Πηγή: sansimera.gr
Τσαρλς Ντίκενς-Βιογραφικά στοιχεία
Ο (Κάρολος) Τσαρλς Ντίκενς ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Άγγλους μυθιστοριογράφους της Βικτοριανής εποχής. Γεννημένος στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας, στις 7 Φεβρουαρίου 1812 ήταν το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν κλητήρας στο Ταμείο του Ναυτικού. Όταν ο πατέρας του φυλακίστηκε λόγω χρεών, ο Ντίκενς αναγκάστηκε να παρατήσει το σχολείο και να βιοποριστεί εργαζόμενος σε εργοστάσιο. Παρά το γεγονός της απουσίας επίσημης εκπαίδευσης, αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τον Ντίκενς ώστε να στιγματίσει τον κόσμο της λογοτεχνίας με τη γραφή του. Ο τρόπος ζωής του, από τη στιγμή που εγκατέλειψε το σχολείο, ήταν βάναυσος για το νεαρό της ηλικίας του γεγονός που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το λογοτεχνικό του έργο.
Λογοτεχνικό έργο
Καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Τσαρλς Ντίκενς έγραψε 15 μυθιστορήματα , 5 νουβέλες καθώς και εκατοντάδες διηγήματα και μη λογοτεχνικά άρθρα. Τα χαρακτηριστικά της γραφής του ήταν τέτοια που κατέστησαν τον Ντίκενς καθοριστική λογοτεχνική περσόνα, η οποία με τα έργα της συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα. Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για ένα παιδί και τα κοπιαστικά ωράρια… συχνά παιδιά που ζουν στα πτωχοκομεία και στις υποβαθμισμένες περιοχές του Λονδίνου. Το πιο διαδεδομένο έργο του με δεκάδες προσαρμογές στη μεγάλη και στη μικρή οθόνη είναι «η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία». Εκδόθηκε το 1843 και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Άλλα γνωστά έργα του Ντίκενς είναι: «Μεγάλες Προσδοκίες», «’Ολιβερ Τουίστ», «Ιστορία δυο Πόλεων», «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ», «ο Ζοφερός Οίκος», «Δύσκολα Χρόνια».
Χαρακτηριστικά Γραφής
Ο Τσαρλς Ντίκενς απαντούσε στην βιομηχανοποίηση και την μηχανοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με τη χρήση της καυστικής ειρωνείας και της κριτικής. Μέσα από τα στόματα των ηρώων του γίνεται κριτής του πλούτου και της ηθικής κατάπτωσης που στοιχειώνει την κοινωνία του 19ου αιώνα. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από διαχρονικότητα και εξακολουθούν να είναι επίκαιρα μέχρι και σήμερα. Θεωρούσε ότι η αντίδραση στην βιομηχανοποιημένη αυτή κοινωνία είναι το γέλιο. Μέσα από τους ήρωες των μυθιστορημάτων του δίνει μια ισχυρή γροθιά στη «φιλοσοφία των γεγονότων» και στην αποστήθιση. Ο κλόουν στα «Δύσκολα Χρόνια» είναι ο χαρακτήρας-σύμβολο της ψυχαγωγίας που ο ίδιος ο Ντίκενς θεωρούσε μέσο επανάστασης κατά της μηχανοποίησης της κοινωνίας.
Το αν θα είμαι τελικά ο πρωταγωνιστής της δικής μου ζωής ή αν αυτή τη θέση θα την καταλάβει κάποιος άλλος, θα φανεί στις επόμενες σελίδες.
(η πρώτη φράση από τον «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ»)
Πηγές:
Charles Dickens, 1812-1870, Βρετανός συγγραφέας. Ανακτήθηκε από https://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=997(Τελευταία πρόσβαση 11/2/2019)
Κάρολος Ντίκενς . Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%9D%CF%84%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%82(Τελευταία πρόσβαση 11/2/2019)
Τα 10 καλύτερα βιβλία του Τσαρλς Ντίκενς (2014). Ανακτήθηκε από http://socialpolicy.gr/2014/06/(Τελευταία πρόσβαση 11/2/2019)