Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στα παραδοσιακά τρόφιμα που οι άνθρωποι κατανάλωναν σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα το 1960. Η υγεία αυτών των ανθρώπων μελετήθηκε και παρατηρήθηκε ότι ήταν εξαιρετικά υγιείς σε σύγκριση με τους Αμερικανούς και είχαν χαμηλό κίνδυνο πολλών ασθενειών του τρόπου ζωής.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει τώρα ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους και να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη τύπου 2 και πρόωρου θανάτου.
Η σημασία της μεσογειακής διατροφής
Οι καρδιακές παθήσεις είναι ένα σημαντικό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων φαίνεται να είναι χαμηλότερη μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στην Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, σε σύγκριση με εκείνους που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να παίζει ρόλο.
Τα μεσογειακά τρόφιμα
Οι άνθρωποι γύρω από τη Μεσόγειο ακολουθούν παραδοσιακά μια δίαιτα πλούσια σε φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμιά, όσπρια, πατάτες, ξηροί καρποί και σπόροι.
Το βασικό λίπος της διατροφής είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και οι άνθρωποι καταναλώνουν επίσης μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού, ψαριού, πουλερικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών. Εν τω μεταξύ, το κόκκινο κρέας παίζει μόνο ένα μικρό ρόλο.
Αυτό το πρότυπο διατροφής έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλές σε όλο τον κόσμο ως μέσο για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών.
Ο μεσογειακός τρόπος ζωής
Η μεσογειακή διατροφή δεν περιλαμβάνει αναψυκτικά με ζάχαρη, πρόσθετα σάκχαρα, επεξεργασμένο κρέας πχ αλλαντικά, επεξεργασμένα σιτηρά πχ λευκό αλεύρι, επεξεργασμένα έλαια όπως σογιέλαιο, βαμβακέλαιο, και trans λιπαρά
Η μεσογειακή διατροφή στις περισσότερες μελέτες είναι υψηλή σε υγιείς φυτικές τροφές και σχετικά χαμηλή σε ζωικές τροφές. Ωστόσο, συνιστάται η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Ο μεσογειακός τρόπος ζωής περιλαμβάνει επίσης τακτική σωματική δραστηριότητα, κοινή χρήση γευμάτων με άλλους ανθρώπους και απόλαυση της ζωής.
Το νερό πρέπει να είναι το ποτό σας για μια μεσογειακή διατροφή. Αυτή η διατροφή περιλαμβάνει επίσης μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού – περίπου 1 ποτήρι την ημέρα. Ωστόσο, αυτό είναι εντελώς προαιρετικό και το κρασί πρέπει να αποφεύγεται από οποιονδήποτε έχει αλκοολισμό ή προβλήματα που ελέγχουν την κατανάλωσή τους.
Ο καφές και το τσάι είναι επίσης απολύτως αποδεκτοί, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε τα γλυκαντικά με ζάχαρη ποτά και τους χυμούς φρούτων, τα οποία έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Οι μελέτες γύρω από τη μεσογειακή διατροφή
Οι περισσότεροι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτές τις μελέτες είχαν προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο ή υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι περισσότερες μελέτες εξέτασαν κοινούς δείκτες υγείας, όπως βάρος, παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων και δείκτες διαβήτη. Ορισμένες μεγαλύτερες μελέτες εξέτασαν επίσης τα ποσοστά καρδιακών προσβολών και θανάτου.
Αρκετές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, οι οποίες είναι αξιόπιστες και αποτελεσματικές μέθοδοι έρευνας, εξέτασαν τα πιθανά οφέλη αυτής της διατροφής.
Παρακάτω θα αναφερθούν 5 μακροχρόνιες ελεγχόμενες δοκιμές για τη μεσογειακή διατροφή
1. PREDIMED Study
Αυτή η μεγάλη μελέτη περιελάμβανε 7.477 άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Για σχεδόν 5 χρόνια, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μία από τις τρεις διαφορετικές δίαιτες: μια μεσογειακή διατροφή με επιπλέον παρθένο ελαιόλαδο (Med + Ελαιόλαδο), μια μεσογειακή διατροφή με πρόσθετα καρύδια (Med + Nuts), μια ομάδα ελέγχου δίαιτας χαμηλών λιπαρών.
Καμία από τις δίαιτες δεν περιλάμβανε μείωση θερμίδων ή αύξηση σωματικής δραστηριότητας.
Πολλοί ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του PREDIMED για να διερευνήσουν την επίδρασή του. Οι μελέτες εξέτασαν την _επίδραση της διατροφής σε διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου και τελικά σημεία.
6 εργασίες (1.1 έως 1.6) από την μελέτη PREDIMED:
1.1 Estruch R, et al. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra Virgin Olive Oil or Nuts. The New England Journal of Medicine, 2018.
