Οι ερωτικές σχέσεις αποτελούν ένα δύσκολο κεφάλαιο στη ζωή μας. Απαιτούν ιδιαίτερη προσπάθεια και φροντίδα προκειμένου να διατηρηθούν στο πέρασμα του χρόνου. Πολλές φορές, στην προσπάθεια μας να κρατήσουμε έναν άνθρωπο στη ζωή μας, προβαίνουμε σε λανθασμένες συμπεριφορές. Συνεχείς υποχωρήσεις, συμβιβασμοί και απόσυρση από τα όνειρα μας, είναι μόνο κάποιες από αυτές. Όμως, τι αξία έχει η διατήρηση μιας σχέσης που μας απομακρύνει από τον ίδιο μας τον εαυτό;
Συχνό φαινόμενο είναι η εμπλοκή ανθρώπων σε δυσλειτουργικές καταστάσεις και σχέσεις. Η αγάπη μπορεί να παρασύρει έναν άνθρωπο, να να τον οδηγήσει σε μια φυλακή. Όταν όντας σε μια ερωτική σχέση, παρατηρούμε τον εαυτό μας να έχει χαθεί, να νιώθει πεσμένος, να έχει αποτραβηχτεί από τα όνειρά του, τις αξίες του, την ίδια του την προσωπικότητα, πρέπει να τον ρωτήσουμε: Είσαι σε μια υγιή σχέση;
Σημάδια υγιούς ερωτικής σχέσης είναι τα παρακάτω.
Κοινές αξίες- κοινή στάση ζωής
Σε μια σχέση δεν μπορεί να υπάρχει πάντα συμφωνία σε όλα. Δύο ξεχωριστοί άνθρωποι, που αναθράφηκαν με διαφορετικούς τρόπους, είναι λογικό να έχουν διαφορές. Όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία να ταιριάζουν στον τρόπο ζωής που θέλουν να ακολουθούν. Για παράδειγμα, το να έχουν ως στόχο να αποκτήσουν οικογένεια, ή να είναι άνθρωποι που απολαμβάνουν τον ήρεμο τρόπο ζωής, είναι σημάδια παρόμοιας στάσης ζωής. Αν δεν ταιριάζουν σε αρκετά επίπεδα, είναι δύσκολο να συμβαδίζουν οι ανάγκες τους. Αποτέλεσμα αυτού, θα είναι η αίσθηση του ανικανοποίητου, το χάσμα επικοινωνίας και οι συνεχείς απογοητεύσεις, Όλα αυτά με την σειρά τους, θέτουν τις βάσεις εκδήλωσης μη υγιούς συμπεριφοράς μέσα σε μια σχέση.
Αμοιβαία εμπιστοσύνη
Η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά μιας οποιαδήποτε σχέσης. Κυρίως στις ερωτικές σχέσεις, αποτελεί καίριο χαρακτηριστικό καθώς συμβολίζει την ποιότητα τους. Όταν δεν υπάρχει, είναι πολύ δύσκολο η σχέση αυτή να είναι υγιής. Οι συχνοί έλεγχοι, τα ψέματα, τα συνεχόμενα ερωτήματα για τις εξόδους, τους φίλους και τους συναδέλφους του συντρόφου, είναι σημάδια έλλειψης εμπιστοσύνης. Πώς μπορεί να προχωρήσει μαζί ένα ζευγάρι, όταν υπάρχουν αμφιβολίες και ενδοιασμοί;
Ώριμη διαχείριση των συγκρούσεων
Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι αναπόφευκτες. Όμως, ο τρόπος που τις διαχειρίζεται φανερώνει αν η σχέση τους είναι υγιής. Επιθετικός και ταπεινωτικός λόγος σε συνδυασμό με υποτιμητικά σχόλια, δεν ανήκουν σίγουρα σε μια υγιή σχέση. Όσο θυμωμένοι και αν είναι οι δύο σύντροφοι, χρειάζεται να σέβεται ο ένας τον άλλον. Πρακτικές όπως, στροφή στο πρόβλημα και όχι στον “προβληματικό” σύντροφο, χώρος για διάλογο σε ήπιους τόνους και ενεργητική ακρόαση αποτελούν υγιή πρότυπα συμπεριφοράς σε μια σύγκρουση.
Σεβασμός στην ιδιωτικότητα
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του ενδιαφέροντα. Πριν υπάρξουμε σε ερωτικές σχέσεις, έχουμε ήδη υπάρξει ως μονάδες. Είναι λογικό και φυσιολογικό να θέλουμε και να μπορούμε να περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας. Ο προσωπικός χρόνος είναι απαραίτητος και χρειάζεται να υπάρχει στις σχέσεις. Προκειμένου να είναι και οι δύο σύντροφοι ικανοποιημένοι και χαρούμενοι, οφείλουν να ασχολούνται με αυτά που τους αρέσουν. Δεν είναι κακό σημάδι όταν ο σύντροφος μας αφιερώνει για παράδειγμα κάποιες ώρες στην άθλησή του. Αντιθέτως, αυτό δείχνει έναν άνθρωπο που φροντίζει τον εαυτό του και θα πρέπει να μας δημιουργεί θετικά συναισθήματα. Η παραβίαση επομένως του προσωπικού χρόνου ή η απαίτηση απόσυρσης από προσωπικά ενδιαφέροντα, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση υγιή συμπεριφορά.
Ουσιαστική επικοινωνία και μοίρασμα
Το μοίρασμα φόβων, επιθυμιών και αποφάσεων ζωής, όπως και η ουσιαστική επικοινωνία είναι δείγμα μιας υγιούς σχέσης. Το να ξέρεις πως μπορείς να μοιραστείς με κάποιον όσα σε προβληματίζουν, όσα σε αγχώνουν αλλά και όσα είναι σημαντικά για σένα και την επαγγελματική σου ανέλιξη είναι σπουδαίο συναίσθημα. Όταν ο σημαντικός άλλος ζητάει την γνώμη σου, σε λαμβάνει υπόψιν πριν εφαρμόσει κάτι, δείχνει αληθινό νοιάξιμο. Όπως επίσης, όταν ρωτάει πως πήγε η μέρα σου, και κάθεται μαζί σου για ώρες, ενώ ο ίδιος είχε μια κουραστική και δύσκολη μέρα είναι σημάδι αληθινής αγάπης. Αντίθετα, ο φόβος έκφρασης συναισθημάτων ή χειρότερα η μη ένδειξη ενδιαφέροντος για μοίρασμα δεν μπορεί να συνυπάρχει σε δύο ανθρώπους που θέλουν να είναι μαζί στη ζωή.
Κλείνοντας, εστιάζοντας στην αξία των παραπάνω, θα ήταν λάθος να πούμε πως αρκούν μόνο αυτά. Στοιχεία όπως ο αλληλοσεβασμός, η ύπαρξη αληθινής αγάπης και η εκδήλωση της, καθώς επίσης και η αφιέρωση ποιοτικού χρόνου, συνιστούν εξίσου απαραίτητα συστατικά μιας επιτυχημένης και υγιούς ερωτικής σχέσης.