ΙΣΤΟΡΙΚΑ…
Τον 6ο αι. οι άραβες έκλεισαν την έξοδο του κόσμου προς την Ινδία, τα γερμανικά φύλα σφράγισαν από βορρά την έξοδο και σαν να μην έφταναν αυτά οι φυλές των στεπών την Ασίας “έκοβαν” βόλτες μέχρι τις αυλές την Ευρώπης από ανατολάς. Την ασφυξία του κλασσικού κόσμου προσπαθούν να λύσουν οι μεγάλες ναυτικές εξερευνήσεις στο άγνωστο και απέραντο υγρό κόσμο των ωκεανών. Οι συνθήκες των αποστολών απίστευτες. Το νερό λιγοστό φυλάσσεται σε βαρέλια στα αμπάρια των πλοίων, η πλοήγηση αβέβαιη και ανασφαλής, η επιστροφή προβληματική. Η αντιμετώπιση των τροπικών κλιματικών συνθηκών αφόρητη για τα βόρεια πληρώματα. Οι κυβερνήτες κατέφευγαν σε μύρια τεχνάσματα για να εγκλωβίσουν τα πληρώματα στα καράβια τους. Χρειάστηκαν μερικοί αιώνες για να ανακαλυφθεί και να γίνει μέρος της γνώσης η σημερινή γη.
Σήμερα οι νέες εξερευνήσεις, αφορούν και πάλι τον χώρο που δεν ξέρουμε, όπως και τότε. Ποιος είναι αυτός, αφού όλα πλέον τα γνωρίζουμε, το διάστημα. Ποίοι είναι οι νέοι θαλασσοπόροι-εξερευνητές, οι ναύτες του “κόσμου”, οι αστροναύτες. Άνθρωποι πολύμορφης, ειδικής εκπαίδευσης και διεπιστημονικού savoir faire.
Γιουρτσίκιν-Γραμματικόπουλος: Ρώσος αστροναύτης με ελληνικό όνομα;
Ο 58χρονος κοσμοναύτης είναι ομογενής και είναι ο πρώτος κοσμοναύτης του κόσμου που διετέλεσε αρχηγός αποστολής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για χρονικό διάστημα άνω των έξι μηνών. Ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1959 στο Βατούμι, στην αυτόνομη Δημοκρατία της Ατζαρίας, στη Γεωργία. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. Οι γονείς του είναι επαναπατρισθέντες ποντιακής καταγωγής και κατοικούν στην Σίνδο της Θεσσαλονίκης.
Το 1976 μπήκε στο Ινστιτούτο Αεροπορίας της Μόσχας και το 1983 τελείωσε την βασική εκπαίδευση και ειδικεύτηκε ως μηχανικός στα διαστημικά οχήματα. Τον Αύγουστο του 1997 μπήκε στην ομάδα κοσμοναυτών της Ρωσικής Διαστημικής Εταιρείας “Energia” (RSC Energia). Το 2001 αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Υπηρεσιών της Μόσχας, με Phd στα οικονομικά.
Στις 7 Οκτωβρίου του 2002, ο Γιουρτσίχιν θα πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο, πετάξει στο διάστημα μαζί με Αμερικανούς συναδέλφους του, με το διαστημόπλοιο Shuttle-Atlantis. Εκεί θα παραμείνει για 10 μέρες. Μαζί του, ο 43χρονος τότε ομογενής, είχε την ελληνική σημαία, σε ένδειξη της αγάπης του για την ιστορική του πατρίδα και στη μνήμη των Ποντίων προγόνων του. Στις 7 Απριλίου του 2007, ο Γιουρτσίχιν θα πραγματοποιήσει το δεύτερο ταξίδι του στο διάστημα, με το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz-TMA-10, σαν μέλος της 15μελούς αποστολής. Το ταξίδι κράτησε 197 ημέρες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πρόσωπο της υπηρεσίας διαστήματος της χώρας του και ο μόνος αστροναύτης που έχει κάνει διαστημικό περίπατο τόσο με αμερικανική όσο και με ρωσική αποστολή.
info: geo-s, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Γεωγραφίας, Δρ. Γ.Σιδηρόπουλος