Διαδίκτυο: ένας πλασματικός τρόπος ψυχολογικής ευφορίας

20 Νοεμβρίου 2020

διαδίκτυο
πηγή εικόνας: protectionplus.gr

Κάπως έτσι αρχίσαν όλα:

Μέσα σε δεκατρία χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο, το άγνωστο διαδίκτυο μέχρι εκείνη την στιγμή, τέσσερις πολύ δημοφιλείς εφαρμογές. Το facebook το 2004, το twitter το 2006, το instagram το 2010, το tik tok το 2017 όπου και η δημοτικότητα του εκτινάχθηκε στα ύψη το 2019. Πολλοί ήταν οι χρήστες που δειλά άρχισαν να ανακαλύπτουν τον ιντερνετικό κόσμο. Πιο μουδιασμένοι όταν πρωτοεμφανίστηκαν το facebook και το twitter, όταν μπήκε στην ζωή μας το instagram και tiktok πιο επαγγελματίες και φυσικά πιο εξοικειωμένοι ακόμα και από τους ίδιους τους δημιουργούς των εφαρμογών.

Θετικά:

Αν αναλογιστούμε πως ο κόσμος εξελίσσεται και μέσω της τεχνολογίας μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους, τότε πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε αυτά τα μυαλά που εργαστήκαν για να δημιουργήσουν κάτι όμορφο. Το να μοιράζεσαι τα ίδια ενδιαφέροντα και να ανήκεις σε μια ομάδα, ναι είναι όμορφο. Να μαθαίνεις καινούρια πράγματα. Να παίρνεις πληροφορίες για όποιο θέμα σε απασχολεί ή για κάτι που δεν ήξερες γρήγορα. Έχεις μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια στα χέρια σου. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και η ασφάλεια μιας οθόνης τους το προσφέρει. Μπορούν να εξοικειωθούν με αυτόν τον τρόπο.

διαδίκτυο
πηγή εικόνας: taNea.gr


Αρνητικά:

Αντί να είναι ο άνθρωπος αυτός που κάνει κουμάντο τελικά έχουν αφήσει μια μηχανή να τους κουμαντάρει. Υπάρχουν άνθρωποι με εξάρτηση από το διαδίκτυο. Ο καθένας μπορεί να  χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο για να κάνει κακό. Κακό στους άλλους. Ακόμα και στον ίδιο του τον εαυτό. Θα μπορούσαν να διαφημίζουν την δουλειά τους ενώ οι περισσότεροι διαφημίζουν το σωματικά προσόντα τους. Έχει γεμίσει το διαδίκτυο με παιδικές φωτογραφίες, ενώ ταυτόχρονα γονείς και μη καταδικάζουν παιδόφιλους και παιδεραστές. Έχει γίνει η κακοποίηση ζώων μόδα στο διαδίκτυο, η “μαγκιά” της εποχής.
Πάνω που άρχιζε ο κόσμος να δέχεται πιο ανοιχτά την διαφορετικότητα υπάρχουν και αυτοί που την εξευτελίζουνε. Πουλάνε ακόμα και τον πόνο για να αυξήσουν την δημοτικότητα τους.

Διαβάστε επίσης  Η ψυχική ανισορροπία στον σύγχρονο τρόπο ζωής
Advertising

Advertisements
Ad 14

 

Μία βόλτα στις εφαρμογές:

Αυτή η βόλτα θα σε ενθουσιάσει, λογικό, μπορείς να κάνεις το δικό σου άλμπουμ φωτογραφιών, τα δικά σου βίντεο, μπορείς να μιλήσεις με ανθρώπους στην άλλη άκρη του κόσμου, να παρακολουθήσεις σε live μετάδοση από συνέδρια έως συναυλίες. Με ένα κλικ μαθαίνεις τα γεγονότα πού σε ενδιαφέρουν και τι έχει γίνει καθημερινά στην χώρα σου. Σκέψου πώς κάποιοι άλλοι περίμεναν να φτάσουν τα νέα από στόμα σε στόμα ή από τις εφημερίδες της εποχής.
Θα δεις πολλά, θα σε κάνουν να γελάσεις, να απορήσεις, να νευριάσεις, να διασκεδάσεις. Μέσα από αυτήν την βόλτα εντυπωσιασμού με τις άπειρες δυνατότητες και τους χιλιάδες χαρακτήρες πού υπάρχουν. 

 

Υπάρχουν και αυτοί:

  • εγώ ήρθα για τα σχόλια
  • να χαζέψω να περάσει η ώρα (και έχει περάσει ένα 8ωρο )
  • “καλημεράκιδες”
  • καβγατζήδες 
  • να βρω κάτι αστείο να κοινοποιήσω 
  • κάθε post και ένα κομμάτι από το σώμα μου
  • ψεύτικα προφίλ
  • διαφημίζω εμένα
  • θεωρώ το big brοther γελοίο παιχνίδι αλλά εκθέτω όλη την οικογένεια και την ζωή μου στο διαδίκτυο
  • αν δεν μάθει όλο το διαδίκτυο τι έχω φάει, πού έχω πάει, με ποιους βγαίνω και τι κάνω δεν πάει καλά η μέρα 
  • θα κάνω τα πάντα και θα δημοσιεύσω τα πάντα για τα likes 
  • ο γυπαετός 

Για τους πιο μεγάλους ηλικιακά είναι μια βόλτα εντυπωσιασμού κυριολεκτικά. Για τους πιο νέους για αυτούς πού έχουν μεγαλώσει μέσα στην τεχνολογία μπορεί να είναι και μία επικίνδυνη βόλτα. Οι αλάνες  έγιναν tablet, το ποδόσφαιρο έγινε Pro, οι συζητήσεις έγιναν messenger, το φλερτ αντικαταστάθηκε από τα like, τα αισθήματα από τα emotions, ο πρωινός καφές έγινε ιστορία στο facebook, η κάθε προσωπική στιγμή έγινε viral. 

Διαβάστε επίσης  Μνήμη: ο μαγικός αριθμός 7 συν-πλην 2

 

 

 

 

ψυχολογική ευφορία
πηγή εικόνας: iPop.gr

 

Πίσω από μια οθόνη αισθάνομαι Θεός:

Πολλοί πίσω από μία οθόνη αισθάνονται λες και με το πληκτρολόγιο θα κατακτήσουν τον κόσμο. Αν μπείτε στα σχόλια μιας συζήτησης σε κάποιο post στο facebook και διαβάσετε τα σχόλια θα διαπιστώσετε πώς  δεν είναι και δύσκολο να ανάψουν τα αίματα. Διαβάζοντας τα σχόλια καταλαβαίνεται (αν και δεν γνωρίζεται κανέναν προσωπικά) ότι υπάρχει μια συναισθηματική κατάσταση ευχαρίστησης. Γιατί μέσα από μία τέτοια κουβέντα (πολλές φορές και ανούσια) υπάρχουν άτομα πού αισθάνονται ευημερία, γι’ αυτό θέλουν να δημιουργούν καυγάδες . Είναι η μανία πολλών ανθρώπων να μπαίνουν σε μία τέτοια διαδικασία και μάλιστα στο διαδίκτυο για να αισθανθούνε όμορφα. Ότι αξίζουν.
Μπορούν να ασχοληθούν με τα πάντα. Γίνεται σκοτωμός για να το ποιος έχει δίκιο και αν έχει. Για να είμαι ειλικρινής όλη θέλουν να έχουν δίκιο και κάνεις να μην τους φέρει αντίρρηση. Είναι σαν να κατακτούν τον κόσμο αν όλοι τους επιβεβαιώσουνε πως συμφωνούν μαζί τους. 

Advertising

 

 

ευφορία
πηγή εικόνας: Freepik.gr

 

Πίσω από μια οθόνη είμαι ο/η celebrity του εαυτού μου:

Έχουμε φτάσει αισίως στην εποχή που κάνουμε αυτά που κοροϊδεύαμε και δε βλέπουμε αυτά που  κάνουμε. Πλαστικές, το κόκκινο πανί για τους χρήστες των social. Κανόνας, όλες και όλοι έχουν παραμορφωθεί εκτός και αν είναι για τους ίδιους μας τους εαυτούς, το παιδί μας ή κάποιον δικό μας. Έχουν στηθεί μεγάλες λογομαχίες και γνώμες να υπερασπίζονται με πάθος. Αν και ζούμε πια σε μια εποχή που εκτός από τον εαυτό μας όλοι οι άλλοι είναι κατώτεροι. Οι κάμερες των κινητών παίρνουν φωτιά, πιά φωτογραφία θα αναδείξει πιο ωραία τα σωματικά προσόντα του καθενός. Όσα φίλτρα και να βγούνε αν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν όλα θα ήταν ευχής έργο. Όλοι ασχολούνται με το φαίνεσθαι. Ο εθισμός των likes καταδιώκει τις ζωές μας.

Διαβάστε επίσης  Ευχές και προσευχές: επικλήσεις του ευκταίου
ευφορία
πηγή εικόνας: Newsnow.gr

Καλό το διαδίκτυο μα έχουμε χάσει το μέτρο:

Σε αυτήν τη ζωή ήρθαμε να ζήσουμε κάθε ηλικία στο έπακρο. Και απλά χάνουμε την κάθε ηλικία μας μέσα στα social. Ο καθένας θα κρίνει για τι κάνει στην δική του ζωή και όχι στις ζωές των άλλων. Οι ζωές των άλλων όμως είναι πιο ενδιαφέρον. Πολλοί είναι αυτοί που θα κατηγορήσουν την νοοτροπία του κουτσομπολιού στο χωρίο, κάνουν ακριβώς το ίδιο μέσα από τους λογαριασμούς τους. Τα τελευταία χρόνια και αφού μπήκε για να καλά το διαδίκτυο στην ζωή μας το μέτρο έχει χαθεί. Όλοι ζουν μια ψευδαίσθηση. Όλοι έχουν κάτι να πουν να σχολιάσουν είτε με κάλο είτε με ανάγωγο τρόπο. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν μπορούσαμε να γνωρίσουμε κάποια από αυτά τα πρόσωπα. Μερικά από αυτά ίσως να μην είναι ο ανάγωγος χαρακτήρας που έχτισε μέσα στα social. 

 

 

 

 

 

 

Γεννημένη στην Θεσσαλονίκη. Η ανάγκη μου για να εκφράζομαι στην παιδική μου ηλικία με έσπρωξε στο γράψιμο και το διάβασμα. Ταξιδεύω και ονειρεύομαι με τα βιβλία. Δημιουργώ με την γραφή.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Pablo Neruda

Pablo Neruda: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης

Ο Pablo Neruda, γεννημένος ως Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto,
Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

ByΈνας από τους βασικότερους στόχους που θέτουμε για το 2025