Η Πριγκίπισσα του Ukok ή η μούμια με τα τατουάζ

μούμια
Πηγή εικόνας: d.ibtimes.co.uk

Ένα από τα θαύματα της Γης θα μπορούσε να θεωρηθεί η αλλαγή των αιώνων και το κατά συνέπεια βαλσάμωμα όσων βρέθηκαν ανάμεσα τους. Μια ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν οι άνθρωποι. Οι μούμιες που ανακαλύφθηκαν σε σημεία κλιματικής αλλαγής και όχι στους τάφους. Τέτοια είναι και η περίπτωσης της Πριγκίπισσας του Ukok, της παγωμένης κυρίας από την Σιβηρία.

Το καλοκαίρι του 1993, η ερευνήτρια Natalia Polosmak εκτελεί έρευνες στην απομακρυσμένη κοιλάδα Ukok Plateau της Νότιας Σιβηρίας. Η Polosmak βρισκόταν εκεί ήδη τέσσερα χρόνια για λογαριασμό του Ρωσικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνολογίας. Εκεί, λοιπόν, ανακαλύπτει με την ομάδα της έναν τύμβο, ο οποίος περιείχε αντικείμενα. Ανάμεσα τους υπήρχε και ένα σώμα, 2.500 ετών, καλυμμένο μεγαλοπρεπώς. Επρόκειτο για μια μούμια, που θα ονομαστεί «Πριγκίπισσα του Ukok».

Η μούμια διαπιστώθηκε πως είναι γυναίκα Σκύθο-Σιβηρικής καταγωγής, η οποία έζησε στις Ευρασιατικές Στέφες κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. Θεωρείτο πως ήταν μέλος του πολιτισμού Pazyryk που άνθισε μεταξύ του 6ου και του 2ου αιώνα π.Χ. στη Σιβηρική στέπα.

 

Η υποτιθέμενη προτομή της Πριγκίπισσα από τον Tanya Balueva Πηγή εικόνας: eupedia.com

 

Η Polosmak και η ομάδα της περπατούσαν στα σύνορα Ρωσίας και Κίνας, όταν ανακάλυψαν έναν θάλαμο kurgan, δηλαδή έναν ταφικό θάλαμο. Ο θάλαμος αυτός ήταν γεμάτος με μικρότερα ιζήματα και καλυμμένος με ένα σωρό από βράχια. Ένα ανάχωμα κάλυπτε τον θάλαμο, ώστε να σχηματίζει μια μικρή καμπίνα, που να μοιάζει με τα χειμερινά καταφύγια των ημι-νομάδων. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν βοήθησαν στην ομάδα να χρονολογήσει τα ευρήματα και φυσικά τους κατόχους. Αυτοί ήταν ένας ανδρικού σκελετού και τριών αλόγων, ίσως κάποιου υποδεέστερου λαού, που θεωρούσαν ότι είναι αξιοπρεπείς να θάψουν τους νεκρούς τους σε Pazyryk kurgans. Προς έκπληξη τους, ωστόσο, υπήρχε και ένας δεύτερος τάφος, κάτω από τον πρώτο, ο οποίος λόγω του πάγου κρατήθηκε κρυμμένος.

Διαβάστε επίσης  Στα άδυτα του σαμανισμού: Πεποιθήσεις και πρακτικές

Ο δεύτερος τάφος δεν είχε συληθεί, όπως ο πρώτος. Ήταν, μάλιστα, καλοδιατηρημένος και έκρυβε μέσα του μια μούμια αλλιώτικη. Το φέρετρο της ήταν κατασκευασμένο από ένα κορμό δέντρου και διακοσμημένο με δερμάτινες απεικονίσεις ελάτων. Ο θάλαμος περιλάμβανε δύο μικρά ξύλινα τραπέζια με επιφάνεια σε σχήμα δίσκου, για να σερβίρουν φαγητό και ποτό. Κρέας αλόγου και κρέας είχαν τοποθετηθεί στα τραπέζια μαζί με κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν, ίσως γιαούρτι, μέσα σε ένα ξύλινο δοχείο με λαξευμένη λαβή και αναδευτήρα. Τέλος, υπήρχε κάποιο είδος ποτού σε ένα φλιτζάνι με κέρατο για το ταξίδι της.

