Μουσική αγωγή και νοητική ανάπτυξη του παιδιού

Μουσική αγωγή
Πηγή εικόνας: yourspecialday.gr

Μουσική αγωγή και νοητική ανάπτυξη του παιδιού

Η μουσική αγωγή και η νοητική ανάπτυξη του παιδιού είναι έννοιες αλληλένδετες. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η μουσική αγωγή ακόμα και στο έμβρυο. Σε κάθε ηλικιακή περίοδο από τα βρεφικά ως τα παιδικά χρόνια,  η μουσική αγωγή αποτελεί πολύτιμο εργαλείο της ανθρώπινης διαπαιδαγώγησης. Συμβάλλει καθοριστικά σε μια πολύπλευρη ανάπτυξη που εγείρει ποικίλα συναισθήματα και σκέψεις και αποτελεί μέσο έκφρασης και επικοινωνίας.

Η Μουσική αγωγή ως «θεραπεία»

Η μουσική αγωγή επιδρά όπως έχει αποδειχθεί θετικά στη λειτουργία του εγκεφάλου. Το άτομο που εκτίθεται σε μουσικά ακούσματα αναπτύσσει τις νοητικές λειτουργίες του και ειδικά αυτή της φαντασίας. Η φαντασία του «ζωντανεύει» καθώς οι μουσικές νότες ταξιδεύουν το άτομο σε διαφορετικούς και όμορφους κόσμους.

Παράλληλα όμως η μουσική αγωγή περιορίζει το άγχος και χαλαρώνει. Βελτιώνει τη διάθεση του ατόμου και συχνά απομακρύνει διάφορα αρνητικά συναισθήματα. Έτσι αναπτύσσεται και η συναισθηματική νοημοσύνη. Ένα παιδί με υγιή ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο αναπτύσσεται σωματικά αλλά και κοινωνικά.

Ιδιαίτερα καταλυτικός είναι ο ρόλος της μουσικής σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Η μουσική λειτουργεί ως θεραπεία σύμφωνα με τους ειδικούς. Επιδρά στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των συγκεκριμένων παιδιών. Συμβάλει στην βελτίωση και ενίσχυση  ποικίλων δεξιοτήτων, γνωστικών και κοινωνικών. Μειώνει την  επιθετικότητα και ενισχύει την αυτοεκτίμηση.  Σε κάθε περίπτωση η μουσική επιφέρει οφέλη των οποίων οι καρποί είναι μακροπρόθεσμοι.

Μουσική και μελέτη

Πολλά παιδιά προτιμούν να μελετούν με τη βοήθεια μουσικής. Πολλοί μαθητές, ειδικά έφηβοι, ισχυρίζονται πως με τη βοήθεια κάποιας ροκ μπαλάντας ή υπό τον ήχο της τζαζ και της κλασσικής μουσικής συγκεντρώνονται καλύτερα στη μελέτη τους. Τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με το θέμα  είναι διφορούμενα. Παρ’ όλα αυτά η ακρόαση της μουσικής επιστημονικά έχει αποδειχτεί πως  χαλαρώνει και μειώνει το άγχος. Οπότε το παιδί μπορεί να εστιάσει καλύτερα  σε μια εργασία και στη μελέτη του. Επίσης αν το παιδί πρέπει να μελετήσει σε ένα θορυβώδες περιβάλλον η επιλογή της μουσικής ειδικά μιας μελωδίας χωρίς στίχους,  μπορεί να το βοηθήσει να συγκεντρωθεί καλύτερα.

Διαβάστε επίσης  25η Μαρτίου: ήθη και έθιμα στην Ελλάδα

Συμπέρασμα

Ο Πλάτωνας πίστευε πως η μουσική είναι μια θεϊκή τέχνη, έχει υψηλούς σκοπούς και είναι, επομένως, ένα εξαιρετικά κατάλληλο και αποτελεσματικό μέσο παιδείας. Σε  απόσπασμα της Πολιτείας,  επισημαίνοντας τα οφέλη της μουσικής δια στόματος του Σωκράτη, αναφέρει (401d-e): «Άραγε, Γλαύκων, γι’ αυτό η αγωγή με τη μουσική και την ποίηση είναι η πιο σημαντική, επειδή ο ρυθμός και η μελωδία εισχωρούν στα τρίσβαθα της ψυχής κι αδράχνοντάς την με δύναμη μεγάλη, φέρνουν μέσα της ευπρέπεια και της δίνουν ομορφιά, εάν βέβαια κάποιος ανατραφεί σωστά, ενώ, αν δεν συμβεί αυτό, (φέρνουν) το αντίθετο». Η μουσική αγωγή λοιπόν είναι επιτακτική ανάγκη και αυτό υποστηρίζεται στο πέρασμα των αιώνων. Από τους αρχαίους φιλοσόφους μέχρι τους επιστήμονες του σύγχρονου κόσμου. Είναι ένα εργαλείο μέσω του οποίου μπορεί το παιδί όχι μόνο να αναπτυχθεί πολύπλευρα αλλά να ενισχύσει την αρμονία και την ισορροπία, απαραίτητες συνιστώσες για μια ισορροπημένη ζωή.

 

Πηγή που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το άρθρο:

https://apothetirio.lib.uoi.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/10669/%CE%A3%CE%99%CE%9D%CE%9D%CE%97%20%CE%98%CE%95%CE%9F%CE%94%CE%A9%CE%A1%CE%91_%CE%A0%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%9B%CE%9F%CE%A5%CE%99%CE%96%CE%91%CE%9A%CE%97%20%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%91_%CE%96%CE%99%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%A3%20%CE%9B%CE%91%CE%9C%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3_%CE%A0%CE%A4%CE%A5%CE%A7%CE%99%CE%91%CE%9A%CE%97%20%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%91%20.pdf?sequence=1

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή
η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα