Περίεργα μουσεία του κόσμου

περίεργα μουσεία
Ένα από τα πιο περίεργα μουσεία του κόσμου (Ισλανδία) [πηγή εικόνας: edition.cnn.com]
Τα μουσεία είναι χώροι έκθεσης αντικειμένων που θεωρούνται άξια προσοχής, αντικείμενα πολιτισμού. Κι όμως, σε μερικά από τα πιο περίεργα μουσεία του κόσμου, τα εκθέματα προκαλούν απορία ή και αμηχανία.

  1. Το φαλλολογικό μουσείο στην Ισλανδία 

Όχι δεν είναι κάποιος ειδικός αρχαιολογικός όρος που έχει διαφορετική σημασία σε μη αρχαιολογικά γλωσσικά περιβάλλοντα. Το φαλλολογικό μουσείο της Ισλανδίας είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει το όνομά του: μια μεγάλη συλλογή -η μεγαλύτερη του κόσμου- από φαλλούς και τμήματα φαλλών διαφόρων ζωικών ειδών. Η συλλογή αυτή την στιγμή αριθμεί περισσότερους περίπου 300 φαλλούς, περισσότερων από 100 θηλαστικών. Βρίσκεται στην πόλη Hafnartorg, τοποθεσία στην οποία μετακινήθηκε το 2020, προκειμένου ο μεγαλύτερος χώρος να ανταποκριθεί στις ανάγκες της συλλογής, αλλά και του τεράστιου αριθμού επισκεπτών που δέχεται κάθε χρόνο.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου διαβάζουμε πως

Η φαλλολογία είναι μια αρχαία επιστήμη, σχετική με τη φυσική ιστορία, η οποία μέχρι πρόσφατα έλαβε μικρής προσοχής, εκτός από τη μελέτη στα περιθώρια άλλων ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων, όπως η τέχνη, η ιστορία, η ψυχολογία ή η λογοτεχνία.

Advertisements
Ad 14

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1997 από τον καθηγητή του Hamrahlid College (Ρέικιαβικ), Sigurður Hjartarson, ενώ τώρα η διαχείριση γίνεται από τον γιο του. Ο επισκέπτης δύναται να θαυμάσει πέη όλων των μεγεθών, από διάφορα είδη του ζωικού βασιλείου. Έτσι, τα εκθέματα περιλαμβάνουν το μικροσκοπικό πέος ενός χάμστερ (2 mm) έως το πέος μιας φάλαινας-φυσητήρα (1,7 m). Το πρώτο ανθρώπινο πέος ήταν δωρεά ενός 95χρονου Ισλανδού, το 2011. Η αποκοπή του μέλους από το σώμα του δωρητή, αλλά και η συντήρηση του, δεν πήγε σύμφωνα με το πλάνο, με το μουσείο να αναζητά το πέος “ενός νεαρότερου άνδρα, μεγαλύτερο και καλύτερο”.

Διαβάστε επίσης  Η μυθολογία πίσω από τις πόλεις (Μέρος Α΄)

Ένα από τα πιο περίεργα μουσεία του κόσμου, το φαλλολογικό μουσείο δε θα έμενε μόνο στα εκθέματα. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το καφέ-μπιστρό του μουσείου, με πλήθος επιλογών σε φαλλικό σχήμα. Και φυσικά το κατάστημα δώρων με διάφορα είδη, από ενθύμια σε φαλλικό σχήμα έως επιτραπέζια παιχνίδια.

2. Μουσείο νερού βρύσης (Πεκίνο, Κίνα) 

Οι αρχαιολόγοι είναι αλήθεια ότι βρίσκουν πολύ περίεργα αντικείμενα στις ανασκαφές τους. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα περίεργα ευρήματα των αρχαιολόγων που βρίσκουν τον δρόμο για τις προθήκες στα πιο περίεργα μουσεία του κόσμου. Έτσι, στο κέντρο του Πεκίνου, ένα κτίριο έχει αφιερωθεί σε ό,τι σχετίζεται με το νερό της βρύσης.  Στη συλλογή περιλαμβάνονται γνήσια αντικείμενα, όπως κουπόνια από την πρώτη εταιρεία διανομής νερού. Το οξύμωρο, πάντως, είναι πως οι κάτοικοι του Πεκίνου γνωρίζουν καλά πως το νερό της βρύσης που έρχεται στα σπίτια τους δεν είναι κατάλληλο για πόση.

3. Μουσείο τουαλέτας (Ινδία, Νέα Δελχί)

Άλλο ένα μουσείο σχετικό με την… αποχέτευση στη λίστα με τα πιο περίεργα μουσεία του κόσμου. Αν βαρεθήκατε εντυπωσιακά αξιοθέατα όπως το Ταζ Μαχάλ, το μουσείο της τουαλέτας είναι η ωδή σε μια πιο ταπεινή στιγμή της ανθρώπινης ζωής. Τα εκθέματα ακολουθούν την ιστορία της τουαλέτας, από την προϊστορία που φτάνει το 2.500 π.Χ., για να συνεχίσει στον Μεσαίωνα και να φτάσει στις σύγχρονες τουαλέτες. Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει στις βασιλικές τουαλέτες, με την πολυτέλεια της κατασκευής τους. Και στο πνεύμα της συνήθειας πολλών να διαβάζουν στο χώρο αυτό, ο επισκέπτης μπορεί να διαβάζει και διάφορα ποιήματα. Με τι θέμα; Μα τι άλλο; Το θέμα του μουσείου, η τουαλέτα.

Διαβάστε επίσης  Ζητήματα νεοελληνικής διαλεκτολογίας: Η κρητική διάλεκτος

4. Μουσείο αποτυχημένων σχέσεων (Ζάγκρεμπ, Κροατία)

Μια αποτυχημένη σχέση δεν είναι κάτι που θέλει κανείς να θυμάται, πόσο μάλλον να κρατήσει ενθύμια. Οι ιδρυτές, όμως, ενός από τα πιο περίεργα μουσεία στον κόσμο, Olinka Vištica και Dražen Grubišić, φαίνεται πως είχαν διαφορετική άποψη. Στο μουσείο μπορεί κανείς να θαυμάσει αντικείμενα από σχέσεις που δεν είχαν την ευτυχή κατάληξη του “Ζήσαν κι αυτοί καλά”. Δώρα μεταξύ πρώην εραστών, αναμνηστικά και προσωπικά αντικείμενα συνθέτουν τη συλλογή. Κάθε έκθεμα συνοδεύεται από μια ανώνυμη παράγραφο που αναφέρει με λίγα λόγια την ιστορία που κρύβεται πίσω από το έκθεμα. Και φυσικά, το Μουσείο Αποτυχημένων Σχέσεων έχει καφέ, αλλά και κατάστημα δώρων για όποιον θέλει ενθύμιο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυνατότητα κάθε επισκέπτη να δωρίσει ένα δικό του αντικείμενο, ενθύμιο χωρισμού, συμβάλλοντας έτσι στη διερεύνηση της συλλογής.

5. Μουσείο σετ αλατοπίπερου (ΗΠΑ). 

Η εμμονή της Andrea Ludden, ανθρωπολόγου, με το αλατοπίπερο οδήγησε στη δημιουργία ενός από τα πιο παράξενα μουσεία στον κόσμο. Παράξενο ναι, πλούσιο δε. Ο χώρος που στεγάζει το μουσείο βρίσκεται στο Gatlinberg και φιλοξενεί 22.000 σετ αλατοπίπερου. Αντίγραφα των εκθεμάτων θα βρει κανείς στο κατάστημα δώρων -για να συμπληρώσει τη δική του συλλογή με σετ αλατοπίπερου.

Περίεργα, πρωτότυπα, μουσεία έξω από τα συνηθισμένα, που αξίζουν μια επίσκεψη. Για μια πολιτισμική εμπειρία διαφορετική.


Πηγές: 

Silbert, S. (2017). 15 of the world’s weirdest museums. CNN. Ανακτήθηκε από: www.edition.cnn.com (τελευταία πρόσβαση: 301/01/2024)

The Icelandic Phallologiacal Museum. επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου. Ανακτήθηκε από: www.phallus.gr (τελευταία πρόσβαση 30/01/2024)

Κατσούδας, Α. (2019). Τα δέκα πιο παράξενα μουσεία του κόσμου. Lifo. Ανακτήθηκε από: www.lifo.gr(τελευταία πρόσβαση 30/01/2024)

Διαβάστε επίσης  Hooters: το εστιατόριο που αντικειμενοποίησε το γυναικείο σώμα

Ταραντζοπούλου, Φ. (2020). Το Μουσείο των Αποτυχημένων Σχέσεων. maxmag. Ανακτήθηκε από: www.maxmag.gr (τελευταία πρόσβαση, 30/01/2024).

 

 

Γέννημα θρέμμα –μα όχι πάππου προς πάππου- Σαλονικιά συνεχίζω να περπατώ στους δρόμους της. Πτυχιούχος Ιστορικού-Αρχαιολογικού, πήρα μια στροφή που με έφερε στη νοσηλευτική, για να βγω και πάλι στον αγαπημένο δρόμο της εκπαίδευσης, αυτή τη φορά από την προσχολική αγωγή. Όψιμη αγάπη η συγγραφή, νηπιακά βήματα στην αρθρογραφία για θέματα που κεντρίζουν την περιέργειά μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τζιμ Θορπ

Τζιμ Θορπ: Ένας υπεραθλητής με ινδιάνικες ρίζες

Ο Τζιμ Θορπ ήταν Αμερικανός αθλητής και Χρυσός Ολυμπιονίκης. Κέρδισε
Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.