Η Αθήνα περιλαμβάνει διάφορα αξιοθέατα που μετρούν χρόνια και διαθέτουν ένα μεγάλο ιστορικό υπόβαθρο. Ένα από αυτά, είναι το Ζάππειο Μέγαρο που αποτελούσε ιδέα του Ευαγγέλη Ζάππα που οραματίστηκε τον χώρο αυτό ως ένα τρόπο ανάδειξης της βιομηχανικής και καλλιτεχνικής άνθησης της Ελλάδας. Ωστόσο, λόγω των μεγάλων ιστορικών γεγονότων που έμελλαν να απασχολήσουν την χώρα μας το Ζάππειο Μέγαρο είχε και πολλούς άλλους ρόλους. Μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Ελλάδας και αποτελεί χώρο πολιτισμικών εκδηλώσεων.
Η κατασκευή και το έργο που είχε το Ζάππειο Μέγαρο
Αρχικά , το Ζάππειο Μέγαρο είχε δημιουργηθεί για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έπειτα από συνεννόηση με την εκάστοτε κυβέρνηση και με την απαραίτητη χρηματοδότηση το έργο ξεκίνησε από τον Θεόφιλο Χάνσεν και κόστισε 2 εκατομμύρια δραχμές. Έτσι , το 1896 ξεκινούν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξιφασκίας. Επιπλέον, από το 1936 αποτελούσε χώρο που φιλοξενούσε τον πρώτο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας. Στη συνέχεια εξαιτίας και της γερμανικής κατοχής επιτάσσεται από τον γερμανικό στρατό κατοχής. Στη συνέχεια μετατρέπεται σε αποθήκη και κατόπιν σε στρατώνα (1944), ενώ πλήττεται και από βομβαρδισμούς στα Δεκεμβριανά. Μία περίοδο λειτούργησε και ως νοσοκομείο. Σημαντικό είναι ότι, μεταπολεμικά συζητείται η κατεδάφισή του. Ευτυχώς, το 1960 πραγματοποιήθηκε γενική επισκευή, υπό την επίβλεψη των αρχιτεκτόνων Α. Πλουμιστού και Φ. Παναγιωτόπουλου. Η τελευταία ανακαίνιση έγινε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ολοκληρώθηκε το 2007.
Το υπόμνημα του Ευαγγέλη Ζάππα
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο Ευαγγέλης Ζάππας ήταν ο άνθρωπος που θέλησε να δημιουργήσει αυτό το πολιτισμικό μνημείο στην Ελλάδα. Ο ίδιος βρίσκεται για πολλά χρόνια στην Ρουμανία , ενώ παράλληλα ψάχνει τρόπους για να αναβιώσει θεσμούς και αξίες στον ελληνικό χώρο. Ο Ε. Ζάππας, γνωρίζοντας τις μη επιτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος, προχώρησε στη σύνταξη υπομνήματος για την καθιέρωση ενός θεσμού το Ζάππειο Μέγαρο, ο οποίος θα βοηθούσε την Ελλάδα να ακολουθήσει τους ρυθμούς της βιομηχανικής επανάστασης. Το υπόμνημα εστάλη στις αρχές του 1856 και διατύπωνε την πρόταση για διοργάνωση Αγώνων στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου 1857. Ο Ζάππας αναλάμβανε τα έξοδα αυτών, καθώς και την ανέγερση ενός Ολυμπιακού κτηρίου, όπου θα γινόταν η έκθεση των δειγμάτων της ελληνικής τέχνης και βιομηχανίας, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως μουσείο με αρχαιότητες για τους ξένους επισκέπτες.
Επίσης , η Αίγλη του Ζαππείου παρουσιάζει ιδιαίτερη σημασία. Χτίστηκε στις αρχές του 1900 ως χώρος αναψυχής για τους Αθηναίους που μπορούσαν να απολαμβάνουν τον καφέ τους . Οικονομικά , ενίσχυε με τα έσοδα της τους κήπους του Ζαππείου για να μπορούν να διατηρούνται στο πέρασμα του χρόνου. Σήμερα, είναι ανακαινισμένη και διατηρεί τις ρίζες της με αξία και σεβασμό.
Πηγές: Κωνσταντοπούλου Μαρία Ζάππειο Μέγαρο: Η ιστορία του εμβληματικού κτιρίου της Αθήνας (2023) Ανακτήθηκε από https://www.in.gr/2023/10/20/life/culture-live/zappeio-megaro-istoria-tou-emvlimatikou-ktiriou-tis-athinas/?fbclid=IwAR1aJOt06qU2bMef16qtlCPIOFzpKUUgCnsVRPwqyQDu3dtO_2o9I5Oj7Pg (τελευταία πρόσβαση στις 19/11/23)
Ζάππειον Μέγαρον Ανακτήθηκε από https://www.zappeion.gr/el/ (τελευταία πρόσβαση στις 19/11/23)