Η μούμια είχε μαζί της τρία άλογα και όλοι οι σωροί είχαν στραμμένα τα κεφάλια τους προς την ανατολή. Υπολογίζεται πως πέθανε σε ηλικία μεταξύ 20 και 30 ετών. Το 2014 προτάθηκε ως αιτία θανάτου ο καρκίνος του μαστού, σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς από κάποια πτώση. Η ύπαρξη κάνναβης δίπλα στο σώμα, ως αναλγητικό φάρμακο, και τα υπολείμματα σπόρων κορίανδρου σε ένα πέτρινο πιάτο για φαρμακευτική χρήση εντείνει την υπόθεση αυτή.

 

μούμια
Σχέδια κάποιων από τα τατουάζ της Πηγή εικόνας: newsapi.com.au

 

Το σώμα ήταν καλυμμένο με τατουάζ, ένα είδος αναγνώρισης για τους Pazyryk. Για τους Pazyryk, ο αριθμός των τατουάζ έδειχνε την ηλικία και την σημαντικότητα του ατόμου στην κοινωνία τους. Η μούμια του Ukok ίσως ήταν πριγκίπισσα ή ιέριδα. Όλα τα τατουάζ της απεικόνιζαν μυθολογικά ζώα, όπως το ελάφι με το ράμφος του γρύπα και τα κέρατα του Αιγόκερου. Στα δάχτυλα της υπήρχαν μικρότερες απεικονίσεις ζώων, ενώ στον αριστερό ώμο της η μεγαλύτερη.

Φορούσε μια κίτρινη μπλούζα από μεταξωτό tussah. Στα μαλλιά της είχε μια φουρκέτα από μαλλί με φούντες. Μέσα στον θάλαμο υπήρχαν, ακόμη, μπλούζες με μανίκια ή με ιμάντες φουντουκιών, μάλλινες και γούνινες, και ένα μακρύ παντελόνι. Τέλος, ένας μικρός καθρέφτης από γυαλισμένο μέταλλο και ξύλο με σκαλιστά ελάφια βρισκόταν δίπλα της. Η κεφαλή του φέρετρου ήταν καλυμμένη με τσόχα και είχε οκτώ σκαλισμένες από χρυσό φιγούρες.

Διαβάστε επίσης  Η ενδυμασία στην αρχαία Αίγυπτο

Δυστυχώς, η μούμια υπέστη  φθορές κατά τη μεταφορά της από το χώρο ταφής στο εργαστήριο μελέτης, με αποτέλεσμα τα τατουάζ να ξεθωριάζουν. Στη συνέχεια, επικράτησε διαμάχη για το σε ποιον ανήκει η μούμια. Στην Ρωσία ή στον τοπικό πληθυσμό του Altai. Μετά από 19 χρόνια κράτησης της στο επιστημονικό ινστιτούτο στο Novosibirsk, η μούμια επέστρεψε τελικά στο Altai. Εκεί φυλάσσεται σε ειδικό μαυσωλείο στο Εθνικό Δημογραφικό Μουσείο.

 

μούμια
Η κοιλάδα Ukok Plateau Πηγή εικόνας: altaiproject.org

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Siberian Princess reveals her 2,500 year old tattoos. Ανακτήθηκε από siberiantimes.com

This 2,500-Year-Old Mummy Was Found Covered In Mysterious Tattoos And Holding A Satchel Of Weed. Ανακτήθηκε από ranker.com

Siberia’s tattooed princess revealed: 2,500-year-old mummy to go on public display, but will be draped in fur to hide her modesty. Ανακτήθηκε από dailymail.co.uk

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι