Ο Ρούντολφ
Από την πολύ τρυφερή μας ηλικία, όλοι γνωρίζουμε πως ο αγαπημένος χοντρούλης γεράκος με την κόκκινη στολή, που μας μοίραζε δώρα ανάλογα με την διαγωγή μας τα Χριστούγεννα, είχε 9 ελάφια που έσερναν το έλκηθρό του.
Λίγοι θυμόντουσαν τα ονόματα και των 9 ελαφιών αλλά όλοι γνωρίζαμε τον Ρούντολφ. Ο πρώτος και μοναδικός τάρανδος με κόκκινη μύτη. Ίσως το τραγούδι που είχε γραφτεί για αυτόν και είχε μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ίσως η μορφή του που δεν ήταν τόσο συνηθισμένη, τον είχαν μετατρέψει στο αγαπημένο ελάφι όλων μας.
Η ιστορία του Ρούντολφ
Όλα άρχισαν το 1939 από τον κειμενογράφο Ρόμπερτ Μέι στο Σικάγο. Εργαζόταν στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων Montgomery Ward. Για να αυξήσει τις πωλήσεις της, η εταιρεία του αγόραζε και μοίραζε δωρεάν στους πελάτες της βιβλία με εικονογραφημένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες.
Την ίδια χρονιά, το διαφημιστικό τμήμα του πολυκαταστήματος αποφάσισε να κυκλοφορήσει το ίδιο ένα βιβλίο. Έτσι ανέθεσε στον Μέι να γράψει τα κείμενα, δεσμεύοντάς τον να βάλει για πρωταγωνιστή ένα ζώο.
Εκείνος επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα ελάφι που το ονόμασε Ρούντολφ. Λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας της συζύγου του ο Μέι αναγκάστηκε να φροντίζει μόνος την κορούλα του. Έτσι οι εργοδότες του του σύστησαν να εγκαταλείψει την ιδέα του βιβλίου. Ο ίδιος, όμως, χρειαζόταν περισσότερο παρά ποτέ τον ήρωά του.
Τα βαφτίσια του Ρούντολφ.
Ο Ρόμπερτ Μέι είχε πολλές ιδέες για το όνομα του ελαφιού. Καμία, όμως, δεν τον ικανοποιούσε. Βλέποντας την αγάπη που έδειχνε η κόρη του στους ταράνδους, κάθε φορά που την πήγαινε στον ζωολογικό κήπο Lincoln, επινόησε ως πρωταγωνιστικό χαρακτήρα έναν μικρό τάρανδο. Η κόκκινη φωτεινή μύτη ήταν μια χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα που είχε το ζωάκι και το έκανε ακόμα πιο αγαπητό. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ήταν θηλυκός τάρανδος και όχι αρσενικός όπως έχει εδραιωθεί στις παιδικές μας μνήμες. Ένας από αυτούς τους υποστηρικτές είναι και το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Το βιβλίο.
Η Montgomery Ward μοίρασε 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα από το συγκεκριμένο βιβλίο και σταμάτησε την έκδοση του μόνον επειδή επιβλήθηκαν περιορισμοί στη χρήση χαρτιού λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1946, με την λήξη του πολέμου, ο Ρούντολφ ήταν δημοφιλέστερος.
Παρά την μεγάλη επιτυχία του βιβλίου, ο Μέι είχε απλά ως έσοδα τον μισθό του, αλλά το 1947 ο επικεφαλής της εταιρείας, επηρεασμένος από το πνεύμα των Χριστουγέννων, του παραχώρησε τα συγγραφικά δικαιώματα του Ρούντολφ.
Ο διάσημος Ρούντολφ.
Ο Ρούντολφ έμελλε να λάβει ακόμη μεγαλύτερη φήμη όταν ο ραδιοφωνικός παραγωγός Τζόνι Μαρκς, γαμπρός του Μέι, άρχισε να συνθέτει τη μουσική για την ιστορία του ελαφιού και σύντομα κατάλαβε ότι το τραγούδι θα σημείωνε τεράστια επιτυχία.
Παρασημοφορημένος βετεράνος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου είχε αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Colgate. Σπούδασε μουσική στο Columbia και το Παρίσι. Έγραφε τραγούδια, από την ηλικία των 13 ετών.
Ζήτησε από τον Τζιν Ότρι (γνωστό ως The Singing Cowboy ) να το ερμηνεύσει. Εκείνος, στην αρχή, αρνήθηκε γιατί δεν του άρεσε. Τελικά τον έπεισε η γυναίκα του και δέχθηκε. Αποτέλεσμα, ο Rudolph the Red-Nosed Reindeer να γίνει το δεύτερο εμπορικότερο χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών, μετά το White Christmas.
Το μέλλον του Ρούντολφ.
Μέχρι το 1976, ο Ρόμπερτ Μέι κέρδισε πολλά χρήματα από τα δικαιώματα της ιστορίας του Ρούντολφ, εξασφαλίζοντάς του μια άνετη ζωή.
Το μεγαλύτερο κέρδος για εκείνον όπως είχε πει κάποτε, ήταν ότι έδωσε στα παιδιά όλου του κόσμου ένα πολύτιμο μάθημα ζωής. Ότι η ανεκτικότητα και η επιμονή μπορούν να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες.
«Τον Ρούντολφ τον κορόιδευαν για την κόκκινη μύτη του, αλλά εκείνος δεν το έβαλε κάτω, είχε πει η Μπάρμπαρα Μέι Λιούις, η κόρη του συγγραφέα, σε παλαιότερη συνέντευξή της στο Time. «Δεν άφησε την διαφορετικότητά του να τον συνθλίψει, ούτε να τον εμποδίσει να λάμψει όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή…»
Ακόμα και σήμερα, ο μικρούλης είναι αγαπητός και διάσημος. Μικροί και μεγάλοι έχουν σιγοψιθυρίσει τις ημέρες των εορτών το τραγούδι του, σε όποιο μέρος του πλανήτη και αν κατοικούν.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:
Ρούντολφ: Αυτή είναι η ιστορία του διασημότερου ελαφιού στον κόσμο. Ανακτήθηκε από https://www.tanea.gr/2019/12/23/people/rountolf-ayti-einai-i-istoria-tou-diasimoterou-elafiou-ston-kosmo/
Ρούντολφ το ελαφάκι. Ανακτήθηκε από https://www.infowoman.gr/tag/rountolf-to-elafaki/