Κρήτη:Έξυπνο σπίτι λειτουργεί με φωνητικές εντολές.

σπίτι

Θυμάστε κάτι φουτουριστικές ταινίες όπου βλέπαμε ανθρώπους να ανοιγοκλείνουν τα φώτα σε ένα σπίτι με τη φωνή τους; Ε λοιπόν,τα επιτεύγματα αυτά δεν ανήκουν πια στη σφαίρα της φαντασίας.Είναι επιστημονικά και τεχνολογικά εφικτά!Μάλιστα τα βλέπουμε στην Ελλάδα.

Το έξυπνο σπίτι από το πανεπιστήμιο Κρήτης

Πρόσφατα Έλληνες ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Κρήτης παρουσίασαν το έξυπνο σπίτι.Σε αυτό οι συσκευές λειτουργούν με βάση φωνητικές εντολές! Ο χρήστης δεν χρειάζεται να έχει κάποιο μικρόφωνο ή να είναι καλωδιωμένος. Ειδικοί αισθητήρες που βρίσκονται τοποθετημένοι στο σπίτι λειτουργούν ως “μικρόφωνα”. Η τεχνολογία υποστηρίζει προς το παρόν τέσσερις γλώσσες:ελληνικά,αγγλικά,ιταλικά και γερμανικά. Έτσι χρησιμοποιώντας την κατάλληλη λέξη,ο χρήστης μπορεί να ελέγξει τη λειτουργία των συσκευών του σπιτιού του. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορούμε να δούμε την ερευνήτρια να ανοιγοκλείνει τα φώτα και να ανοίγει το ραδιόφωνο. Όλα αυτά με τη φωνή της!

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η τεχνολογία που βλέπουμε αποτελεί κομμάτι του ερευνητικού προγράμματος “LISTEN“.Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει η χώρα μας καθώς και η Ιταλία και η Γερμανία.Το LISTEN,συντονιστής του οποίου στην Ελλάδα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών Αθανάσιος Μουχτάρης, εντάσσεται στο ευρύτερο ευρωπαϊκό εγχείρημα Horizon 2020.

Από αυτήν την καινοτόμα τεχνολογία υπάρχουν τεράστια οφέλη.Πέρα από τη φουτουριστική πλευρά του θέματος, ένα τέτοιο σπίτι διευκολύνει τη ζωή χιλιάδων πολιτών.Ηλικιωμένοι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ή αδυναμία στην όραση μπορούν μόνο με τη φωνή τους να αυτοεξυπηρετηθούν.Εκτός από τους ηλικιωμένους,άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας με προβλήματα υγείας ή αναπηρίες μπορούν να διευκολυνθούν σε μεγάλο βαθμό. Βέβαια, απέχουμε ακόμα από την ολοκληρωτική δημιουργία/κατοίκηση ενός τέτοιου σπιτιού.Παρόλα αυτά το εγχείρημα των επιστημόνων είναι πολύ σημαντικό.Κι αυτό διότι αποτελεί ένα παράδειγμα της έρευνας που γίνεται ακόμα και στην Ελλάδα.Σε μια χώρα με μειωμένους πόρους με χρέη,ανεργία και μνημόνια οι επιστήμονες δεν το βάζουν κάτω και παράγουν υψηλή και καινοτόμα έρευνα.

Διαβάστε επίσης  Γιατί οι προγνώσεις του καιρού δεν θα είναι ποτέ 100% ακριβείς;

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και είμαι απόφοιτη του τμήματος Φυσικής,του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η περιέργεια μου για κάθε τι καινοτόμο στο χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με ώθησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στον ίδιο τομέα αλλά και στην αρθρογραφία,με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Για να μην "θρηνεί" ο μικρός μας εαυτός...

Για να μην “θρηνεί” ο μικρός μας εαυτός…

Ο μικρός μας εαυτός. Πλασμένος από τραύματα, μικρά ή μεγάλα.
«Στάχτη στο Στόμα», Μπρέντα Ναβάρο

«Στάχτη στο Στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο: H ταυτότητα και η μετανάστευση στο επίκεντρο

Μετά το συγκλονιστικό της μυθιστόρημα με τίτλο «Άδεια Σπίτια» (Carnivora,