Η επικονίαση αποτελεί τη βασική διεργασία με την οποία πολλαπλασιάζονται τα περισσότερα φυτά. Πρόκειται για τη διαδικασία μεταφοράς της γύρης από το άνθος στο στίγμα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω του αέρα ή με τη μεσολάβηση διάφορων εντόμων όπως οι μέλισσες.
Τα drones από τη διασκέδαση,στη διάσωση και στην επικονίαση
Τα drones έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Αν και πολλοί τα αντιλαμβάνονται ως μέσα διασκέδασης, στην πραγματικότητα αποτελούν πολυ-εργαλεία. Σε δυσπρόσιτες περιοχές, σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή πολέμων όπου δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός των επιζώντων το drone μπορεί να σώσει κυριολεκτικά μια ζωή. Ακόμα με τα κατάλληλα εφόδια μπορεί να προσεγγίσει επικίνδυνες περιοχές π.χ. περιοχές που έχουν υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας λόγω ατυχήματος και να καταγράψει τα αντίστοιχα ποσοστά.
Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chem, επιστήμονες αξιοποιούν τα drones στην επικονίαση λουλουδιών! Αρχικά τοποθέτησαν στην κάτω πλευρά ενός drone ειδικό ιονικό ζελέ με τρίχες αλόγου. Το ζελέ αυτό επιτρέπει την προσκόλληση και αποκόλληση της γύρης πολλές φορές σε λουλούδια για την επίτευξη της επικονίασης. Επιπλέον,εκτός από εξαίρετες μηχανικές και θερμικές ιδιότητες το ειδικό ζελέ που χρησιμοποιείται έχει μια ακόμα ενδιαφέρουσα ιδιότητα: αλλάζει το χρώμα του,ανάλογα με το περιβάλλον και το φως που προσπίπτει πάνω του. Έτσι,”καμουφλάρεται” και μπορεί να προστατευτεί από έντομα ή πουλιά θα επιτεθούν στο drone.
Την ίδια στιγμή, η φοιτήτρια Anna Haldewang του πανεπιστήμιου Savannah College of Art and Design σχεδίασε ένα drone,το Plan Bee που επίσης προάγει την επικονίαση. Στην περίπτωση αυτή σχεδιάστηκε το κύριο σώμα του drone που μοιάζει χρωματικά πολύ με μια μέλισσα.
Είναι φανερό ότι υπάρχει μια τάση για την επικονίαση λουλουδιών με τεχνητά μέσα στο μέλλον όπως τα drones. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που εμφανίζεται από την εξαφάνιση εντόμων, ενώ επιπλέον θα ανοίξουν νέοι δρόμοι καλλιέργειας φυτών.