Κορέα: μια αναφορά στην Ιστορία της

Κορέα, Πηγή εικόνας: el.globalvoices.org

 

Πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Κορέα, ονομαζόταν η Αυτοκρατορία που βρισκόταν στην Άπω Ανατολή και συγκεκριμένα στη Βορειανατολική Ασία, στη χερσόνησο της Κορέας. Σήμερα η Κορέα υπάρχει στον χάρτη διχοτομημένη σε: Βόρεια και Νότια Κορέα.

ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ

Πηγή εικόνας: ot.gr

Η διχοτόμηση της Κορέας σε Βόρεια και Νότια έγινε το 1953, έπειτα από ανακωχή του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε το 1950 στην Αυτοκρατορία της Κορέας. Η ανακωχή όχι μόνο διαίρεσε εδαφικά την χώρα αλλά και πολιτικά. Με αποτέλεσμα η Βόρεια Κορέα να αγκαλιάσει τον Κομμουνισμό (υπό επιρροή της Κίνας και της Σοβιετικής ένωσης) και η Νότια Κορέα να αγκαλιάσει τον Καπιταλισμό (υπό στρατιωτική προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών).

ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ

Advertisements
Ad 14
Πηγή εικόνας: sansimera.gr

Ο Πόλεμος της Κορέας είναι ένα αιματηρό ιστορικό γεγονός που περιλάμβανε τη συμμετοχή πολλών εθνών κι όχι μόνο της Κορέας ως σύνολο. Τα δεκαπέντε κράτη (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αμερικής να στείλουν στρατιωτική ενίσχυση στη Νότια Κορέα. Η Νότια Κορέα είχε δεχθεί εισβολή από την Βόρεια Κ0ρέα, η οποία είχε ως ηγέτη των στρατευμάτων της τον Κιμ ΙΛ-Σουνγκ (Βόρεια Κορέα 1912-1994). Κύριο αίτημα της αναμέτρησης του πολέμου αυτού ήταν η επανένωση της διχοτομημένης Κορέας. Ένα απόφθεγμα του Κιμ Ιλ-Σουνγκ αναφέρει πως:

Το να γυρίζουμε τις πλάτες μας στην επανάσταση, με το πρόσχημα να αποφύγουμε θυσίες, ισοδυναμεί ουσιαστικά με το να αναγκάσουμε έναν λαό να μείνει εφ’ όρου ζωής σκλάβος του κεφαλαίου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ

Διαβάστε επίσης  Τα λουλούδια που σημάδεψαν τον Α' Π. Π.

Η Ιστορία της Κορέας  όμως δεν ξεκινά από την επανάσταση που κήρυττε ο Κιμ ΙΛ-Σουνγκ, αλλά αιώνες πριν. Η Κορεατική Ιστορία ξεκινά με την ίδρυση του βασιλείου Σοσόν το 2333 π. Χ.. Το 108 π.Χ. το βασίλειο Σοσόν υποτάσσεται στους Κινέζους και διαιρείται σε τέσσερις διοικητικές περιοχές. Ο ηγέτης της ισχυρότερης διοικητικής περιοχής κατάφερε να δημιουργήσει  την πρώτη ενωμένη διοικητικά περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου. Πρωτεύουσα του κράτους ήταν το Κιονγκζού στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου. Το 935 ιδρύεται μια νέα δυναστεία. Το 1592 οι Κορεάτες αποκρούουν τους Ιάπωνες εισβολής. Αργότερα το 1627 η χώρα γίνεται υποτελής των Κινέζων δυναστών Μαντσού.

Πηγή εικόνας: grdiscovery.com

Κατά τον 19ο αιώνα το βασίλειο της Κορέας επέρχεται υπό την κυριαρχία της Ιαπωνίας εξαιτίας του Σινοϊαπωνικού πολέμου (1894-1895). Έπειτα παραμένει υπό την κυριαρχία της Ιαπωνίας μετά την συνθηκολόγηση μεταξύ Ιαπωνίας και της τσαρικής Ρωσίας, η οποία μετά το Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο, προσαρτά την Κορέα στην Ιαπωνική Αυτοκρατορία. Αυτό στάθηκε η αφορμή να δημιουργηθούν από αυτοεξόριστους Κορεάτες οργανώσεις και να δημιουργηθεί ανταρτοπόλεμος με Ιάπωνες κατακτητές. Αυτή η κίνηση ήταν η πρώτη επαναστατική πολιτική των Κορεατών.

Στη συνέχεια η Κορέα ονομάστηκε Κορεατική Αυτοκρατορία.

Τέλος, άλλα ιστορικά στοιχεία που μπορούμε να λάβουμε υπόψιν μας είναι και για την θρησκεία της Κορέας. Το 1864 ο αντιβασιλιάς της Κορέας Ταϊβάν εξαπέλυσε μια σειρά διωγμών εναντίον των χριστιανών της χώρας.

 


Πηγές 

Η απίστευτη Ιστορία του οικονομικού θαύματος στη Νότια Κορέα. https://el.economy-pedia.com/11038017-the-incredible-story-of-south-korea39s-economic-miracle/

Βόρεια Κορέα. https://versustravel.eu/

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Τρίκαλα. Το επάγγελμά μου είναι η μουσική και αγαπώ πάρα πολύ την ελεύθερη γραφή, το διάβασμα μα περισσότερο από όλα την λογοτεχνία. Τα ταξίδια και η εξερεύνηση νέων πολιτισμών (μέσα από τα περιοδικά και τις εφημερίδες) στάθηκαν η αφορμή για μένα στο να δώσω ένα άλλο νόημα σ΄ αυτό που ονομάζουμε ζωή.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη