Κατάθλιψη: Μύθοι που την περιβάλλουν

Κατάθλιψη: Μύθοι που την περιβάλλουν
Πηγή εικόνας: talkspace.com

Η κατάθλιψη αποτελεί μια ψυχική διαταραχή, η οποία κεντρίζει την προσοχή των επιστημών της Ψυχολογίας και της Ιατρικής εδώ και πολλά χρόνια. Παρόλο που πρόκειται για μία εξαιρετικά σοβαρή και με αυξημένη συχνότητα ασθένεια, διάφοροι μύθοι την περιβάλλουν τόσο σε σχέση με τα αίτια, όσο και τη θεραπεία της. Όπως γνωρίζουμε όλοι, η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Εν προκειμένω, οι διάφορες παρανοήσεις μπορούν να αποβούν επιβλαβείς για το άτομο που βιώνει κατάθλιψη. Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς από τους μύθους που στις μέρες μας αναπαράγονται περισσότερο σχετικά με την κατάθλιψη.

ΜΥΘΟΣ : Δεν είναι μια πραγματική ασθένεια…
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η κατάθλιψη είναι μια πολύ συχνή νόσος που μπορεί να εκδηλωθεί σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, ανεξάρτητα από το οικονομικό και το κοινωνικό τους υπόβαθρο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αναμένεται έως το 2020 να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στο δυτικό κόσμο, επηρεάζοντας περισσότερα από 350 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

ΜΥΘΟΣ: Κατάθλιψη σημαίνει λύπη
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο εννοιών είναι η εξής. Η  λύπη είναι συναίσθημα, ενώ η κατάθλιψη μια ασθένεια. Χαρακτηρίζεται από διαρκή θλίψη, ωστόσο όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Μπορεί, επομένως, κάποιος να πάσχει από κατάθλιψη χωρίς να είναι απαραίτητα λυπημένος. Βιώνει, δηλαδή, αυτό που οι επιστήμονες αναφέρουν ως  έντονη απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης.

ΜΥΘΟΣ : «Είναι όλα στο μυαλό σου»
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η κατάθλιψη συνιστά μια διαταραχή της διάθεσης, αλλά ταυτόχρονα περιλαμβάνει ένα πλήθος σωματικών συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, διαταραχές στην όρεξη και τον ύπνο, έντονη κόπωση, νευρικότητα και δυσκολία συγκέντρωσης. Ακόμη, σωματικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν, όπως δυσπεψία, ναυτία, πονοκέφαλος και μυϊκή κόπωση. Επομένως, είναι εύκολα αντιληπτό πως δε σχετίζεται μόνο με τη διάθεσή μας, αλλά επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τις σωματικές μας λειτουργίες .

Διαβάστε επίσης  Ίντερνετ και κατάθλιψη
Advertisements
Ad 14

Η στεναχώρια είναι η πηγή όλων των ασθενειών… Ιπποκράτης

ΜΥΘΟΣ: Συνδέεται με την ψυχική αδυναμία
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ίσως αυτή η φράση αποτελεί την πιο συχνή παρανόηση, δεδομένου ότι συνδέει την κατάθλιψη με την ψυχική αδυναμία ή κάποιο “ελάττωμα” του χαρακτήρα. Πρόκειται, όμως,  όπως αναφέραμε για μια σοβαρή ψυχική διαταραχή, αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως κοινωνικών, βιολογικών, ψυχολογικών και πλήθος άλλων. Η κατάθλιψη, λοιπόν, είναι μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται.

ΜΥΘΟΣ : Επηρεάζει μόνο τις γυναίκες

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Η έξαρση των καταθλιπτικών επεισοδίων στις γυναίκες συμπίπτει με τα αναπαραγωγικά τους χρόνια. Για αυτό και πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο οι ορμονικοί παράγοντες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, παγκοσμίως το συνολικά 5,5% των γυναικών όλων των ηλικιών και το 3,2% των ανδρών πάσχουν από κατάθλιψη. Η διαφορά αυτή είναι της τάξης του 70%, αλλά παρουσιάζει διακύμανση με την ηλικία. Ειδικότερα, είναι υψηλότερη στις νεαρές ηλικίες (14-25 ετών) όπου τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες με κατάθλιψη είναι υπερδιπλάσια από τα αγόρια. Ύστερα, η διαφορά είναι διπλάσια, αλλά μετά 50 έτη προοδευτικά μειώνεται και μετά τα 65 έτη τα περιστατικά είναι περίπου τα ίδια στα δύο φύλα», λέει ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ Ν.Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στη Γαλλία.

ΜΥΘΟΣ: Δε θεραπεύεται
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται. Το συνηθέστερο και αποτελεσματικότερο θεραπευτικό σχήμα περιλαμβάνει συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η συναισθηματική υποστήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και η καταπολέμηση του στιγματισμού μέσα από την ενημέρωση της κοινής γνώμης και την προσπάθεια παρακίνησης ατόμων να μιλήσουν ανοιχτά για την εμπειρία τους.

Διαβάστε επίσης  Εμμονές και ψυχαναγκασμός: μια καθημερινή ταλαιπωρία

Βιβλιογραφία:

https://www.askitis.gr/psychichealth/

https://www.huffingtonpost.gr/

https://www.kathimerini.com.cy/gr/

https://maxmag.gr/

Αγγελόπουλος, Ν. Β. (2009). Ιατρική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία- Μια σύγχρονη Ψυχιατρική (Τόμος Β’). Αθήνα: ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις ΜΕΠΕ.Γιαννάκου, Α. (2008). Γυναικεία Κατάθλιψη. Σχέδιο Δράσης «Πλοήγηση Γυναικών»/Γυναικεία Κατάθλιψη.
Davies, T. & Craig, T. (2010). ABC στην Ψυχική υγεία (Δεύτερη Έκδοση). Αθήνα: Επιστημονικές εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε.

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

βουνό ή θάλασσα;

Είσαι τύπος του υψομέτρου ή του υγρού στοιχείου;

Ο όρος διακοπές, ανεξαρτήτως διάρκειας, ορίζεται διαφορετικά για τον καθένα.
Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός