Mindfulness, μια λέξη δυνατή, γεμάτη νόημα. Όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία της εννοιολογικά. Όμως, τι ακριβώς είναι η ενσυνειδητότητα; Πώς μας βοηθάει στην καθημερινότητα μας; Είναι μια δεξιότητα την οποία μπορούμε να βελτιώσουμε, μια ικανότητα που μπορούμε να αποκτήσουμε ή μήπως μια θεωρητική ιδέα, δύσκολα εφαρμόσιμη στην καθημερινότητά μας;
Η ενσυνειδητότητα είναι η βασική ανθρώπινη ικανότητα να είμαστε παρόντες 100% στο εδώ και τώρα, να γνωρίζουμε που είμαστε, ποιοι είμαστε και τι κάνουμε αυτήν τη δεδομένη στιγμή, χωρίς να αφαιρούμαστε ή να επηρεαζόμαστε από ο,τι συμβαίνει γύρω μας. Στην ουσία ενσυνειδητότητα ορίζεται η πλήρης επαφή με τον εαυτό μας.
Πολλές φορές νομίζουμε πως είμαστε παρόντες στη στιγμή που ζούμε, όμως πολύ συχνά το μυαλό μας ξεφεύγει της στιγμής, ονειροπολώντας, η σκέψη μας χάνει τη σύνδεση με το σώμα μας, και πολύ σύντομα καταλήγουμε να είμαστε τελείως χαμένοι σε έμμονες ιδέες μας, σκέψεις για το μέλλον ή αγχώδεις καταστάσεις.
Η ενσυνειδητότητα, λοιπόν, μοιάζει σαν μια έμφυτη δεξιότητα που όλοι κατέχουμε, παρά σαν μια ιδιότητα που πρέπει να συνθέσουμε. Η τέχνη του να μαθαίνεις να ζεις ενσυνείδητα, όμως, κατακτάται βήμα βήμα, όταν δεν έχουμε εξασκήσει τη δεξιότητά μας αυτή, και μπορεί να μας βοηθήσει σε πολλούς τομείς της ζωής μας, με κυριότερο, ίσως, στόχο τη διαχείριση του άγχους και των στρεσογόνων καταστάσεων.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενισχύσουμε, λοιπόν, την ενσυνειδητότητα μέσα μας. Κυρίως μέσω πρακτικών ασκήσεων, διαλογισμού, μικρά, καθημερινά διαλείμματα αυτοσυγκέντρωσης, καθώς και μέσω δραστηριοτήτων όπως ένα άθλημα, η γιόγκα, κλπ.
Τα οφέλη της ενσυνειδητότητας και της πρακτικής άσκησης σε αυτήν, αλλά και της ένταξής της στην καθημερινότητα μας, είναι αρκετά. Όταν είμαστε σε πλήρη επαφή με τον εαυτό μας, σώμα και μυαλό, μπορούμε να διαχειριστούμε και να μειώσουμε το στρες, να αυξήσουμε την απόδοσή μας, να αποκτήσουμε βαθιά ενόραση και συνείδηση εαυτού, να εξερευνήσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες του μυαλού μας, να αγκαλιάσουμε τις ενδότερες σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας, να αναγνωρίσουμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, πού στοχεύουμε.
Και είναι πολύ απλό να επιτύχουμε τη βελτίωση αυτής της δεξιότητας, καθώς ήδη τη γνωρίζουμε, ήδη την έχουμε και την εφαρμόζουμε κατά περιπτώσεις, μιας που δεν είναι ξένη σε εμάς, ενυπάρχει. Αυτό που μένει είναι να την κατανοήσουμε, να την εξασκήσουμε και να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Να καταφέρουμε να έρθουμε σε επαφή με όλο μας το είναι, και όχι μόνο με τις σκέψεις μας. Το σώμα μας είναι εδώ και λειτουργεί μαζί με τη σκέψη μας, δεν είναι ανεξάρτητα και δεν πρέπει να τους φερόμαστε έτσι. Μέσω του διαλογισμού καταφέρνουμε να φέρουμε σε επαφή το μυαλό με το σώμα μας, να αναγνωρίσουμε τι μας συμβαίνει.
Πλέον, υπάρχουν και αρκετά ολοκληρωμένα προγράμματα ενίσχυσης της ενσυνειδητότητας που παρέχονται μέσω online courses, συνεδριών ή workshops, ενώ αρκετοί επαγγελματίες υγείας έχουν εντάξει την ενσυνειδητότητα στη θεραπευτική τους προσέγγιση ή διοργανώνουν ατομικά ή ομαδικά προγράμματα παρέμβασης βασισμένα στο mindfulness, όπως προγράμματα μείωσης του άγχους, παρεμβάσεις σχετικές με διατροφικές διαταραχές, κ.α.
Μπορείτε, λοιπόν, να ξεκινήσετε ακόμη και σήμερα την εξερεύνηση της ενσυνειδητότητας με απλές ασκήσεις διαλογισμού και πρακτικές χαλάρωσης μόνοι σας ή να αναζητήσετε κάποιον επαγγελματία ειδικευμένο στο mindfulness ώστε να σας βοηθήσει στο προσωπικό σας ταξίδι εξερεύνησης.
Και μια απλή άσκηση που μπορείτε να κάνετε, ακόμη και παρέα με ένα παιδί: Πηγαίνετε μια βόλτα μαζί και ξαπλώστε στο γρασίδι σε βολική θέση. Αδειάστε το μυαλό σας. Παρατηρήστε μαζί τα σύννεφα στον ουρανό. Δώστε σχήματα, ονόματα, ιδιότητες. Χαλαρώστε και αφεθείτε στη στιγμή. Φαίνεται απλό; Δοκιμάστε το και θα δείτε πως ίσως είναι πιο δύσκολο -για εσάς- από όσο σας φαίνεται με μια πρώτη ματιά!
(Πηγή: www.mindful.org/what-is-mindfulness)