Σε αυτήν τη μελέτη, 7.447 άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ακολούθησαν είτε μια μεσογειακή δίαιτα με πρόσθετο ελαιόλαδο, μια μεσογειακή δίαιτα με πρόσθετα καρύδια, ή μια ομάδα ελέγχου χαμηλών λιπαρών. Η μελέτη διήρκεσε 4,8 χρόνια.
Το κύριο επίκεντρο ήταν η πιθανή επίδραση της διατροφής στην καρδιακή προσβολή, στο εγκεφαλικό επεισόδιο και στο θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια.
Αποτελέσματα. Ο κίνδυνος συνδυασμένης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιακές παθήσεις ήταν χαμηλότερος κατά 31% στην ομάδα Med + Olive Oil και 28% στην ομάδα Med + Nuts.
Συμπέρασμα. Μια μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς μπορεί να μειώσει τον συνδυασμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και θανάτου από καρδιακές παθήσεις.
1.2 Salas-Salvado J, et al. Effect of a Mediterranean Diet Supplemented With Nuts on Metabolic Syndrome Status. JAMA Internal Medicine, 2008.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.224 άτομα στη μελέτη PREDIMED μετά από τη δίαιτα για 1 έτος. Εξέτασαν εάν η διατροφή βοήθησε στην αναστροφή του μεταβολικού συνδρόμου.
Αποτελέσματα. Ο επιπολασμός του μεταβολικού συνδρόμου μειώθηκε κατά 6,7% στην ομάδα Med + Olive Oil και 13,7% στην ομάδα Med + Nuts. Τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά σημαντικά μόνο για την ομάδα Med + Nuts.
Συμπέρασμα. Μια μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή του μεταβολικού συνδρόμου.
1.3 Montserrat F, et al. Effect of a Traditional Mediterranean Diet on Lipoprotein OxidationTrusted Source. JAMA Internal Medicine, 2007.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν 372 άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μετά από δίαιτα στη μελέτη PREDIMED για 3 μήνες. Εξέτασαν αλλαγές στους δείκτες οξειδωτικού στρες, όπως η οξειδωμένη LDL (κακή) χοληστερόλη.
Αποτελέσματα. Τα επίπεδα της οξειδωμένης LDL (κακής) χοληστερόλης μειώθηκαν και στις δύο μεσογειακές ομάδες διατροφής αλλά δεν έφτασαν στατιστικά σημαντικά στην ομάδα ελέγχου χαμηλών λιπαρών.
Συμπέρασμα. Τα άτομα που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν μείωση της οξειδωμένης LDL (κακής) χοληστερόλης, μαζί με βελτιώσεις σε αρκετούς άλλους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
1.4 Salas-Salvado J, et al. Reduction in the Incidence of Type 2 Diabetes With the Mediterranean Diet: Results of the PREDIMED-Reus nutrition intervention randomized trial.Trusted Source Diabetes Care, 2011.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν 418 άτομα χωρίς διαβήτη που συμμετείχαν στη μελέτη PREDIMED για 4 χρόνια. Εξέτασαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Αποτελέσματα. Στις δύο μεσογειακές ομάδες διατροφής, το 10% και το 11% των ανθρώπων εμφάνισαν διαβήτη, σε σύγκριση με το 17,9% στην ομάδα ελέγχου χαμηλών λιπαρών. Η μεσογειακή διατροφή φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 52%.
Συμπέρασμα. Μια μεσογειακή διατροφή χωρίς περιορισμό θερμίδων φαίνεται να εμποδίζει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
1.5 Estruch R, et al. Effects of a Mediterranean-Style Diet on Cardiovascular Risk FactorsTrusted Source. Annals of Internal medicine, 2006.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για 772 συμμετέχοντες στη μελέτη PREDIMED σχετικά με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Παρακολουθούσαν τη δίαιτα για 3 μήνες.
Αποτελέσματα. Όσοι έκαναν μεσογειακή διατροφή είδαν βελτιώσεις σε διάφορους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Αυτά περιελάμβαναν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την αρτηριακή πίεση, την αναλογία ολικής προς HDL (καλή) χοληστερόλη και τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), δείκτη φλεγμονής και διάφορες ασθένειες.
Περισσότερες λεπτομέρειες:
- Σάκχαρο στο αίμα: μειώθηκε κατά 0,30-0,39 mmol / L στις μεσογειακές ομάδες διατροφής
- Συστολική αρτηριακή πίεση: μειώθηκε κατά 5,9 mmHG και 7,1 mmHG στις δύο μεσογειακές ομάδες διατροφής
- Σύνολο σε HDL (καλό) αναλογία χοληστερόλης: μειώθηκε κατά 0,38 και 0,26 στη μεσογειακή διατροφή σε σύγκριση με την ομάδα χαμηλών λιπαρών
- C-αντιδρώσα πρωτεΐνη: μειώθηκε κατά 0,54 mg / L σε η ομάδα Med + Olive Oil, αλλά δεν άλλαξε στις άλλες ομάδες
Συμπέρασμα. Σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών, μια μεσογειακή δίαιτα φαίνεται να βελτιώνει διάφορους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
1.6 Ferre GM, et al. Frequency of nut consumption and mortality risk in the PREDIMED nutrition intervention trialTrusted Source. BMC Medicine, 2013
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν 7.216 συμμετέχοντες στη μελέτη PREDIMED μετά από 5 χρόνια.
Αποτελέσματα. Μετά από 5 χρόνια, συνολικά 323 άτομα είχαν πεθάνει, με 81 θανάτους από καρδιακές παθήσεις και 130 θανάτους από καρκίνο. Όσοι κατανάλωναν ξηρούς καρπούς φάνηκε να έχουν 16–63% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης.
Συμπέρασμα. Η κατανάλωση ξηρών καρπών ως μέρος μιας μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου.
2. De Lorgeril M, et al. Mediterranean Diet, Traditional Risk Factors, and the Rate of Cardiovascular Complications After Myocardial Infarction: Final Report of the Lyon Diet Heart Study.Trusted Source[13] Circulation, 1999.
Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν 605 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή. Για 4 χρόνια, κατανάλωναν είτε δίαιτα μεσογειακού τύπου (συμπληρωμένη με μαργαρίνη πλούσια σε ωμέγα-3) είτε δίαιτα δυτικού τύπου.
Αποτελέσματα. Μετά από 4 χρόνια, όσοι ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν 72% λιγότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή πέθαναν από καρδιακές παθήσεις.
Συμπέρασμα . Μια μεσογειακή διατροφή με συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μιας επαναλαμβανόμενης καρδιακής προσβολής σε άτομα που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.
3. Esposito K, et al. Effect of a Mediterranean-Style Diet on Endothelial Dysfunction and Markers of Vascular Inflammation in the Metabolic Syndrome. The Journal of the American Medical Association, 2004.
Σε αυτή τη μελέτη, 180 άτομα με μεταβολικό σύνδρομο ακολούθησαν είτε μεσογειακή δίαιτα είτε δίαιτα χαμηλών λιπαρών για 2,5 χρόνια.
Αποτελέσματα. Στο τέλος της μελέτης, το 44% των ασθενών στη μεσογειακή ομάδα διατροφής είχαν ακόμη μεταβολικό σύνδρομο, σε σύγκριση με το 86% στην ομάδα ελέγχου. Η μεσογειακή ομάδα διατροφής έδειξε επίσης βελτιώσεις σε άλλους παράγοντες κινδύνου.
Περισσότερες λεπτομέρειες:
- Απώλεια βάρους. Το σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 8,8 λίβρες (4 κιλά) στην ομάδα μεσογειακής διατροφής, σε σύγκριση με 2,6
λίβρες (1,2 κιλά) στην ομάδα ελέγχου χαμηλών λιπαρών.
- Ενδοθηλιακή λειτουργία. Σκορ. Αυτή βελτιώθηκε στην μεσογειακή ομάδα διατροφής, αλλά παρέμεινε σταθερή στο
ομάδα ελέγχου χαμηλών λιπαρών.
- Άλλοι δείκτες. Φλεγμονώδεις δείκτες (hs-CRP, IL-6, IL-7 και IL-18) και η αντίσταση στην ινσουλίνη μειώθηκαν σημαντικά
στην ομάδα μεσογειακής διατροφής.
Συμπέρασμα. Μια μεσογειακή διατροφή φαίνεται να βοηθά στη μείωση του μεταβολικού συνδρόμου και άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.
4. Shai I, et al. Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet. The New England Journal of Medicine, 2008.
Σε αυτή τη μελέτη, 322 άτομα με παχυσαρκία ακολούθησαν είτε μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών με περιορισμένες θερμίδες, μια μεσογειακή δίαιτα περιορισμένη σε θερμίδες ή μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.
Αποτελέσματα. Η ομάδα χαμηλών λιπαρών έχασε 6,4 κιλά (2,9 κιλά), η ομάδα χαμηλών υδατανθράκων έχασε 10,3 κιλά (4,7 κιλά) και η μεσογειακή ομάδα δίαιτας έχασε 9,7 κιλά (4,4 κιλά).
Σε άτομα με διαβήτη, τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα βελτιώθηκαν στη μεσογειακή διατροφή, σε σύγκριση με τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών
Συμπέρασμα. Μια μεσογειακή δίαιτα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών για την απώλεια βάρους και τη διαχείριση του διαβήτη.
5. Esposito K, et al. Effects of a Mediterranean-Style Diet on the Need for Antihyperglycemic Drug Therapy in Patients With Newly Diagnosed Type 2 DiabetesTrusted Source[18]. Annals of Internal Medicine, 2009.
Σε αυτή τη μελέτη, 215 άτομα με υπέρβαρο που είχαν πρόσφατα λάβει διάγνωση διαβήτη τύπου 2 ακολούθησαν είτε μια μεσογειακή δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είτε μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών για 4 χρόνια.
Αποτελέσματα. Μετά από 4 χρόνια, το 44% της ομάδας μεσογειακής διατροφής και το 70% της ομάδας δίαιτας με χαμηλά λιπαρά χρειάστηκε θεραπεία με φάρμακα.
Η μεσογειακή ομάδα διατροφής είχε πιο ευνοϊκές αλλαγές στον γλυκαιμικό έλεγχο και στους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Συμπέρασμα. Μια μεσογειακή δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή σε άτομα που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2.
Κίνδυνος θανάτου
Δύο από τις μελέτες – η μελέτη PREDIMED και η μελέτη της καρδιάς Lyon Diet – αφορούσαν αρκετά άτομα και διήρκεσαν αρκετά για να λάβουν αποτελέσματα σχετικά με τη θνησιμότητα ή τον κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης (1.1, 2).
Στην καρδιακή μελέτη Lyon Diet, η μεσογειακή ομάδα δίαιτας είχε 45% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνει κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου από εκείνη της ομάδας με χαμηλά λιπαρά. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν αυτή τη μελέτη την πιο επιτυχημένη μελέτη παρέμβασης στη διατροφή στην ιστορία.
Η μεσογειακή ομάδα διατροφής στη μελέτη PREDIMED ήταν 9,4% λιγότερο πιθανό να πεθάνει, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αλλά η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.
Κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις
Τόσο η PREDIMED όσο και η Lyon Diet Heart Study (1.1 και 2 Trusted Source) εξέτασαν τη θνησιμότητα από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις ήταν 16% χαμηλότερος (όχι στατιστικά σημαντικός) μεταξύ εκείνων της μελέτης PREDIMED και 70% χαμηλότερος στη μελέτη καρδιακών παθήσεων Lyon Diet.
Ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 39% χαμηλότερος στη μελέτη PREDIMED, κατά μέσο όρο (31% με ελαιόλαδο και 47% με ξηρούς καρπούς), ο οποίος ήταν στατιστικά σημαντικός.
Στη μελέτη της καρδιάς Lyon Diet, 4 άτομα στην ομάδα με χαμηλά λιπαρά είχαν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με κανένα στην ομάδα μεσογειακής διατροφής.
Απώλεια βάρους
Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι κυρίως δίαιτα απώλειας βάρους, αλλά είναι μια υγιεινή διατροφή που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του πρόωρου θανάτου. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν βάρος στη μεσογειακή διατροφή.
Τρεις από τις παραπάνω μελέτες ανέφεραν στοιχεία απώλειας βάρους (3, 4, 5). Σε κάθε μελέτη, η μεσογειακή ομάδα έχασε περισσότερο βάρος από την ομάδα χαμηλών λιπαρών, αλλά ήταν στατιστικά σημαντική μόνο σε μία μελέτη (3).
Μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτης τύπου 2
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη PREDIMED έδειξε ότι μια μεσογειακή διατροφή με ξηρούς καρπούς βοήθησε το 13,7% των ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο να αντιστρέψουν τα κατάσταση (1.2).
Η μεσογειακή διατροφή μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 52% (1,4). Το Esposito, 2004 έδειξε ότι η διατροφή βοήθησε στη μείωση αντίσταση στην ινσουλίνη, ένα χαρακτηριστικό του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη τύπου 2 (3).
Η μελέτη Shai έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή βελτιωμένα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, σε σύγκριση με τη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά (4). Το Esposito, 2009 έδειξε ότι η δίαιτα μπορεί να καθυστερήσει ή αποτρέψτε την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή σε άτομα που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με τύπο 2 διαβήτη. Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική επιλογή για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Συμπεράσματα
Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να είναι μια υγιής επιλογή για την πρόληψη ή τη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και άλλων παραγόντων κινδύνου. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Μπορεί επίσης να είναι μια καλύτερη επιλογή από την τυπική δίαιτα χαμηλών λιπαρών.
Πηγή:
https://www.healthline.com/nutrition/5-studies-on-the-mediterranean-diet#TOC_TITLE_HDR_6