Νήπιο και παιδικός σταθμός: tips για μια πιο εύκολη προσαρμογή

Νήπιο και παιδικός σταθμός

Το καλοκαιράκι τελείωσε και μαζί με την έναρξη των ενήλικων υποχρεώσεών μας , ξεκινούν και οι παιδικές ενασχολήσεις. Ήρθε λοιπόν ο καιρός και για το δικό σας παιδί να πάει πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό!Φοβάστε για την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα; Για τα ίδια τα παιδιά είναι μια νέα πραγματικότητα με πολλές δυσκολίες: νέος χώρος, καινούριες ασχολίες, μακριά από τα οικεία τους πρόσωπα, καλούνται να εμπιστευτούν νέους, άγνωστους ανθρώπους. Ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζεμένες προκλήσεις σε μια τόσο τρυφερή ηλικία, όπου η μητέρα ή/και ο πατέρας είναι ακόμη σημαντικές και απαραίτητες φιγούρες.

Για να δούμε,  λοιπόν, πως μπορούμε να διευκολύνουμε τα μικρά μας να αντιμετωπίσουν αυτή τη σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητα τους.

 • Επισκεφτείτε τον χώρο μαζί με το παιδί πριν την έναρξη. Εξερευνήστε μαζί με το παιδί το περιβάλλον, ζητήστε να γνωρίσετε τους παιδαγωγούς, εξοικειωθείτε με τις διαδικασίες που ακολουθεί ο εκάστοτε χώρος. Έτσι το παιδί σας θα πάρει μια πρώτη γεύση του χώρου, ενώ είστε μαζί, και εσείς θα μπορέσετε να του επικοινωνήσετε καλύτερα τις νέες συνθήκες.
 • Συζητήστε με τους παιδαγωγούς ή τον υπεύθυνο του χώρου τις πρακτικές που ακολουθούνται, ώστε να έχετε πλήρη εικόνα. Αν διαφωνείτε με κάποια πρακτική που εφαρμόζεται, καλό θα ήταν να συνομιλήσετε με το προσωπικό ώστε να δείτε τι περιθώρια υπάρχουν, ώστε να βρεθεί μια μέση λύση. Για παράδειγμα, αν ο παιδικός σταθμός εφαρμόζει την τακτική «καρεκλάκι της σκέψης» κι εσείς εναντιώνεστε σε κάθε μορφή τιμωρίας, καλό θα ήταν να ενημερωθεί ο παιδαγωγός για τη δική σας οπτική και να βρεθεί μια κοινή γραμμή (λόγου χάρη, time in αντί για time out). Αν, πάλι, δεν εφαρμόζετε την επιβράβευση ως μέσο διαπαιδαγώγησης, θα μπορούσατε να συζητήσετε εναλλακτικούς τρόπους θετικής ενίσχυσης. Σε κάθε περίπτωση, μην προσπαθήσετε να επιβληθείτε στον παιδαγωγό, αλλά να του επικοινωνήσετε την παιδαγωγική γραμμή της δικής σας οικογένειας. Στόχος είναι η καλή συνεργασία προς όφελος του παιδιού.
 • Αν το παιδί σας παρουσιάζει κάποια διατροφική αλλεργία, η ενημέρωση των παιδαγωγών είναι απαραίτητη. Θα μπορούσατε να ζητήσετε το διατροφικό πλάνο της εβδομάδας και να προμηθεύετε το παιδί ή τον παιδικό σταθμό με τα δικά σας κατάλληλα σκευάσματα, παρόμοια του ημερήσιου διατροφικού προγράμματος, προκειμένου το παιδί σας να μην αισθανθεί αποκομμένο σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Διαβάστε επίσης  Ζωή - Παρελθόν, παρόν ή μέλλον; Από το Βασίλειο Μανέα

