Μερικά λιγότερο γνωστά στοιχεία για μεγάλους μαθηματικούς-Μέρος Β’

https://cdn.pixabay.com/photo/2019/12/21/20/44/math-work-4711302_960_720.jpg

Το σύμβολο του ολοκληρώματος και ο Liebniz

Αρχικά, στις 28 Φεβρουαρίου 1695 ο μεγάλος μαθηματικός. Και ένας από τους εφευρέτες του ολοκληρωτικού λογισμού, o Liebniz, γράφει στον άλλο σημαντικό μαθηματικό Johann Bernoulli. Έτσι, τον ενθαρρύνει να χρησιμοποιεί το σύμβολο του ολοκληρώματος που ο ίδιος χρησιμοποιούσε. Άρα, το σύμβολο αυτό είναι το γνωστό ολοκλήρωμα που όλοι οι μαθητές, καθηγητές και ερευνητές χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα, το ∫.

Ο Καρτέσιος και η πρωτοπορία του στη Γεωμετρία

Ο μαθηματικός και φιλόσοφος Καρτέσιος ήταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν ότι τα γεωμετρικά προβλήματα μπορούν να μεταφραστούν στη γλώσσα των εξισώσεων. Ακόμη, ότι σε πολλές περιπτώσεις οι λύσεις των εξισώσεων μπορεί να έχουν γεωμετρική ερμηνεία. Ειδικά, η σκέψη αυτή θεωρήθηκε εξαιρετικά αποδοτική. Μ’ αυτόν τον τρόπο, λύθηκαν πολλά από τα προβλήματα των δύο κλάδων με μεθόδους του άλλου κλάδου.

Ο Καρτέσιος και η πρωτοπορία του στους αγνώστους

Επίσης, κάτι που όλοι σήμερα στα μαθηματικά το χρησιμοποιούμε κατά κόρον είναι ότι τα τελευταία γράμματα της αλφαβήτου προορίζονται για τους άγνωστους συντελεστές μιας εξίσωσης (x, y, z ή χ, ψ, ζ) και τα τρία πρώτα γράμματα για τους γνωστούς (a, b, c ή α, β, γ). Όμως, αυτό που δεν ξέρουν πολλοί ότι τη σύμβαση αυτή την επινόησε και την εισήγαγε πρώτος ο μαθηματικός και φιλόσοφος Καρτέσιος το 1637.

Ο Αρχιμήδης

Ακόμη, ο μεγάλος μαθηματικός (και όχι μόνο!) Αρχιμήδης συνήθιζε να στέλνει επιστολές με μαθηματικά προβλήματα στους Αλεξανδρινούς μαθηματικούς. Μάλιστα, κάποιες φορές, επίτηδες, έστελνε λάθος εκφωνήσεις για να ελέγξει ποιοι ήταν αυτοί που ισχυρίζονταν ψευδώς ότι έλυναν τα προβλήματά του.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  8 λογοτεχνήματα για να αγαπήσετε τα Μαθηματικά
Ad 14

Το ίσον και ο Ρόμπερτ Ρέκορντ

Καταρχάς, το σύμβολο του ίσον (=) εμφανίζεται για πρώτη φορά στο έργο «The Whetstone of Write» (Το ακονιστήριον του νου), το 1557 από τον Ρόμπερτ Ρέκορντ. Επίσης, αυτή είναι η πρώτη πραγματεία Άλγεβρας στα Αγγλικά. Ειδικά, ο συγγραφέας το επέλεξε γιατί θεώρησε ότι δεν υπάρχουν πιο όμοια πράγματα από δύο παράλληλες ευθείες και η χρήση του γενικεύτηκε στα τέλη του 17ου αιώνα.

Ο πολυγραφότατος Leonhard Euler

Στη συνέχεια, ένας από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς όλων των εποχών. Ίσως ο πολυγραφότερος. Ο Leonhard Euler, υπήρξε μαθητής του Johann Bernoulli. Ίσως, υπήρξε, όπως είπαμε, ο πολυγραφότερος μαθηματικός όλων των εποχών καθώς το έργο του συνολικά περιέχεται σε περισσότερους από 70 τόμους. Ακόμη, τα ενδιαφέροντά του εκτείνονται σε όλους τους τομείς των Μαθηματικών και με πολλές εφαρμογές. Μολονότι, ήταν τυφλός κατά τα τελευταία 17 χρόνια της ζωής δεν σταμάτησε το έργο του μέχρι τον θάνατό του.

Πηγές:

1) Pat’sBlog: On This Day in Math – February 28 (pballew.blogspot.com) (https://pballew.blogspot.com/2022/02/on-this-day-in-math-february-28.html)

2) EHRHARD BEHRENDS, Μαθηματικά Πεντάλεπτα, 100 ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, Μετάφραση: Μιχάλης Παπανικολάου, Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόγγονας, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ, Σελ.269

3) Ρενέ Ντεκάρτ – Βικιπαίδεια (wikipedia.org) (https://el.wikipedia.org/wiki/Ρενέ_Ντεκάρτ)

4)  Πανεπιστήμιο Κρήτης, Σχολή Θετικών Επιστημών, Διατµηµατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών, «Μαθηματικά και Εφαρμογές τους», Μεταπτυχιακή Εργασία, Ιστορία των προβλημάτων στα Μαθηματικά, Γεωργία Νικολάου Γκρίτζαλη ,Επιβλέπων Καθηγητής: Μιχαήλ Λάµπρου, Ηράκλειο, Ιούλιος 2009, Σελ. 42

5) Λαμπέρτο Γκαρθία δελ Σιδ, Το Χαμόγελο του Πυθαγόρα, Μαθηματικά για αρχάριους, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ, Σελ. 45

6) William E. Boyce/ Richard C. DiPrima, Στοιχειώδης Διαφορικές Εξισώσεις και Προβλήματα Συνοριακών Τιμών, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Ε.Μ.Π., Σελ. 30

Διαβάστε επίσης  Κλιματική κρίση: Αναγκάζοντας τη φύση

Κατάγομαι από την Πολύδροσο Φωκίδας. Ένα μαγευτικό χωριό στους πρόποδες του Παρνασσού. Φοιτητής του Α.Π.Θ., Αρθρογράφος Ιστοριοδίφης, Μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πολυδρόσου Φωκίδας και Μέλος του Δ.Σ. του Λαογραφικού-Ιστορικού Συλλόγου Πολυδρόσου Φωκίδας "Η Σουβάλα Παρνασσού". Κατά καιρούς έχω δημοσιεύσει διάφορα άρθρα τοπικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου σε διάφορες ιστοσελίδες και εφημερίδες. Μου αρέσει η επιστήμη και κυρίως η αρχαία αίγλη της. Τέλος, ένα αγαπημένο μου κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας είναι η Επανάσταση του 1821.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Tennis skirts: Το item που χρειάζεσαι για τα πιο cute looks

Οι tennis skirts, γνωστές και ως φούστες του τένις, αποτελούν
Μη με λησμόνει

Μη με λησμόνει: Μία όαση στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο ισόγειο του ιστορικού