κορυφές του βουνού, και οι τοίχοι και  με την τάφρο συμβολίζουν τους γύρω ορεινούς όγκους και τον ωκεανό.

Advertising

Από τη δεκαετία του 1990, Angkor Wat έχει γίνει ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό.Όπως τα περισσότερα  αρχαία έτσι και οι  ναοί της Καμπότζης,  έτσι και το Angkor Wat έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από την επιδείνωση των απειλών  την υπερανάπτυξη των φυτών, των μυκήτων, των κινήσεων του εδάφους,  των ζημιών του πολέμου και των κλοπών.

Ωστόσο το 1992, μετά από έκκληση για βοήθεια από τον Νοροντόμ Σιχανούκ (βασιλιά της Καμπότζης), το Angkor Wat  εγγράφεται στα της UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Κίνδυνο και προστατεύεται μέχρι και σήμερα.

 

 

ΠΗΓΕΣ: WIKIPEDIA, scmp.com, unesco.org,britannica.com

 

Διαβάστε επίσης  Πολιτιστικές εκδηλώσεις «Τιτάνεια 2016» με ποικίλα ενδιαφέροντα

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ιστοσελίδα

Ιστοσελίδα: Φτιάξε τη δική σου

Βήμα-βήμα η κατασκευή μιας ιστοσελίδας Η κατασκευή μιας ιστοσελίδας HTML
Eggers

Το σινεμά τρόμου του Robert Eggers

Ο Νεοϋορκέζος Robert Houston Eggers, φέτος συμπληρώνει την τέταρτη κατά