Διαδραστική εκπαίδευση: παράθυρο στο μέλλον

Διαδραστική εκπαίδευση
Πηγή εικόνας: viewsonic.com

Διαδραστική εκπαίδευση: μια νέα μορφή εκπαίδευσης άμεσα συνυφασμένη με το μέλλον. Μια μορφή εκπαίδευσης η οποία είναι  αντίθετη και διαφορετική  με την παραδοσιακή μορφή διδασκαλίας. Πολλοί οι θιασώτες της διαδραστικής εκπαίδευσης και όχι άδικα, καθώς καθιστά το μαθησιακό περιβάλλον πιο συνεργατικό και λειτουργικό.

Διαδραστική εκπαίδευση: τα οφέλη

Όλοι γνωρίζουμε ότι η παραδοσιακή μορφή  εκπαίδευσης είναι δασκαλοκεντρική. Η τεχνολογία όμως  και τα μέσα της ανατρέπουν τα δεδομένα αυτά. Ο μαθητής δεν λαμβάνει πλέον παθητικά το υλικό αλλά με τη συμβολή της τεχνολογίας γίνεται το επίκεντρο της προσοχής.

Τι εννοούμε όμως όταν χρησιμοποιούμε τον όρο διαδραστική εκπαίδευση; Εννοούμε την εκπαίδευση της οποίας  τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα είναι οι διαδραστικοί πίνακες και οι «projector». Πολλά τα οφέλη από τα νέα τεχνολογικά μέσα για εκπαιδευτικό και εκπαιδευόμενο.

Advertisements
Ad 14

1.Ενίσχυση του  ενδιαφέροντος των μαθητών

Αρχικά η διαδραστική εκπαίδευση καθιστά το μάθημα πιο ενδιαφέρον. Το μαθησιακό υλικό μεταδίδεται μέσω παιχνιδιών και διαφόρων εποπτικών μέσων. Το γεγονός αυτό κάνει το υλικό πιο εύληπτο  για τους μαθητές. Τους δίνει την δυνατότητα να το επεξεργαστούν και να παραγκωνίσουν την στείρα αποστήθιση. Έτσι το μάθημα γίνεται πιο ευχάριστο  και οι μαθητές είναι πιο δεκτικοί. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως πλέον τα παιδιά του 21 ου αιώνα έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία από πολύ νωρίς και είναι πολύ εξοικειωμένα.

2.Εξοικονόμηση κόστους και χρόνου εκπαίδευσης.

Σε μια παραδοσιακή τάξη τα υλικά διδασκαλίας που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή του μαθήματος  είναι αρκετά, σε αντίθεση με την διαδραστική μορφή της. Στην παραδοσιακή τάξη ο εκπαιδευτικός  χρειάζεται να κάνει παύσεις στην διδασκαλία για να καθαρίσει τον πίνακα και να γράψει κάθε φορά τις σημειώσεις πάνω σε κάθε μάθημα. Αντίθετα με τον διαδραστικό τρόπο διδασκαλίας οι σημειώσεις διανέμονται σε ψηφιακό τρόπο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και η προβολή τους   σε διαφορετικές τάξεις είναι άμεση και γρήγορη. Έτσι το αρχικό κόστος το οποίο αρχικά είναι υψηλό, μακροπρόθεσμα περιορίζεται.

Διαβάστε επίσης  Με φόντο το Ειρηνοδικείο

3.Δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλους.

Η διαδραστική εκπαίδευση εξασφαλίζει σε όλους τους μαθητές τη συμμετοχή. Με τη βοήθεια της τηλεδιάσκεψης μπορούν και παρακολουθούν συνεδρίες ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα η παρουσία των μαθητών, δεν απαιτεί τη φυσική τους παρουσία γεγονός που  διευκολύνει και εκείνους που δεν μπορούν να βρίσκονται σε φυσικό περιβάλλον τάξης.

Κι ας μην ξεχνάμε πως η διαδραστική εκπαίδευση αποτελεί ένα καθοριστικό εργαλείο μάθησης για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες. Μπορούν να εκμεταλλευτούν τόσο τα ηχητικά όσο και τα οπτικά ερεθίσματα ανάλογα με τις ανάγκες τους.  Έτσι θα ενημερωθούν για διάφορα θέματα κατακτώντας τον τομέα της γνώσης.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας τα πλεονεκτήματα της διαδραστικής διδασκαλίας είναι αξιόλογα  και  δεν μπορούν να αγνοηθούν. Τα τελευταία χρόνια, η παραδοσιακή διδασκαλία εξελίχθηκε διεθνώς σε ένα πιο συνεργατικό μαθησιακό περιβάλλον αξιοποιώντας την τεχνολογία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.   Τίθεται στην υπηρεσία εκπαιδευτικού και μαθητή με απώτερο σκοπό τη γνώση και την αγάπη στη μάθηση, απαραίτητο εφόδιο για την ενήλικη ζωή κάθε ατόμου.

Πηγή:

Διαδραστική Εκπαίδευση

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κατάλυση του χρόνου

“Η κατάλυση του χρόνου” φέρει την πολιτική ανατροπή

Ο πολλά υποσχόμενος Μιχάλης Αλμπάτης, μετά την επιτυχία του βιβλίου

Σορτσάκια: Τα trend του καλοκαιριού

Στη λίστα καθώς μπήκε το καλοκαίρι, μπήκαν και τα σορτσάκια,