Ισπανία και Podemos: Η Ευρώπη του ενιαίου ελάχιστου εισοδήματος

ελάχιστο εισόδημα
Ενιαίο Ελάχιστο Εισόδημα στην Ευρώπη. Πηγή εικόνας: eurotopics.net

Ενώ η «επόμενη μέρα» της πανδημίας του κορωνοϊού πλησιάζει, η ευρωπαϊκή ένωση και τα κράτη – μέλη βρίσκονται προ των πυλών μιας μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Ο ευρωπαϊκός νότος, με εξαίρεση την Ελλάδα, έχοντας δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον ιό, πασχίζει να διασφαλίσει ένα καλύτερο οικονομικό αύριο για όλους αλλά, κυρίως, για τους πιο ευάλωτους πολίτες. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ισπανίας, για τα κοινωνικά δικαιώματα, και ηγέτης των Podemos Pablo Inglesias, προτείνει την θέσπιση για ένα ενιαίο πανευρωπαϊκό ελάχιστο εισόδημα. Σε επικοινωνία με την Ιταλία και την Πορτογαλία, προσπαθεί να δημιουργήσει μία ευρωπαϊκή πρόνοια για την ύφεση που έρχεται.

Η οικονομική κρίση του 2008 και τα επακόλουθα αυτής δημιούργησαν μία ευρωπαϊκή «αποστασιοποίηση» και διαμόρφωσαν την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Ο Pablo Inglesias ανέφερε στη Guardian ότι στην φάση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης αλλά συγκεκριμένα και η Ευρώπη είναι καιρός για ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους. Οι ευάλωτοι και αναξιοπαθούντες πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση στα προς το ζην μέσω ειδικών κρατικών μηχανισμών που θα εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους. Η εφαρμογή του πανευρωπαϊκού ελάχιστου εισοδήματος θα μπορούσε να διασώσει 113 εκ. ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια.

Η πανδημία είναι η μεγαλύτερη κρίση που βιώνει η Ευρώπη από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. «Τα χρήματα αυτά θα φθάσουν στις πιο ευάλωτες οικογένειες στην Ευρώπη και θα γίνει μία άμεση μεταφορά πόρων μέσω της κατανάλωσης σε τοπικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις», δήλωσε ο ηγέτης των Podemos.

Η αποφυγή της κρίσης της πανδημίας θα επιτευχθεί με μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα ενσαρκώνει το όραμα της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή ένωση δεν είναι μόνο ένα δίκτυο κρατών με σκοπό τη διακίνηση προϊόντων αλλά και μία ένωση που προσφέρει στήριξη για την κοινωνική και οικονομική προστασία όλων ανεξαιρέτως, αναφέρει ο Pablo Inglesias. Ο ευρωπαϊκός βοράς μπορεί να βλέπει το εγχείρημα αυτό αρνητικά, αλλά μελλοντικά αυτή η εξίσωση θα ωφελήσει την Ευρώπη σαν σύνολο.

Διαβάστε επίσης  Μουσεία και gamification: η ενσωμάτωση SGs στη ψηφιακή ατζέντα του σύγχρονου μουσείου
Advertisements
Ad 14

Η Ευρώπη των διαφορετικών θα μπει πάνοπλη στην μετα- Covid εποχή με ένα οικονομικό πρόγραμμα που μεριμνά για όσους αδυνατούν να συντηρήσουν τις οικογένειες τους. Έτσι, θα διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια της ανθρώπινης υπόστασης, καθώς και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εφαρμογή του ενιαίου ελάχιστου εισοδήματος θα είναι μόνο η αρχή για την επανασύσταση μιας Ευρώπης που θα είναι ικανή να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση. Ο κορωνοϊός έμελλε να γίνει η απόδειξη της ανεπάρκειας των «δήθεν» αυτοδύναμων συστημάτων. Η ενότητα είναι το τελευταίο καταφύγιο της επιβίωσής μας.


Πηγή:

«Spain rekindles a radical idea: a Europe-wide minimum income». Ανακτήθηκε από:   https://www.theguardian.com/world/2020/jun/03/spain-rekindles-a-radical-idea-a-europe-wide-minimum-income

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Psychic

«The Psychic»: Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ στα μονοπάτια του «gore»

Στην εισαγωγική σκηνή του «Psychic» βρισκόμαστε στο 1959, κάπου στην
Joy Division

Μάντσεστερ: H μέλισσα, η μουσική και το ποδόσφαιρο

Αν πάει κάπου το μυαλό μας όταν μας μιλούν για