Η πολιτισμική απώλεια του COVID -19

πολιτισμική απώλεια
Πηγή εικόνας: thetimes.co.uk

 

Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την απειλή του κορωνοϊού εδώ και εννέα περίπου μήνες. Στο διάστημα αυτό, η ζωή άλλαξε ριζικά και ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε δεν υπάρχει πια. Το social distancing και η απαγόρευση κυκλοφορίας, ακόμη και μετά την άρση της, καθήλωσε τους πολίτες στα σπίτια τους συντροφιά με τα ηλεκτρονικά μέσα. Απορροφημένοι από τα τραγικά αποτελέσματα του ιού δεν μπορέσαμε να συνειδητοποιήσουμε την πολιτισμική απώλεια που προκάλεσε το ξέσπασμα του COVID – 19.

Η οικονομική ζημιά που προκάλεσε ο ιός σε όλους τους επαγγελματίες έφερε σε δεύτερη μοίρα σε όσους ασχολούνται με  την τέχνη και οποιονδήποτε επιτηδεύεται με οτιδήποτε σχετίζεται με τον πολιτισμό. Το κίνημα  “support art workers” δεν μπορεί να διασώσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Μετά το ξέσπασμα του ιού και μέχρι σήμερα οι εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν τη συμμετοχή πολλών ατόμων δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης. Τελικά η απώλεια δεν θα είναι μόνο οικονομική.

Κινηματογραφικοί κολοσσοί, τηλεοπτικοί και ειδησεογραφικοί σταθμοί, όπως το BBC πάγωσαν τα γυρίσματα λόγω κορωνοϊού. Κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει το μέλλον όσων ταινιών και σειρών σταμάτησαν να γυρίζονται αλλά και την πορεία του παγκόσμιου κινηματογράφου συνολικά, αλλά και της τηλεόρασης η οποία δέχθηκε σημαντικό πλήγμα. Οι πρεμιέρες που δεν έλαβαν χώρα σημαίνουν μεγάλη απώλεια ειδικότερα για παραγωγές με μεγάλο προϋπολογισμό.

Η πολιτισμική απώλεια δεν σταματάει σε επίπεδο οθόνης. Οι μεγάλες εκθέσεις βιβλίων, οι οποίες μεταφράζονται σε κέρδη για δημιουργούς και εκδοτικούς οίκους, ματαιώθηκαν ή πραγματοποιήθηκαν με περιοριστικούς όρους. Τα επακόλουθα αυτών των αλλαγών θα μεταφραστούν σε οικονομικό επίπεδο τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης  Πρωτοχρονιά διαφορετική: εκεί που ο χρόνος δεν αλλάζει στις 31 Δεκεμβρίου

Η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και του Euro 2020 καθώς και η ακύρωση πολλών μουσικών φεστιβάλ είναι ένα κομμάτι της καταστροφής που προκάλεσε η πανδημία στις μαζικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το πρόβλημα θα ήταν μονοσήμαντο, εάν από αυτές τις εκδηλώσεις εξαρτούνταν μόνο οι καλλιτέχνες ή οι αθλητές. Αντιθέτως με τις ματαιώσεις αυτές, επηρεάζονται οι ζωές και οι οικογένειες όσων εργάζονται σε αυτά τα γεγονότα.

Η ραγδαία εξάπλωση του ιού δεν μας εξασφαλίζει την ημερομηνία που θα μπορέσουμε να απολαύσουμε όσα φεστιβάλ χάσαμε. Η οικονομική κατάρρευση που έρχεται δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε όσους δημιουργούν το δικαίωμα να δουλέψουν. Η χρηματοδότηση των καλλιτεχνών ενδεχομένως να μην εξασφαλίσει τη δημιουργία. Ίσως η πολιτεία καλό θα ήταν να επενδύσει σε μαζικές εκδηλώσεις – έργα που από τη μία πλευρά θα εξασφαλίσουν εργασία για πολλούς, αλλά θα ενισχύσουν πολιτισμικά το καλλιτεχνικό «πλήρωμα» και το κοινό του.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

«COVID-19: The cultural impact of coronavirus». Ανακτήθηκε από www.futurelearn.com

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Friday the 13th

«Friday the 13th»: Η αρχή της διάσημης σειράς ταινιών και η «γέννηση» του Jason Voorhees

Το 1980, ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Sean S. Cunningham,

Το «KinoFest» επιστρέφει για 5η χρονιά στην Πάτρα!

Ένα ακόμα κινηματογραφικό γεγονός επιστέφει στην Πάτρα και αυτόν τον