Ο Μπγιάρνι Χέργιουλφσον, είχε την ευκαιρία να σημαδέψει την ιστορία με το όνομα του, ως ένας από τους μεγαλύτερους εξερευνητές. Γεγονός το οποίο τελικά δε συνέβη, για το λόγο ότι δεν κατέβηκε ποτέ από το πλοίο του, τη στιγμή που έπρεπε, έχοντας μηδαμινή περιέργεια, πράγμα ανήκουστο για έναν Βίκινγκ.
Πιθανόν γυρνώντας από μια επιδρομή, που σύχναζαν να πραγματοποιούν οι Βίκινγκς, ή από ένα ταξίδι εξερεύνησης, ο Χέργιουλφσον χτυπήθηκε από μια τρομερή καταιγίδα και χάθηκε στη θάλασσα. Όλα αυτά συνέβησαν το 10ο αιώνα μ.Χ. Για πολλές μέρες και νύχτες, ο Χέργιουλφσον ταξίδευε στην απέραντη θάλασσα χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για το που θα τον έβγαζαν τα κύματα. Μοναδικός σκοπός του ήταν να φτάσει στην πατρίδα του, τη Γροιλανδία.
Κάποια στιγμή, καθώς ταξίδευε το πλήρωμα του τον ειδοποίησε πως έφτασαν κοντά σε στεριά. Ο Χέργιουλφσον ενθουσιασμένος πήγε να αντικρίσει την ελπίδα, που φάνταζε απόμακρη, αλλά το θέαμα δεν ήταν αυτό που περίμενε. Το τοπίο δεν είχε καθόλου βουνά ή παγετώνες, όπως η πολυπόθητη Γροιλανδία, αλλά αντίθετα είχε πράσινες πεδιάδες, δάση και χαμηλούς λόφους. Χωρίς να το γνωρίζει, ο Χέργιουλφσον είχε διασχίσει τον Ατλαντικό μέσα από κακουχίες και είχε φτάσει στην χώρα που σήμερα ονομάζεται Καναδάς. Με μηδαμινή περιέργεια, εγκατέλειψε την χώρα απογοητευμένος.
Το εξαντλημένο πλήρωμα του τον παρακαλούσε να αποβιβαστεί στην ξηρά για εξερεύνηση και προπάντων, ξεκούραση. Η στιγμή του ανένδοτου Χέργιουλφσον χάθηκε ολοκληρωτικά, όταν απογοητευμένος ξεχύθηκε για άλλη μια φορά στη θάλασσα με σκοπό να γυρίσει στην πατρίδα του.
Γυρίζοντας μετά από καιρό στο σπίτι του, διηγήθηκε τις περιπέτειες του. Ένας φίλος του, που προφανώς είχε μεγαλύτερη περιέργεια από αυτόν, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πλήρωμα το οποίο θα ακολουθούσε ακριβώς την πορεία του Χέργιουλφσον. Αγόρασε το πλοίο του Μπγιάρνι και ξεκίνησε το ταξίδι του.
Ακολουθώντας πιστά τις διαδρομές μέσω θαλάσσης που του έδωσε ο φίλος του, ο Λέιφ Έρικσον έφτασε επιτέλους στον Καναδά και πήρε δικαιωματικά τον τίτλο του πρώτου Ευρωπαίου που πάτησε στην αμερικάνικη ήπειρο. Αντίθετα, ο Χέργιουλφσον έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος χωρίς περιέργεια.
Πηγή:
Μηχανή του Χρόνου: ”Ο θαλασσοπόρος που έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος χωρίς περιέργεια. Έφτασε στην αμερικάνικη ήπειρο, αλλά δεν βγήκε καν από το πλοίο”