Νήπιο και παιδικός σταθμός

 • Συζητήστε με τους παιδαγωγούς ποια μέθοδο προσαρμογής προτιμούν κι αν υπάρχει περιθώριο να προσαρμοστεί το παιδί με σταδιακούς, αργούς ρυθμούς. Ιδανικά, θα έπρεπε να μεσολαβεί μια -τουλάχιστον- εβδομάδα προσαρμογής, με τον γονέα παρών στο χώρο του παιχνιδιού και σταδιακή μείωση του χρόνου παραμονής του σε αυτόν, με επίσης σταδιακή εναπόθεση της φροντίδας στον παιδαγωγό, ώστε το παιδί να αποκτήσει επαφή με τον παιδαγωγό και να τον εμπιστευτεί. Ελάχιστοι χώροι όμως προσφέρουν τέτοια δυνατότητα. Επομένως, μπορείτε να διαπραγματευτείτε την παραμονή σας στον εξωτερικό χώρο του παιδικού σταθμού ή την σταδιακή ημερήσια προσέλευση του παιδιού στον χώρο.
 • Επικοινωνήστε εσείς οι ίδιοι στο παιδί σας το λόγο που θα πάει στον παιδικό χωρίς να ωραιοποιήσετε την κατάσταση ή να του μεταφέρετε δικές σας προσδοκίες ή άγχη.
 • Εμπιστευτείτε τους παιδαγωγούς τους παιδιού σας και αισθανθείτε ασφάλεια με την επιλογή σας, ώστε να αισθανθεί το ίδιο και το παιδί. Διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα για να μπορέσετε να επικεντρωθείτε στα πραγματικά συναισθήματα του παιδιού σας. Φράσεις όπως «θα περνάς υπέροχα», «όλα τα παιδιά πάνε στον παιδικό» κλπ., είναι ανακριβείς και ουδεμία σχέση έχουν με τα συναισθήματα του παιδιού.
 • Ενημερώστε το παιδί για τις ενασχολήσεις στον παιδικό σταθμό, το κλίμα, και τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Εξοικειώστε το όσο το δυνατόν με το περιβάλλον, δημιουργώντας παρόμοιες συνθήκες στο σπίτι υπό τη μορφή παιχνιδιού. Διαβάστε μαζί κάποιο παραμύθι σχετικό με τη λειτουργία του παιδικού σταθμού ή φτιάξτε τη δική σας ιστορία.
 • Αξιολογήστε κατά πόσον το παιδί σας είναι έτοιμο να πάει παιδικό σταθμό και σε περίπτωση που διακρίνετε αδυναμία ένταξης, εξετάστε πιθανές εναλλακτικές λύσεις ( π.χ. νταντά ή κάποιος οικείος σας για φύλαξη στο σπίτι, αν εργάζονται και οι δυο γονείς, κάποιον άλλον σταθμό, αν κρίνετε πως το πρόβλημα είναι ο συγκεκριμένος χώρος)
 • Δώστε προσοχή στα λεγόμενα του παιδιού σας. Μην προσπερνάτε τα συναισθήματα του ή τις πληροφορίες που σας δίνει για το πώς κυλάει η μέρα του. Αποφύγετε να επικαλύψετε ή να απλοποιήσετε κάποιο αρνητικό συναίσθημα του παιδιού. Αντιμετωπίστε μαζί κάθε δυσχέρεια ή πιθανό παράπονο του παιδιού, δείχνοντάς του την αμέριστη συμπαράσταση σας.
 • Αποφύγετε να πανικοβληθείτε σε περίπτωση που το παιδί αρνηθεί να πάει. Ηρεμήστε και δώστε προτεραιότητα στο να ακούσετε το παιδί, ώστε να εντοπίσετε τον λόγο άρνησης. Η λύση θα ακολουθήσει.
 • Δώστε χρόνο σε εσάς και το παιδί πριν την ώρα προσέλευσης στον παιδικό σταθμό. Έστω ένα τέταρτο αποκλειστικής ενασχόλησης με το παιδί ενδεχομένως να είναι η λύση που ψάχνετε. Εναλλακτικά, φροντίστε να έχετε αποκλειστικό χρόνο μέσα στο απόγευμα για εσάς και το παιδί.
Διαβάστε επίσης  Άνθρωπος και φύση: Η αιώνια σχέση

Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε πως όσο όμορφα κι αν περνάει το παιδί σας στον παιδικό σταθμό, αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει ανάγκη τη δική σας φροντίδα, παρουσία και αγάπη. Σταθείτε δίπλα του, αντιμετωπίστε πιθανά αρνητικά συναισθήματα του με αποδοχή και κατανόηση και βοηθήστε το έτσι να προσαρμοστεί πιο ήπια και να προχωρήσει σε νέα, θετικά συναισθήματα.

Νήπιο και παιδικός σταθμός

Είμαι ψυχολόγος, με ειδίκευση στην παιδοψυχολογία, τη γυναικεία ψυχολογία και την περιγεννητική υγεία.Έχω εργαστεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση,συνεργαζόμενη με Δημοτικά Σχολεία , στα Κεντρα Ημέρας "Ανοδος" και "Ηλιαχτίδα", ενώ συμμετέχω εθελοντικά σε προγράμματα δράσης / προώθησης του θηλασμού και αντιμετώπισης της επιλόχειας κατάθλιψης.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.