
Ο μινιμαλισμός μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την ψυχική υγεία του ανθρώπου
Συνήθως, οι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους τον μινιμαλισμό ως κάποια τεχνική που αφορά στα υλικά αγαθά. Τα οφέλη, όμως, που δύναται να έχει στη ζωή ενός ατόμου είναι ποικίλα και πολυσήμαντα.
Ο μινιμαλισμός αποτελεί ένα καλλιτεχνικό κίνημα που ξεκίνησε και αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960 στις ΗΠΑ. Είναι ένα από τα κινήματα που καλλιεργήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο μινιμαλισμός περιγράφεται ως «η τέχνη του ελάχιστου». Αφορά στην ιδέα της απομάκρυνσης από περισπασμούς και απόρριψης οτιδήποτε περιττού. Οι άνθρωποι που υιοθετούν αυτή την ιδέα ζουν όσο πιο λιτά μπορούν. Απομακρύνονται από τον υλισμό και τις πλαστές ανάγκες που δημιουργεί ο υπερκαταναλωτισμός και η θεώρηση του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ο μινιμαλισμός διακατέχει όλες τις πλευρές της ζωής τους και αποτελεί κομμάτι της προσωπικότητάς τους.
Ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής κρίνεται πιο επίκαιρος από ποτέ, τίθεται κόντρα στις τάσεις της σύγχρονης εποχής και σύμμαχος του ανθρώπου που επιθυμεί να πάει κόντρα στη μάζα.
Ο μινιμαλισμός μπορεί να είναι ένας τρόπος να απαλλαγούμε από το υπερβολικό άγχος
Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι ο μινιμαλισμός μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από ένα βάρος, που είναι πολύ πιθανό να μη γνωρίζουμε καν ότι υφίσταται. Το «πολύ» μπορεί να μας φορτώσει. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την ύπαρξη πολλών υλικών αντικειμένων. Τα πολλά αντικείμενα συχνά είναι δύσκολο να τακτοποιηθούν κι έτσι ορισμένες φορές δημιουργείται ένα χάος. Αυτό το χάος μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση «μπουκώματος» και στη συνέχεια σε άγχος. Το ίδιο συμβαίνει με οτιδήποτε είναι «πολύ» και δημιουργεί στο άτομο την αίσθηση ότι δεν μπορεί να ελέγξει και να ανταποκριθεί.
Είναι ένας «δρόμος» προς την ελευθερία
Αποτελεί, ουσιαστικά, μια δυνατότητα επιλογής. Δεν περιορίζεται στον υλικό κόσμο αλλά αφορά και σε προσωπικό και διαπροσωπικό επίπεδο. Το άτομο μπορεί να επιλέξει και να βάλει προτεραιότητες σε αντικείμενα, ανθρώπους, δραστηριότητες και υποχρεώσεις.
Μπορεί να προσδώσει εσωτερική πληρότητα
Ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής θέτει ερωτήματα και επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη σημασία της ζωής. Δεν αφορά στη «φτωχή» και μίζερη ζωή αλλά στην αντίληψη, από πλευράς του ατόμου, ότι δεν χρειάζεται πολλά για να είναι ευτυχισμένο. Η απομάκρυνση από τέτοιου είδους ιδέες και η υιοθέτηση ενός πιο ολιστικού και μινιμαλιστικού τρόπου ζωής μπορεί να συμβάλει στην αίσθηση πληρότητας του ανθρώπου.
Μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση
Τα πολλά πράγματα μπορεί να αποτελούν παράγοντα περισπασμού. Η ελάττωση αυτών δύναται να βοηθήσει στη συγκέντρωση του ατόμου σε δραστηριότητες που το ενδιαφέρουν χωρίς να αποσπάται ανεξέλεγκτα η προσοχή του από άσχετα ερεθίσματα.
Η επικέντρωση στα σημαντικά
Όλη η φιλοσοφία πίσω από τον μινιμαλιστικό τρόπο ζωής αποσκοπεί στην επικέντρωση του ατόμου στα επουσιώδη πράγματα της ζωής. Στο να ζει κανείς με λιγότερα, αλλά ουσιαστικά. Τα άτομα που κατακτούν αυτή τη διδαχή, θέτουν τη βάση για μια πιο ουσιαστική, γεμάτη και ενσυνείδητη ζωή.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο μινιμαλισμός δεν αφορά αποκλειστικά στα «ξεκαθαρίσματα» υλικών αντικειμένων. Αυτό, φυσικά, συνήθως αποτελεί το πρώτο βήμα που υιοθετείται και εφαρμόζεται από ένα άτομο που επιθυμεί να ακολουθήσει και να αφομοιώσει αυτόν τον τρόπο ζωής αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Τα οφέλη ενός τέτοιο τρόπου ζωής είναι σημαντικά σε ποικίλα επίπεδα, όπως το οικονομικό, το συναισθηματικό και το ψυχολογικό. Ο μινιμαλισμός είναι ένας «οδηγός», με τον οποίο το άτομο απαλλάσσεται από τα περιττά και δίνει χώρο στα επουσιώδη πράγματα, που στην πραγματικότητα δεν είναι πράγματα.
Πηγές:
- www.beasty-press.com/minimalismos-kinima-tropos-zois
- www. enallaktikidrasi.com/2018/12/minimalismos-tropoi-opious-mporei-veltiwsei-zwi