Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: πόσο επηρεάζεται η ψυχική υγεία

μέσα κοινωνικής δικτύωσης
πηγή εικόνας: www.pexels.com

 

Τα τελευταία χρόνια διεισδύουν όλο και περισσότερο στην ζωή μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook,Instagram,twitter…). Αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Περνάμε ατελείωτες ώρες μπροστά σε μια οθόνη και αλληλεπιδρούμε συνεχώς μέσω αυτών των εφαρμογών, αποφεύγοντας την δια ζώσης επαφή. Πολλοί είναι αυτοί μάλιστα, οι οποίοι προτού απολαύσουν το φαγητό τους σε ένα εστιατόριο ή το ποτό τους, το φωτογραφίζουν πρώτα, ώστε να το ανεβάσουν στον προσωπικό τους λογαριασμό και να μαζέψουν τα πολυπόθητα likes!
Αρκετοί χρήστες των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης περνούν κάμποσες ώρες την ημέρα σε αυτά, ασχολούμενοι με προφίλ άλλων διαδικτυακών φίλων ή μη. Πολλές φορές όμως, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κάνουν ασυνείδητα, σύγκριση της ζωής τους με την εικονική ζωή των διαδικτυακών τους φίλων. Απόρροια αυτού, είναι η συναισθηματική και κοινωνική κατάπτωση τους. Δεν είναι λίγοι μάλιστα, αυτοί που νιώθουν θυμό με τον εαυτό τους ή ενοχές για την «διαφορετική ζωή τους».  Παράλληλα, ωθούν τους εαυτούς τους να αλλάξουν τρόπο ζωής ώστε να μοιάσουν στα «πρότυπα» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως γίνεται αντιληπτό, τα άτομα που προβαίνουν στις παραπάνω ενέργειες, είναι πολύ πιθανόν να γίνουν δυστυχισμένα και τείνουν να βασανίζονται από σκέψεις κατωτερότητας και μειονεξίας. Σκέψεις όπως «Αυτός είναι σίγουρα πιο ευτυχισμένος από μένα», «έχει περισσότερους φίλους», «δεν θα γίνω ποτέ σαν αυτόν», ή «έχει το τέλειο σώμα, εγώ γιατί δεν έχω αυτό το σώμα;» είναι κάποιες από αυτές που τριγυρίζουν στο μυαλό τους. Σε άτομα πιθανώς ευάλωτα, όλα αυτά  μπορεί να συντελέσουν στην απόσυρση, στην μιζέρια, ακόμη και στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Η ειρωνική πτυχή της κατάστασης είναι, πως πολλοί χρήστες τείνουν να συγχέουν την πραγματική με την εικονική πραγματικότητα, και να διαφεύγει της προσοχής τους ότι όσοι έχουν προφίλ σε  μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανεβάζουν στιγμές της ζωής τους, που αυτοί επιλέγουν να αναδείξουν. Ανεβάζουν τις φανταστικές εξόδους του Σαββάτου και όχι τις μίζερες ίσως, ή αδιάφορες νύχτες, της υπόλοιπης εβδομάδας. Αναρτούν φωτογραφίες χαράς και γέλιου που ίσως να κρύβουν ωστόσο απέραντη δυστυχία και πόνο.

Πώς μπορείς να προστατευτείς από τα παραπάνω;

Κάνε ασφαλή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Να αποσυνδέεσαι από λογαριασμούς που σου προξενούν αισθήματα μειονεξίας ή άγχος. Να θυμάσαι ακόμη πως δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την αλήθεια όσων δημοσιεύονται σε αυτά. Περιόρισε την χρήση τους, και ασχολήσου με όσα έχουν σημασία για εσένα στην πραγματική ζωή. Κάνε αληθινούς φίλους, αφιέρωσε χρόνο σε αυτούς, και μοιράσου μαζί τους όμορφες στιγμές. Αναρωτήσου τους λόγους που διαθέτεις λογαριασμό σε κάποιο μέσο και παρατήρησε τις συνέπειες που έχει στη ζωή σου. Σου φέρνει χαρά, ή μήπως σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα;

Είναι σημαντικό  να έχουμε πλήρη αντίληψη της εικονικής κατάστασης, και να χρησιμοποιούμε με σύνεση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφορετικά θα έχουμε σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική μας ζωή. Θα κλείσω το άρθρο αυτό με μια ερώτηση. Αν μια μέρα έβλεπες πως δεν έχεις κανέναν ακόλουθο, κανένα like, ή ακόμη χειρότερα σου είχε σβηστεί το προφίλ σου, πώς θα ένιωθες; Η αξία που έχουν τα μέσα είναι αυτή που τους δίνεις εσύ. Επίλεξε εσύ πόσο χώρο και χρόνο τους δίνεις  στη ζωή σου.
Διαβάστε επίσης  Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή: επίμονη παιδική συμπεριφορά

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The keeper of stories

The keeper of stories, ένα βιβλίο με πολλές ιστορίες

Σας ενδιαφέρουν τα βιβλία που εμπεριέχουν διάφορες ιστορίες; εάν ναι,
catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση