Ο Jaki Liebezeit θεμελιώνει τον εναλλακτικό ροκ ήχο στην ευρωπαϊκή μουσική κουλτούρα

Jaki Liebezeit (26 May 1938 – 22 January 2017)

Έφυγε στις 22 του μήνα από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο Jaki Liebezeit, ντράμερ των εμβληματικών CΑΝ, του γερμανικού avant garde group που συνέβαλε σημαντικά στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ροκ ταυτότητα.

Με θητεία στη τζαζ και παίξιμο που σύντομα έγινε σήμα κατατεθέν της μπάντας, ο Liebezeit έδωσε στον ήχο των CΑΝ προσωπικότητα, η οποία χαρακτήρισε ολόκληρο το μουσικό φάσμα που συμβατικά ονομάζουμε Krautrock.

Γεννήθηκε στις 26 Μάιου του 1938 στην Γερμανία .Μέλος των Manfred schoofs, οι οποίοι ήταν υποστηριχτές της Ευρωπαϊκής τζαζ. Στη συνέχεια κινήθηκε προς τις νέες δυνατότητες που του ανοίγονται από την ψυχεδελική μουσική ως μέλος των Can. Ήταν γνωστός για το παίξιμο του στα ντραμς, το οποίο ξεχώριζε στην μπάντα! Ο Jaki ήταν περισσότερο γνωστός για το εξαιρετικό στυλ του ‘μετρονόμου’ στο παίξιμο του. Σύμφωνα με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος Can, ακουγόταν σαν να ήταν μισό άνθρωπος – μισή μηχανή.

Advertisements
Ad 14

Ο Jaki παρείχε τύμπανα με την μορφή του διακριτικού ‘Motorik beat’ για το σόλο άλμπουμ του Michael Rother στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το 1980 έγινε μέλος των phantomband. Αργότερα συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς όπως τον Jah Wobble και τον Philip Jeck , με τους οποίους και έκανε ένα άλμπουμ για του Jah Wobble την δισκογραφική , και έχει συμβάλλει στα τύμπανα και στα κρουστά σε πολλά άλμπουμ . Πρόσφατα συνεργάστηκε με τους Burnt Friedman και τον Schiller.

Διαβάστε επίσης  Ο πολιτικός Τραμπ κέρδισε χάρις τον επιχειρηματία Τραμπ

Στις 11 Φλεβάρη του 2013 κυκλοφόρησε η τελευταία του δουλειά με το όνομα Cyclopean EP. Ένα πρότζεκτ στο οποίο συμμετείχαν και άλλοι εκτός του Jaki όπως ο Irmin Schmidt από τους Can και ο Jono Podmore καθώς και  άλλοι μουσικοί και ο παραγωγός Burnt Friedman.

Ακολουθεί συνέντευξη με τον Jaki Liebezeit:

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Λιθουανία

Λιθουανία: Ταξιδεύουμε στην κορώνα της Βαλτικής

Προορισμός μας αυτή τη φορά είναι η Λιθουανία, η μεγαλύτερη

Ριπίδια: η σημασία και η χρήση τους στην αρχαία Ελλάδα

Τα ριπίδια στην αρχαία Ελλάδα, ή αλλιώς βεντάλιες, ήταν