Μπγιάρνι Χέργιουλφσον: Θα ανακάλυπτε την αμερικάνικη ήπειρο πρώτος, αν είχε λίγη περιέργεια

Ο Μπγιάρνι Χέργιουλφσον, είχε την ευκαιρία να σημαδέψει την ιστορία με το όνομα του, ως ένας από τους μεγαλύτερους εξερευνητές. Γεγονός το οποίο τελικά δε συνέβη, για το λόγο ότι δεν κατέβηκε ποτέ από το πλοίο του, τη στιγμή που έπρεπε, έχοντας μηδαμινή περιέργεια, πράγμα ανήκουστο για έναν Βίκινγκ. 

Μπγιάρνι Χέργιουλφσον

Πιθανόν γυρνώντας από μια επιδρομή, που σύχναζαν να πραγματοποιούν οι Βίκινγκς, ή από ένα ταξίδι εξερεύνησης, ο Χέργιουλφσον χτυπήθηκε από μια τρομερή καταιγίδα και χάθηκε στη θάλασσα. Όλα αυτά συνέβησαν το 10ο αιώνα μ.Χ. Για πολλές μέρες και νύχτες, ο Χέργιουλφσον ταξίδευε στην απέραντη θάλασσα χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για το που θα τον έβγαζαν τα κύματα. Μοναδικός σκοπός του ήταν να φτάσει στην πατρίδα του, τη Γροιλανδία. 

Κάποια στιγμή, καθώς ταξίδευε το πλήρωμα του τον ειδοποίησε πως έφτασαν κοντά σε στεριά. Ο Χέργιουλφσον ενθουσιασμένος πήγε να αντικρίσει την ελπίδα, που φάνταζε απόμακρη, αλλά το θέαμα δεν ήταν αυτό που περίμενε. Το τοπίο δεν είχε καθόλου βουνά ή παγετώνες, όπως η πολυπόθητη Γροιλανδία, αλλά αντίθετα είχε πράσινες πεδιάδες, δάση και χαμηλούς λόφους. Χωρίς να το γνωρίζει, ο Χέργιουλφσον είχε διασχίσει τον Ατλαντικό μέσα από κακουχίες και είχε φτάσει στην χώρα που σήμερα ονομάζεται Καναδάς. Με μηδαμινή περιέργεια, εγκατέλειψε την χώρα απογοητευμένος. 

Μπγιάρνι Χέργιουλφσον

Το εξαντλημένο πλήρωμα του τον παρακαλούσε να αποβιβαστεί στην ξηρά για εξερεύνηση και προπάντων, ξεκούραση. Η στιγμή του ανένδοτου Χέργιουλφσον χάθηκε ολοκληρωτικά, όταν απογοητευμένος ξεχύθηκε για άλλη μια φορά στη θάλασσα με σκοπό να γυρίσει στην πατρίδα του.

Γυρίζοντας μετά από καιρό στο σπίτι του, διηγήθηκε τις περιπέτειες του. Ένας φίλος του, που προφανώς είχε μεγαλύτερη περιέργεια από αυτόν, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πλήρωμα το οποίο θα ακολουθούσε ακριβώς την πορεία του Χέργιουλφσον. Αγόρασε το πλοίο του Μπγιάρνι και ξεκίνησε το ταξίδι του.

Διαβάστε επίσης  Η Εποχή των Αναστατώσεων στη μεσαιωνική Ρωσία

Ακολουθώντας πιστά τις διαδρομές μέσω θαλάσσης που του έδωσε ο φίλος του, ο Λέιφ Έρικσον έφτασε επιτέλους στον Καναδά και πήρε δικαιωματικά τον τίτλο του πρώτου Ευρωπαίου που πάτησε στην αμερικάνικη ήπειρο. Αντίθετα, ο Χέργιουλφσον έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος χωρίς περιέργεια.

Πηγή:

Μηχανή του Χρόνου: ”Ο θαλασσοπόρος που έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος χωρίς περιέργεια. Έφτασε στην αμερικάνικη ήπειρο, αλλά δεν βγήκε καν από το πλοίο” 

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τ3 Ημέρες επανάστασης των ηλεκτρονίων από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Χιούμορ, άπειρες γνώσεις και διασκέδαση σε ένα βιβλίο; Και όμως

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η