Μήνας Μαύρης Ιστορίας: ο Φεβρουάριος έχει τη φωνή της μαύρης κοινότητας

Μήνας Μαύρης Ιστορίας
Μήνας Μαύρης Ιστορίας [Πηγή εικόνας: e-radio.gr]
Ο Φεβρουάριος είναι ο Μήνας Μαύρης Ιστορίας, ένας μήνας αφιερωμένος στα επιτεύγματα της μαύρης κοινότητας των ΗΠΑ και άλλων χωρών, αλλά και μια ευκαιρία να τιμηθούν οι αγώνες των έγχρωμων για ελευθερία και ισότητα.

Οι απαρχές

Το όνομα του Carter G. Woodson  είναι συνώνυμο σχεδόν με τον Μήνα Μαύρης Ιστορίας. Ο Carter G. Woodso, ιστορικός και συγγραφέας σημαντικών ιστορικών βιβλίων των αρχών του 2οου αιώνα, κατάλαβε γρήγορα ότι οι ιστορικοί -λευκοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία- αδιαφορούσαν για τη μαύρη ιστορία. Τα επιτεύγματα των μαύρων, η προσφορά τους στην οικοδόμηση του αμερικανικού κράτους, αλλά και οι αγώνες τους για ισότητα έμεναν αόρατα. Και θέλησε να το αλλάξει.

Το 1915, λοιπόν, ο Carter G. Woodson πήρε μέρος στους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από τη χειραφέτησης των μαύρων, διάρκειας 3 βδομάδων. Η ιδέα δόθηκε. Μαζί με 4 άλλους, ίδρυσε την Ένωση για τη Μελέτη της Νέγρικης Ζωής και Ιστορίας (Association for the Study of Negro Life and History -ASNH). Ο Carter G. Woodson θέλησε να ενθαρρύνει ακαδημαϊκούς και δασκάλους να ασχοληθούν με τη Μαύρη Ιστορία.

Advertisements
Ad 14

Το 1924 ο Omega Psi Phi, εμπνευσμένος από τον Woodson ξεκίνησε μια εβδομάδα Νέγρικης Ιστορίας και Λογοτεχνίας. Δύο χρόνια αργότερα, καθιερώθηκε εβδομάδα Νέγρικης Ιστορίας κάθε Φεβρουάριο.

Μήνας Μαύρης Ιστορίας: η επίσημη καθιέρωση

Ήδη από τη δεκαετία του ΄40, μερικές κοινότητες είχαν μετατρέψει ολόκληρο τον Φεβρουάριο σε μήνα αφιερωμένο στη Μαύρη Ιστορία. Η άνοδος του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα της μαύρης κοινότητας οδήγησαν στην υιοθέτηση του μήνα αυτού ως μήνα μνήμης από όλο και περισσότερες περιοχές.

Διαβάστε επίσης  Το «Μανχάταν της ερήμου»: Η αρχαία πόλη της Shibam

Ήταν ο Πρόεδρος Gerald Ford που τη δεκαετία του ΄70 ενθάρρυνε όλους τους Αμερικανούς να τιμήσουν τη συμβολή των μαύρων συμπολιτών τους. Το παράδειγμά του υιοθέτησαν και οι κατοπινοί Πρόεδροι.

Γιατί Φεβρουάριος;

Ο Φεβρουάριος επιλέχθηκε ως Μήνας Μαύρης Ιστορίας γιατί συνδέεται με εξέχουσες προσωπικότητες που επηρέασαν τη ζωή της μαύρης κοινότητας. Πρώτον στις 12 Φεβρουαρίου γεννήθηκε ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Πρόεδρος που υπέγραψε τη Διακήρυξη της Χειραφέτησης των μαύρων, βάζοντας τέλος στη δουλεία. Έπειτα, στις 14 Φεβρουαρίου γεννιέται ο Frederick Douglass, ένας Αφρο-Αμερικανός συγγραφέας και ακτιβιστής, που γεννήθηκε σκλάβος. Πολύ πριν την καθιέρωση του Μήνα Μαύρης Ιστορίας, η μαύρη κοινότητα τιμούσε αυτούς τους άντρες την ημέρα των γενεθλίων τους.

Τα χρώματα

Ο Μήνας Μαύρης Ιστορίας συνδέεται με τρία χρώματα: κόκκινο, μαύρο και πράσινο. Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα που χύθηκε στους αγώνες για ελευθερία και ισότητα. Το μαύρο επιλέχθηκε για να τιμήσει το χρώμα της φυλής. Τέλος, το πράσινο συμβολίζει την οργιώδη βλάστηση τη μητέρας-πατρίδας όλων των μαύρων, δηλαδή την Αφρική.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τον Μήνα Μαύρης Ιστορίας;

  1. Να δούμε ταινίες και ντοκιμαντέρ σχετικά με τη μαύρη ιστορία.
  2. Να τιμήσουμε τη μαύρη λογοτεχνία, γνωρίζοντας το έργο σπουδαίων μαύρων λογοτεχνών, όπως η Maya Angelou και η  Chimamanda Ngozi Adichie.
  3. Να διαβάσουμε στα παιδιά μας βιβλία όπου εκπροσωπείται η μαύρη φυλή.
  4. Να ακούσουμε μαύρη μουσική (Ray Charled, Jimmy Hendrix, Ella Fidgerald, Louis Armostrong).
  5. Να γνωρίσουμε σημαντικές προσωπικότητες της μαύρης ιστορίας, όπως η Ρόζα Παρκς, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η Χάριετ Τάμπμαν κ.ά.

Ο Μήνας Μαύρης Ιστορίας σε άλλες χώρες

Διαβάστε επίσης  Είδαμε την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Ηρώδειο

Ο Μήνας Μαύρης Ιστορίας γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τιμούν τα μέλη της μαύρης κοινότητας κάθε Οκτώβριο. Τα τελευταία χρόνια, το Βέλγιο αφιερώνει τον Μάρτιο στη μαύρη ιστορία και πολιτισμό.Συζήτηση γίνεται, επίσης, αν έχει θέση μια τέτοια εκδήλωση μνήμης σε χώρες άλλες. Μια βόλτα στους δρόμους μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών αρκεί για να πείσει ότι εκδηλώσεις για τη διαφορετικότητα και την συμπερίληψη έχουν πάντα μια θέση στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες του σήμερα.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν έχουν πλέον σκοπό, μια και η μαύρη κοινότητα έχει πετύχει να κερδίσει ισότητα και ελευθερία. Φέτος, ο Φεβρουάριος είναι αφιερωμένος στη ¨Μαύρη Αντίσταση”. Εξερευνάται πως οι Αφρο -Αμερικανοί έχουν αντιμετωπίσει την ιστορική και συνεχιζόμενη καταπίεση, σε όλες τις μορφές, κυρίως τον ρατσιστικό εκφοβισμό. Από το λιντζάρισμα στον αμερικανικό Νότο, τα ρατσιστικά πογκρόμ εναντίον της μαύρης κοινότητας έως την αστυνομική βία και τις δολοφονίες με θύματα μαύρους πολίτες, η ιστορία φτάνει έως σήμερα.

Το θέμα του φετινού Μήνα Μαύρης Ιστορίας έρχεται να θυμίσει ότι ακόμη κι αν συνταγματικά οι διακρίσεις έχουν παταχθεί, στην πράξη υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη.

 

Πηγές:

Wallenfeldt J. (n.d.). Why Is Black History Month Celebrated In February? Britannica. Ανακτήθηκε από: www.britannica.com (τελευταία πρόσβαση: 03/02/2023)

Butler P. (2023). There Are Plenty of Ways to Celebrate Black History Month. Here Are A Few. Ανακτήθηκε από: www.cnet.com (τελευταία πρόσβαση: 03/02/2023)

Black History Month (2023). Ανακτήθηκε από: www.history.com (τελευταία πρόσβαση: 03/02/2023)

Τι είναι ο “Μήνας Μαύρης Ιστορίας;” Ανακτήθηκε από: supergreeks.eu (τελευταία πρόσβαση: 03/02/2023)

Γέννημα θρέμμα –μα όχι πάππου προς πάππου- Σαλονικιά συνεχίζω να περπατώ στους δρόμους της. Πτυχιούχος Ιστορικού-Αρχαιολογικού, πήρα μια στροφή που με έφερε στη νοσηλευτική, για να βγω και πάλι στον αγαπημένο δρόμο της εκπαίδευσης, αυτή τη φορά από την προσχολική αγωγή. Όψιμη αγάπη η συγγραφή, νηπιακά βήματα στην αρθρογραφία για θέματα που κεντρίζουν την περιέργειά μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

«Όλα θα πάνε καλά, Άλφονς!» από τις εκδόσεις Μάρτης

Το βιβλίο «Όλα θα πάνε καλά, Άλφονς!» είναι η τελευταία
Δεν υπάρχει αγάπη μόνο στα εύκολα...

Δεν υπάρχει αγάπη μόνο στα εύκολα…

Λένε πως η αγάπη κατείχε την μεγαλύτερη σημασία και αξία