Διάλεκτοι της Ελλάδας: ο ρόλος της εκπαίδευσης

Διάλεκτοι της Ελλάδας
Πηγή εικόνας: in.gr

Διάλεκτοι της Ελλάδας: ο ρόλος της εκπαίδευσης.

Διάλεκτοι της Ελλάδας. Πόσο αναγκαία είναι η διατήρηση τους; Τι πρέπει να κάνουμε στον τομέα της εκπαίδευσης για να μην χάσουμε  ένα τόσο καίριο κομμάτι της πολιτιστικής μας παράδοσης; Με ποιο τρόπο θα αποδείξουμε στη νέα γενιά τη χρησιμότητά τους;

Αναμφισβήτητα οι διάλεκτοι κρατούν ζωντανή την Ελληνική γλώσσα και αποτελούν σημαντικό τομέα μελέτης της εξέλιξης της μέσα στο πέρασμα των αιώνων.  Μέσω τη γλώσσας ο άνθρωπος εκφράζει  τις  σκέψεις, τα συναισθήματα, τα βιώματα  του αλλά και την ιδιαίτερη ταυτότητα του. Κατανοούμε  λοιπόν πόσο σημαντικές  είναι οι τοπικές διάλεκτοι στην προσέγγιση της γλωσσικής ποικιλίας ενός λαού.

Διάλεκτοι της Ελλάδας: τα χαρακτηριστικά τους

Η Ελληνική γλώσσα έχει πληθώρα διαλέκτων. Πολλές μάλιστα διασώζουν χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν πλέον στην Νεοελληνική Γλώσσα. Άλλες πάλι έχουν επιδράσεις από γλώσσες που έχουν έρθει σε επαφή. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα οι διάλεκτοι στα Επτάνησα οι οποίες έχουν  επίδραση της Ιταλικής γλώσσας. Κάποιες έχουν τις ρίζες τους αιώνες πριν, όπως είναι η Τσακωνική  διάλεκτος, η οποία έχει εμφανή γνωρίσματα της Δωρικής   διαλέκτου. Υπάρχουν διάλεκτοι οι οποίες  τείνουν να εξαφανιστούν, κάτι αρνητικό για τον ίδιο τον πολιτισμό.  Κάθε διάλεκτος που εκλείπει παίρνει μαζί της και πολύτιμα πολιτιστικά και  λαογραφικά στοιχεία.  Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα  αρνητικό  για την εθνική μας ταυτότητα.

Διάλεκτοι της Ελλάδας: ο ρόλος της εκπαίδευσης

Καθώς οι διάλεκτοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γλωσσικής και ιστορικής μας παράδοσης είναι αναγκαία η προσπάθεια διατήρησής τους, όσο είναι εφικτό. Αρχικά είναι σημαντική η παρουσίαση των τοπικών διαλέκτων μέσα από έργα της λογοτεχνίας και παραθέματα της Ιστορίας.  Έτσι οι διδασκόμενοι θα έρθουν σε άμεση επαφή μαζί τους. Παράλληλα χρήσιμο είναι οι εκπαιδευτικοί αφού κάνουν μνεία σε κάποιες φράσεις ή λέξεις που υπάρχουν  σε διαλέκτους, να εμβαθύνουν σ αυτές. Δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές μέσα από ανάλογα «project», τα παιδιά θα κατανοήσουν την αξία των διαλέκτων. Πάνω απ΄ όλα όμως θα αντιληφθούν την άμεση σχέση τους με την παράδοση και τον πολιτισμό και την ανάγκη διαφύλαξή τους.

Διαβάστε επίσης  Οι ανθρωποθυσίες των Αζτέκων: Μία ιστορική και ανθρωπολογική προσέγγιση

Συμπέρασμα

Οι σύγχρονες κοινωνίες είναι πολυπολιτισμικές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχόμαστε την απώλεια στοιχείων πολιτισμού. Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης είναι λανθασμένη τακτική να θεωρούμε ότι τα δεδομένα γύρω μας πρέπει να είναι και απλοποιημένα. Αντίθετα και καθώς ο πλουραλισμός κυριαρχεί σε όλα μέσα, η διατήρηση της γλωσσικής ποικιλομορφίας είναι καθοριστική. Μόνο όταν συνειδητοποιήσουμε την αξία όλων όσων συγκροτούν τον πολιτισμό ενός τόπου θα προστατέψουμε αυτόν τον πολιτισμό και θα τον κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Ειδικά για την Ελληνική γλώσσα οι Διάλεκτοι αποτελούν ζωντανό κομμάτι που μαρτυρούν η καθεμιά με διαφορετικό τρόπο τα όσα βίωσε ο τόπο μας στο πέρασμα των αιώνων.

 

Πηγή:

https://apothesis.eap.gr/handle/repo/48333

 

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.