Ανεξάρτητο παιδί: γιατί το παιδί πρέπει να ντύνεται μόνο του

Η ενδυμασία ως επιλογή των παιδίων
πηγή εικόνας:https://unsplash.com/photos/iDCtsz-INHI by Ben Wicks

Το ανεξάρτητο παιδί ορίζεται διαφορετικά σε κάθε ηλικία, ανάλογα με τις δυνατότητές του και τις ικανότητές του. Φυσικά ανάλογα με το πλαίσιο μέσα στο οποίο αφήνεται από τους γονείς να δραστηριοποιηθεί.

Συνήθως, αρκετοί γονείς δεν έχουν χρόνο το πρωί. Πρέπει να ετοιμαστούν σε ελάχιστο χρόνο και μετά να ετοιμάσουν σε μόλις λίγα λεπτά το παιδί τους για να πάει σχολείο και οι ίδιοι στη δουλειά. Στον ελάχιστο αυτό χρόνο ντύνουν σε λίγα λεπτά τα παιδιά και τα προετοιμάζουν για το σχολείο.

Όμως, πρέπει την προετοιμασία του παιδιού να την αναλαμβάνει αποκλειστικά ο γονέας; Γιατί τα παιδιά πρέπει να ντύνονται μόνα τους; Τα παιδιά πρέπει να ντύνονται μόνα τους γιατί μέσω αυτής της διαδικασίας χτίζεται η ανεξαρτησία του παιδιού. Έτσι δημιουργείται ένα ανεξάρτητο παιδί.

Πιο αναλυτικά, η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να δοθεί αν συνειδητοποιήσουμε τη σημασία αυτής της απλής άλλα καθόλου εύκολης διαδικασίας. Αν το πρωί που ξυπνήσουμε ενθαρρύνουμε το παιδί να ντύνεται μόνο του σταδιακά, από την παιδική ηλικία των 3 ετών, θα μπορεί να ντύνεται εξ ολοκλήρου μόνο του. Αυτή η διαδικασία στην αρχή μπορεί να μας παίρνει αρκετό χρόνο και αρκετή υπομονή. Αλλά στη συνέχεια θα εξοικονομεί χρόνο, καθώς το παιδί δε θα περιμένει να το ντύσετε εσείς. Ωστόσο, τα οφέλη αυτής της συνήθειας είναι πολλά περισσότερα.

Advertisements
Ad 14

Ωφέλιμες δεξιότητες και ανεξάρτητο παιδί:

Μέσα από τη διαδικασία του ντυσίματος το ανεξάρτητο παιδί αναπτύσσει αρκετές δεξιότητες.

Διαβάστε επίσης  Τοξικότητα: Τρόποι αντιμετώπισής της

Λεπτή κινητικότητα: Το παιδί προσπαθεί να διαχειριστεί και να καταφέρει να κουμπώσει τα κουμπιά στο παντελόνι του. Είναι συνήθως μεγαλύτερα άρα και πιο εύκολα. Στη συνέχεια προσπαθεί να κουμπώσει του πουκάμισου που είναι πιο μικρά και θέλουν περισσότερη προσπάθεια.

Οπτικοκινητικό συντονισμό: Το παιδί στην προσπάθεια να ντυθεί μόνο του πρέπει να συντονίσει την κίνηση του.’Ώστε να μπορέσει να βάλει το πόδι του μέσα στο παντελόνι ή να βάλει τα μανίκια στη μπλούζα.

Ισορροπία: Πρέπει να ισορροπήσει για να βάλει το παντελόνι του, στην αρχή θα προσπαθήσει να το βάλει ξαπλωμένος στο κρεββάτι στην συνέχεια όρθιος.Το ίδιο ακριβώς θα κάνει για να βάλει τα παπούτσια του.

Διάκριση δεξιά με αριστερά: Στην παιδική ηλικία προσπαθεί στο παιδί να μάθει να ξεχωρίζει το δεξί με το αριστερό. Στη διαδικασία ντυσίματος το παιδί αρχίζει και ξεχωρίζει το δεξί από το αριστερό παπούτσι ή το αριστερό με το δεξί μανίκι.

Οργάνωση: Το παιδί αρχίζει και αποκτά οργανωτικές δεξιότητες καθώς πλέον αρχίζει να διαλέγει και να βγάζει μόνο του από την ντουλάπα τα ρούχα που θέλει να φορέσει.

 

Ένα λιθαράκι για την ανεξαρτησία:

Το κυριότερο μέσα από τη διαδικασίας της ένδυσης των παιδιών είναι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της αυτοπεποίθησης. Το παιδί πρέπει να ντύνεται μόνο του με την ενθάρρυνσης των γονέων του. Γιατί μέσω της ενθάρρυνσης επιτυγχάνεται η τελική επιτυχία να ντυθεί του και να ενισχύει την αυτοπεποίθηση του. Χτίζεται ένα ακόμα λιθαράκι για την ανεξαρτησία του παιδιού. Αφήνοντας τα παιδιά να κάνουν πράγματα που μπορούν να τα καταφέρουν με λίγη προσπάθεια μόνα τους, όπως είναι το ντύσιμό τους δείχνουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες του. Όταν η επιτυχία αυτή συνοδεύεται με έπαινο έχει ως αποτέλεσμα να αισθανθεί περήφανα για τον εαυτό τους και τις ικανότητες τους. Όταν η αποτυχία του από την άλλη αντιμετωπίζεται με ενθάρρυνση να συνεχίσει, νιώθει αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να τα καταφέρει. Η πεποίθηση του παιδιού ότι μπορεί να τα καταφέρει είναι πολύ σημαντική.

Διαβάστε επίσης  Αυτοπεποίθηση: σημαντικό συστατικό στη ζωή μας

Επιπλέον δίνουμε στα παιδιά να επιλέξουν μόνα τους τα ρούχα. Στην αρχή μπορούμε να διαλέξουμε δύο σύνολα εμείς και να επιλέξει ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει εντελώς μόνο του τα ρούχα του. Η σημασία της επιλογής επίσης είναι ένα σημαντικό λιθαράκι για τον δρόμο της ανεξαρτησίας. Καθώς μαθαίνει να παίρνει μικρές καθημερινές αποφάσεις ξεκινώντας από το πιο απλό, δηλαδή τι θα φορέσει. Σίγουρα η διαδικασία να προτρέπουμε το παιδί να ντύνεται μόνο του δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Δεν είναι μια διαδικασία που θα γίνει από την μία μέρα στην άλλη. Η υπομονή και η συνεχής ενθάρρυνση είναι τα όπλα σας.

πηγές:

  • Ψωμιάδη, Ο. Ανακτήθηκε από  https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/oikogeneia-kai-paidi/goneiki-anatrofi/8396-megalonontas-aneksartita-paidia.html τελευταία ανάκτηση 19/6/2020
  • Κυριαζή, Μ. Ανακτήθηκε από https://ergotherapeiakids.blogspot.com/2019/01/blog-post.html τελευταία ανάκτηση 19/6/2020. Ανακτήθηκε από https://www.in.gr/2018/05/29/life/kid/ekpaideyste-ta-paidia-na-ntynontai-mona-tous/ τελευταία ανάκτηση  19/6/2020

 

 

Απόφοιτη του παιδαγωγικού τμήματος νηπιαγωγών. Με ιδιαίτερη αγάπη στην ψυχολογία και οτιδήποτε αφορά την ανθρώπινη σκέψη και τα συναισθήματα. Με ελκύει το ανθρώπινο μυαλό και η φύση!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για